Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüsü büyük ölçüde geride bırakan Yeni Zelanda’nın ultra zengin nüfusu gelecek beş yılda %50’nin üzerinde yükselecek. Yeni Zelanda’nın milyonerleri son beş yılda üçte bir oranında artış gösterirken, gelecek 5 yılda %72 yükselecek. Bununla birlikle net varlığı 30 milyon doların üzerinde olanların sayısı, danışmanlık şirketi Knight Frank’e göre aynı dönemde %52 artacak.
Yeni Zelanda o kadar zenginleşti ki en zengin %1’lik dilime dahil olabilmek için en az 2,8 milyon dolara ihtiyacınız var. Yeni Zelanda en zengin ülkeler listesinde Monako, İsviçre ve ABD’den sonra dördüncü sıraya yerleşti. Monako’da %1’lik dilime dahil olmak için en az 7,9 milyon dolarınız olmalı. Yeni Zelanda’yı dünyanın odak noktası haline getiren şey yalnızca zenginliği de değil.
Forbes’un haberine göre, aralık ayında Yeni Zelanda pasaportu, vizesiz seyahat edebildiği ülkeler açısından dünyanın üçüncü en güçlü pasaportu oldu. Bu durum ise dünyanın her yerinden zengin insanların, ülkeye taşınmak için milyonlar teklif ettiği bir yılın sonunda gerçekleşti. Zirve noktasında ise Yeni Zelanda’da oturma izninin maliyeti minimum 2,2 milyon dolar olmasına ve sürecin üç ila dört ay almasına rağmen, her 30 saniyede bir, ABD’den Yeni Zelanda’nın göçmenlik sayfası görüntülendi.
Sotheby’s International Realty’nin Genel Müdürü Mark Harris, “göçmenlik için gereken miktarlar oldukça yüksek ve emlak gerekliliklerimiz de bunu yansıtıyor” dedi. Ancak oturma izni almayı başarmış şanslı insanlar şimdi korona virüs kısıtlamalarının olmadığı bir ülkede yaşıyor. Barlar, restoranlar ve hatta konser mekanları eylül ayından bu yana büyük oranda açık. Harris, “hepimiz geçtiğimiz yıl kayak yapmaya gittik. Her zamanki gibi yüzmeye, sörf yapmaya ve golf oynamaya gittik” ifadesini kullandı.
Dünyanın en zenginleri için Yeni Zelanda’yı çekici kılan unsurlardan bir başkası da kırsal ve deniz kenarındaki emlakların uzak olması. Dünyada net varlığı 30 milyon doların üzerinde olan insanların neredeyse dörtte biri, bu yıl yeni bir ev almayı planlıyor. Bu kişilerin %56’sı ise kıyı şeridini tercih edeceğini söylüyor. %47’si ise kırsal bir alanda ev almayı düşünüyor. Daha önce yapılan anket çalışmalarından farklı bir şekilde, bu ikinci ya da üçüncü evler için belirlenen koşullar değil.
Bugün kırsal alanda ya da sahil şeridinde yer alan evlerde yaşamak bugünün ultra zenginleri için oldukça normal. Araştırmaya katılanların neredeyse üçte biri oturdukları evi dış alanı daha geniş olan bir evle değiştirmek istediğini söyledi. Nehir, deniz ve plaj kenarlarındaki emlaklar, Premium Real Estate’in Genel Müdürü Jane Guy’a göre oldukça aktif. Harris, “Waiheke Island şimdi oldukça yükselişte” dedi. Açıklamasının devamında, “ada içinde ada” olarak tanımladığı bölgenin Auckland’ın merkezinden yalnızca 45 dakika uzaklıkta olduğunu ve talebin var olan emlakları aştığını söyledi.
Tüm bu talep ve zenginlik, fiyatları da yükseltiyor. Yeni Zelanda’nın en büyük şehri Auckland’da ortalama ev fiyatları yılı %18 yükselişle kapattı. Lüks emlak segmentinde ise Knight Frank’e göre fiyatlar %157 arttı. Bu durum ise ülkede tepki çekiyor. Hızla yükselen ev fiyatları geçtiğimiz yıl seçim kampanyasının öne çıkan konularından biri oldu. İlk evlerini alacak olan kişiler, fiyatlara ulaşamadı. Yeni Zelanda Merkez Bankası, emlak spekülatörlerini engellemek için mortgage kredisinde yeni kısıtlamalar getireceğini açıkladı.
Uluslararası alıcılar da emlak piyasasına yaklaşamıyor. Yeni Zelanda vatandaşı ya da oturma izni sahibi olmayan yabancı alıcılar Yurtdışı Yatırım Otoritesi (OIA) tarafından onaya ihtiyaç duyuyor ve bu süreç haftalar hatta aylar alabiliyor. Ancak bu durum milyonerler için bir engel oluşturmuyor. Harris, “ABD, İngiltere ve insanların bu kuralı anlamadığı diğer bölgelerden hala birçok talep alıyoruz” dedi.
Şirketler cinsiyet kotasına ulaşamıyor
Wells Fargo’nun yatırım bankacılığı kolu satıldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.