Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi bir işyeri olmadan da çalışılabileceğini hepimize gösterdi. Eğer online çalışılabiliyorsa, internet bağlantısı olan herhangi bir yerden çalışılabilir. Aynı zamanda, uzaktan çalışmaya geçiş, bazıları için de işyerinin de değerini ortaya çıkardı. Çalışanların büyük bir bölümü de ofise dönüş zamanının gelmesini bekliyor. Bu iki karşıt görüş düşünüldüğünde, gelecekteki ofisler nasıl görünecek? Madrid’de IE Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nden Elvira Muñoz Beraza, bu yıl yaşanan gelişmelerin ofis alanlarını olumlu bir yönde değiştireceğini söyledi.
Beraza, “pandemi halihazırda var olan trendleri hızlandırdı ve şirketlerin ve uzmanların zor ancak gerekli değişimleri yapmasını sağladı” dedi. Açıklamasının devamında, “ofis işbirliği, sosyal etkileşim ve bir aidiyet hissinin duyulduğu yerdir. Bu daha çok ‘ben’ alanındansa, daha çok ‘biz’ alanı olması gerektiği anlamına geliyor. Bağımsız çalışma alanlarının ya da bölmelerin olduğu açık alanlar artık olmayacak” ifadelerini kullandı.
Bağımsız çalışma alanları şimdi çalışanların mutfaklarında ve salonlarında yer alıyor. Ofislerse özellikle ekip çalışması ve işbirliği aktiviteleri için kullanılan alanlar olarak dönüşüyor. Ancak farklı ekip ve departmanları ayıran katı sosyal mesafe kuralları bulunuyor. Mimarlar ve ofis planlamacıları şimdiden birçok değişiklikle meşgul. Bunların arasında daha büyük masalar ve kapalı asansörlerin önüne geçmek için daha fazla merdivenin kullanılmasını sağlayan tasarımlar yer alıyor. Elbette sıkça dokunulan musluk, kapı kolu ve tuşlar gibi yüzeylerin kullanımını da minimuma indirme çabası bulunuyor.
Beraza ofislerin, şirketlerin ve çalışanlarının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için nasıl dönüşebileceğine odaklanıyor.
Beraza, “iş alanlarının tasarımının fiziki ve sanalın hibrit bir karışımına odaklanması gerekeceğine inanıyorum. Aynı zamanda alanlar bireysel ve kolektifi de bir arada bulundurabilmeli” dedi. Açıklamasında, ofis çalışması ve uzaktan çalışmanın bir araya geldiği hibrit bir modeli desteklemenin önemine dikkat çekti. “Uzaktan çalışma kalıcı olmalı ancak fiziki karşılaşmalarla da bir araya gelmeli. Uzaktan çalışma, daha fazla seçenek sunduğu, kapsayıcı olduğu için sürdürülebilir. Dokuzdan beşe ofis kültürü geri gelmeyecek” ifadelerini kullandı.
ServiceNow’dan Lewis Barker, korona sonrasında “evden çalışma” ve “çalışma” arasındaki farkın ortadan kalkacağına inanıyor. “Birçok çalışan için, geleneksel ofisler ve ofis masaları sona erdi. Onlar için iş nerede olmasını ihtiyaç duyuyorlarsa orada, herhangi bir ekranda ve tercih ettikleri herhangi bir elektronik cihazda” dedi.
Barker’a göre, “geleceğin işyeri algısı, şirketlerin faaliyet gösterme biçimlerini dönüştürecek” dedi. Barker bu esnekliğin, çalışanları çekmek ve kalıcılıklarını sağlamak için giderek daha önemli bir faktör haline geleceğine inanıyor. Şirketler değişime ayak uyduramazsa, ihtiyaçları olan yetenekleri şirketlerine çekemeyecekler.
The Guardian’ın haberine göre, teknolojinin bu hibrit çalışma ortamına geçişi destekleyebileceği birçok alan var. ServiceNow’un Bilgi Teknolojileri Müdürü Liran Daniel, yapay zeka, makine öğrenimi ve arttırılmış gerçeklik gibi teknolojileri kullanan self-servis çözümlerinin yükselişine işaret etti. Daniel, “bu değişimler daha üretken olmanızı sağlayacak ve yardım istemek için daha az zaman kaybedeceksiniz. İşlerinizi daha çabuk tamamlarken, yaptığınız işin kalitesi de daha yüksek olacak. Dolayısıyla ailemiz ve arkadaşlarımızla birlikte olabilmek için daha fazla zamanımız olacak” dedi.
Ofis alanına, yeni teknolojiler daha katı güvenlik protokollerini uygulamak için de kullanılıyor. Şirketler kapı kolları, tuşlar ve musluklar için dokunmasız sensör teknolojisine geçiyor ve korona virüs pandemisi öncesinde dokunmatik ekranların önceliği son buluyor. Bazı planlayıcılar çalışanların asansörleri ve otomat makinelerini akıllı telefonlarıyla kontrol edebileceği teknolojilere yöneliyor.
Pandemi dijital sağlık alanını hızlandırdı
Bilim Kurulu üyesi salgının ne zaman biteceğini açıkladı
UBS Londra’daki ofis sayısını bire indiriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.