Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi sürecinde Amazon daha fazla kişiyi işe almak zorunda kaldı ve tedarik zincirlerini arttırdı. Ancak Jeff Bezos’un dev şirketi her zamankinden de güçlü hale geldi ve sürekli Wall Street’in satış beklentilerini hezimete uğratıyor.
Pandemi öncesi e-ticarete yatırım yapmış olan diğer perakende şirketleri de yükselişte. Walmart bunun bir örneği ancak daha az bilinen birçok başarı hikayesi daha var. Dev mobilya mağazalarıyla bilinen Ikea, Ağustos ayına kadarki 12 aylık dönemde satışlarında %45 artış gerçekleştiğini bildirdi.
Çevrimiçi alışverişe tamamen geçememiş olan daha az şanslı şirketler, mağazalardaki satışlarına ağırlık veriyordu. J. Crew, Brooks Brothers, Sur La Table ve Tailored Brands geçtiğimiz aylarda iflas başvurusunda bulundu.
Tüketicilerin pandemi sonrasında da çevrimiçi alışveriş yapmaya devam edip etmeyeceği tartışma konusu. Araştırma şirketi eMarketer, Haziran ayında bulunduğu tahminde ABD’de e-ticaret satışlarının bu yıl %18 artarak 710 milyar dolar seviyesine ulaşacağını söyledi. Küresel satışlar da neredeyse bu büyüme oranını yakalayacak ve %16 yükselerek 3,9 trilyon seviyesine ulaşacak.
Şimdilerde bazı göstergeler, tüketicilerin pandemi sonrasında eski tüketim alışkanlıklarına geri dönmeyeceğine işaret ediyor. McKinsey’in bu yılın ilk dönemlerinde yayınladığı bir araştırma raporuna göre, Çin’deki trendler, çevrimiçi kanalların edindiği %3 ila %6’lık pazar payı kalıcı olacak. Pandemi devam ettikçe, tüketicilerin yeni alışkanlıklarından vazgeçme ihtimali düşüyor. Şirketler bu yeni sürece uyum sağlama çabasında.
Google’ın Ticaret Başkanı Bill Ready, “perakende ekosisteminin çok daha geniş bir bölümü artık e-ticareti önemli bir öncelik olarak görüyor ve bu kesinlikle korona virüsten bu yana kuvvetlendi” dedi. Açıklamasının devamında “tüketiciler geçtiğimiz altı ayda alışveriş alışkanlıklarını çevrimiçi kanallara yöneltti” ifadelerini kullandı ve tüketicilerin e-ticaret alanındaki inovasyonları da kabullendiğini ekledi.
Google da kendi e-ticaret planlarını, pandeminin ortaya çıkışıyla hızlandırdı. İnternet devi şimdi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki perakendecilerin ürünlerini ücretsiz listelemesine izin veriyor. Şirket bu uygulamayı bir yıl önce ABD’de gerçekleştirmişti. Özellikle küçük şirketler için koşullar zorlu ve bu şirketler şimdi arayı kapatmak için çaba gösteriyorlar.
Ready, “daha önceleri birçok perakendeci ‘e-ticaret tüm sektörün belki de %10’unu oluşturuyor’ derdi. Ancak şimdi bu oran birçok perakendeci için %30 hatta %40’lara çıktı” dedi. E-ticaret devleri bile hata yapamaz. Yatırımcılar bu hafta Amazon’un yüksek oranda indirim uygulayacağı Prime Day adlı uygulamasını yakından izleyecek.
Normalden üç ay geç gerçekleşen etkinliğin Amazon’un küresel satışlarında 9,9 milyar dolar getiri sağlaması bekleniyor. Tahminlere göre bu yılki satışlar bir önceki yıla göre %45 yükseliş gösterecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.