Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini en aza indirmek” amacıyla başlatılan Sosyal Koruma Kalkanı programı kapsamında vatandaşlara yapılan destek ödemelerinin 52,7 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.
Bu rakamın 6,4 milyar TL’sini üç faz halinde hanelere hibe olarak ödenen Sosyal Destek Programı ödemeleri oluşturdu. Toplam ödemelerin yüzde 12’sini oluşturan bu kalem, Hazine’den karşılandı.
2 milyon 69 bin haneye yapılan 1000’er TL’lik ödeme ise, vatandaşlardan ve şirketlerden toplanan bağışlardan oluşan ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ fonundan karşılandı. Bu kalem de toplam ödemelerin yüzde 4’ünü oluşturdu.
Kalan 44,2 milyar TL’lik kısım ise işçi ücretlerinden yapılan kesintilerle oluşan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. Böylece, toplam destek ödemelerinin yüzde 84 ile büyük bölümü Hazine dışı kaynak olan İşsizlik Fonu’ndan karşılanmış oldu.
3,8 MİLYON ÇALIŞANA KISA ÇALIŞMA ÖDEMESİ
Kısa Çalışma Ödeneği çerçevesinde Nisan 2020’den bu yana 3 milyon 756 bin 584 çalışana 27 milyar 666 milyon 259 bin 507 lira ödeme yapıldı.
Nakdi Ücret Desteği ile ücretsiz izne ayrılmış 2 milyon 471 bin 134 çalışana 8 milyar 265 milyon 914 bin 51 lira, İşsizlik Ödeneği ile de 994 bin 608 kişiye 5 milyar 81 milyon 629 bin 812 lira ödeme yapıldı.
Toparlanma süreci ile birlikte normal çalışma düzenine geçen 3 milyon 183 bin 435 çalışana ise Normalleşme Desteği olarak 3 milyar 206 milyon 101 bin 967 liralık SGK prim mahsuplaşması yapıldı.
GELİR DESTEĞİ YERİNE KREDİ VERİLDİ
IMF verilerine göre Türkiye, pandemi döneminde milli gelire oranla doğrudan gelir desteğinin en düşük olduğu ülkelerden biri oldu.
DİSK-AR araştırmasına göre Kovid-19 döneminde yapılan nakit harcamaların toplam ekonomik ve parasal desteklere oranına bakıldığında Türkiye yüzde 11 ile en son sırada yer aldı. Türkiye’deki toplam ekonomik desteklerin yüzde 89’u işletmelere, şirketlere ve bankalara (sermayeye) sağlanan kolaylıklar ve destekler oldu.
Türkiye milli gelirinin sadece yüzde 1,1’i kadar vatandaşına nakit desteğinde bulunurken onun gerisinde sadece bir ülke, yüzde 0,7 ile Meksika yer aldı.
Zengin ülkeler vatandaşlarına gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 12,7’si düzeyinde nakit harcama ve gelir desteğinde bulunurken, orta gelirli ülkelerde bu oran yüzde 3,6, yoksul ülkelerde ise yüzde 1,6 oldu.
Türkiye’de hükümet, gelir desteği yerine vatandaşı ve işletmeleri banka kredilerine yönlendirmişti.
HALKINDAN BAĞIŞ TOPLAYANLAR: SENEGAL, LÜBNAN, TÜRKİYE
Araştırmada, “Kovid-19 ile mücadele için çok az ülke bağış kampanyası başlattı: Türkiye, Irak, Lübnan, Sri Lanka, Güney Afrika ve Senegal” denildi. Türkiye G20 içinde en düşük gelir ve harcama desteği veren ülke. Türkiye’nin yaptığı 7.6 milyar dolarlık harcama, 7.9 trilyon dolarlık küresel gelir desteği ve nakit harcamanın içinde sadece binde 1 oranında gerçekleşti.
Yellen desteğin artırılmasını istiyor
Akar: Patriot tedariki konusunda ABD ile temastayız
Kilo vermede etkili yeni bir ilaç bulundu
İtalya'da Mario Draghi liderliğindeki yeni hükümet göreve başlıyor
Krediler çekidi ve çoğu ödenmedi yazık çok yazık devlet bankasının parası çar çur edildi
Anladık haberi çalıyorsunuz bari kaynak gösterin. Emeğe saygılı olun.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.