Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) açıklamasına göre, üretimini yüzde 20 artıran yerli takım tezgahları sanayicisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7’lik büyümeye ciddi katkı sundu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, Türkiye’nin büyümesine önemli katkı sağlayan sektörlerden birinin de takım tezgahları sanayisi olduğuna dikkati çekti.
Varlık, pandeminin başlamasıyla birlikte Çin’in dünya piyasalarına sunduğu makine-teçhizat fiyatlarında artış olduğunu, Hindistan ve Avrupa’da da üretime ara verildiğini belirterek, buna karşın Türkiye’de üretimin durmadığını ve makine-teçhizat almak isteyen ülkelerin Türkiye’ye yöneldiğini, bunda navlun fiyatlarında yaşanan artışın da etkili olduğunu kaydetti.
Yılın ilk çeyreğinde takım tezgahı siparişlerinde yüzde 35 artış olduğunu ve üretimin de yüzde 20 arttığını anımsatan Varlık, “Aynı dönemde sanayimizin takım tezgahı yatırımlarında 2020’ye göre yüzde 54 artış gerçekleşti. Takım tezgahı yatırımının en iyi ilk çeyreği olan 2018 yılı ile kıyaslandığında da yüzde 25’lik bir artış var.” değerlendirmesinde bulundu.
"Uluslararası piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarışıyoruz"
TİAD Başkanı Varlık, makine-teçhizat sektöründe, gerekli önlem alınmadığı takdirde, Türkiye’ye artan talebin geçici olacağını ifade ederek, pandeminin etkisi azaldığında üretime başlayacak olan gelişmiş üreticilerle rekabet edebilmek için sektörün makine yatırımı yapması, üretim teknolojisini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin daha ziyade küçük ölçekli işletmeler vasıtasıyla üretim yaptığına değinen Varlık, şunları kaydetti:
"Uluslararası piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarışıyoruz. Pandeminin başından bu güne kadar olan süre zarfında, bu büyük üreticilerin üretimlerini durdurmuş olmasından faydalandık. Yılın ikinci yarısından itibaren bu konuya odaklanmamız gerekiyor. Bunun için de gelişmiş sanayi üreticileri gibi otomasyona yatırım yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin acilen makineleşmesi, özellikle takım tezgahları üretiminde kullanılan parçaların ithalatı için çeşitli teşviklerin devreye alınması gerekiyor. Çünkü dünyada ihracat fazlası veren sadece 5 ülke var. İthalat engellendiği takdirde takım tezgahlarının katkı sunduğu tüm sektörler de olumsuz etkileniyor."
Varlık, yılın iyi geçeceği yönünde tahminlerinin olduğunu ifade ederek, özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarım, iş makinesi, savunma sanayi alanlarındaki siparişlerde artışın dikkat çekici olduğunu sözlerine ekledi.
İhracat birim değer endeksi Nisan'da yükseldi
ABD imalat sektöründe tarihi rekor
İngiltere'de imalat sanayi umut verdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.