Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs birçok kişinin maaşının düşmesine, ücretsiz izne ayrılmasına ve işten çıkarılmasına neden oldu. Equliar tarafından New York Times için yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında çalışan maaşları düşerken CEO maaşları yükseldi. Pandemi sürecinde CEO ve çalışan maaşları arasındaki uçurum derinleşti.
Araştırmaya dahil olan ve en yüksek CEO maaşı ödeyen 200 şirketin %68’inde pandemi öncesine kıyasla CEO ve çalışan maaşları arasındaki fark artış gösterdi. CEO maaşları 2019 yılına göre %14,1 artarken medyan çalışan maaşı aynı dönemde yalnızca %1,9 artış gösterdi. New York Times’ın haberine göre CEO maaşlarındaki yükselişin nedeni kurumsal yapılarda “performansa dayalı ödeme sistemi.”
Bu sistemde şirket hisseleri yükseldiğinde, CEO’lara da prim ödemeleri yapılıyor. Buna paralel olarak ABD’nin ölçüt niteliğindeki hisse endeksi S&P 500 2020 yılında %16,3 yükseldi. Ancak şirketin hisselerinin borsalarda işlem görmediği durumlarda da şirketlerin CEO’lara yaptığı bazı ödemeler bulunuyor. Araştırmaya dahil olan şirketler arasında en yüksek CEO maaşını ödeyen şirket, veri şirketi Palantir oldu.
Şirketin CEO’su Alexander Karp geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar kazandı. DoorDash’in CEO’su Tony Xu ise 414 milyon dolarla ikinci sıraya yerleşirken, OpenDoor’un CEO’su Eric Wu 370 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Listede yer alan 13 kadın CEO’dan en yüksek maaşı alan kişi ise çip üreticisi Advanced Micro Devices CEO’su Dr. Lisa Su oldu. Su 2020 yılında 40 milyon dolar kazandı.
Geçtiğimiz yıl birçok CEO 100 milyon doların üzerinde maaş alırken, 2019 yılında bu rakam yaklaşık 1 milyon dolardı. Bu yıl ise bahar aylarında ABD Senatörlerinden Bernie Sanders ve Senatör Elizabeth Warren’ın da aralarında bulunduğu bir grup kişi, CEO’larına ortalama bir çalışandan en az 50 kat fazla maaş ödeyen büyük kurumlara vergi cezaları getiren bir kanuna imza attı.
Warren yaptığı açıklamada, “ABD’li çalışanlar rekor seviyelerde kurumsal karlara imza atılmasına yardımcı olurken maaşları artmadı. Ancak kurumsal yöneticiler ceplerini yüksek maaşlarla ve yan hak paketleriyle doldurdu” dedi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, eşi benzeri görülmemiş seviyelerdeki teşvik harcamaları ve cömert işsizlik ödeneklerinin enflasyonda yükselişi tetikleyip tetiklemediği ve ekonomik toparlanmaya zarar verip vermediği konularında devam eden tartışmalarla birlikte, bazı çalışanların bu yıl maaş artışlarıyla karşılaştıklarına dair kanıtlarda da var.
ABD’de birçok şirket ekonomi yeniden açılırken çalışan talebinde görülen devasa yükseliş karşısında maaşları yükseltiyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerine göre çalışanların ortalama saatlik ücreti mart ve nisan ayları arasında 21 cent yükselirken, nisan ve mayıs aylarında 15 cent yükseldi. Yapılan açıklamada artışların sektörler arasında değişiklik gösterdiği söylenirken, yükselişin sebebi olarak korona virüs sonrası ekonomik açılmanın maaşlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması gösterildi.
Borsalar FED toplantısından ne bekliyor?
Euro Bölgesi sanayi üretimi artış kaydetti
Cari açık nisanda 1,7 milyar dolar oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.