<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPandemi çocukları daha az okuyor----

Pandemi çocukları daha az okuyor

Pandemi çocukları daha az okuyor
02 Eylül 2022 - 17:08 www.finansingundemi.com

Pandemi, çocukların okuma alışkanlıklarını yirmi yıl öncesine götürdü.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Etkisini hala sürdüren pandemi süreci, çocukların okuma alışkanlıkları üzerinde de etkili oldu. Çocuklar eskisi kadar okumazken, rakamlar çocuklarda okuma alışkanlıklarının yirmi yıl öncesi seviyelerine gerilediğini gösteriyor.

Perşembe günü yayınlanan Ulusal Eğitimde İlerleme Değerlendirmesi raporuna göre, Kovid-19 pandemisi sırasında online öğrenme ve kaçırılan ders zamanı, matematik puanlarında ilk kez düşüşe yol açtı. Forbes’tan Brian Bushard’ın haberine göre, düşüş sadece matematikle sınırlı kalmadı. Pandemi süreci, 1990 yılından bu yana 9 yaşındaki öğrenciler arasında kaydedilen okuma puanlarındaki en büyük düşüşün yaşandığı yıllar olarak da kayda geçti.

Bölgelere göre farklılık gösteriyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, düşüşler bölgeler, ırklar, cinsiyetler ve gelir düzeyleri dikkate alınarak hesaplandı. Buna göre en büyük düşüş, düşük performans gösteren öğrenciler arasında kaydedildi. Buna göre, 2020-2022 yılları arasında yüzde 10’luk dilime giren öğrenciler arasında okuma puanlarında 10 puanlık, matematik puanlarında ise 12 puanlık bir düşüş gerçekleşti. Aynı dönem içinde, yüzde 90’lık dilime giren öğrenciler arasında ise puanlar sırasıyla okumada 2 matematikte ise 3 puanlık bir kaymayla sonuçlandı.

Bu süre içinde en az düşüş yaşayan öğrenciler, okuma puanlarında 1 ve matematik puanlarında 5 puanlık düşüşlerle ABD’nin Batı Kıyısı’ndaki öğrencilerde kaydedildi. En büyük düşüş ise Kuzeydoğu ve Ortabatı’daki öğrencilerde görüldü. Bu bölgelerde yaşayan öğrencilerin okuma performanslarında 7 ve matematikte ise 8-9 puanlık düşüşler gerçekleşti.

Ekonomik imkansızlıklar etkili oldu

Ulusal Eğitimde İlerleme Değerlendirmesi raporu ayrıca üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerini okullarının konumuna göre şehirler, banliyöler, kasabalar veya kırsal alanlar şeklinde ayırdı. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Buna göre, şehirlerdeki öğrencilerin okuma puanlarında bir değişiklik yaşanmazken, matematik puanlarında 7 puanlık bir düşüş tespit edildi.

Bu arada, kasabalarda ve banliyölerde okullarına devam eden öğrenciler hem okuma hem de matematikte en büyük düşüşleri yaşadı. Banliyö öğrencileri matematikte 9 puan ve okumada 8 puanlık düşüşler yaşarken, kasabalardaki öğrencilerin ise matematikte puanlarında 7, okuma puanlarında ise 9 puanlık düşüşler gözlendi. Kırsal alanlardaki öğrencilerde ise her iki alanda da 5’er puanlık düşüşler yaşandığı tespit edildi.

Siyahi ve Hispanik öğrenciler

Araştırmacılar, uzaktan eğitim sırasında teknolojiye ve akademik desteğe erişimin, bu ayrımı açıklamaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Yüzde 75’lik dilimde yer alan daha yüksek performans gösteren öğrencilerin neredeyse üçte ikisi bilgisayar, yüksek hızlı internet, çalışmak için sessiz bir yer ve kendisine yardımcı olacak bir öğretmene erişim imkanına sahip bulunuyor. Raporda, görece düşük performans gösteren yüzde 25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ise bu imkanlarından tam anlamıyla faydalanamadığının altı çiziliyor.

Irk dikkate alındığında ise en büyük düşüşlerin siyah ve Hispanik öğrencilerde yaşandığı gözleniyor. Buna göre, siyah çocuklar arasında matematik puanları 13 puan düşerken, Hispanik öğrencilerde bu düşüş 8 puan, Asyalı öğrencilerde 6 puan, beyaz öğrencilerde ise 5 puan olarak gerçekleştiği tespit ediliyor.

Uzaktan eğitim, personel sıkıntısı ve öğrenci devamsızlığı

Pandemi sürecinde ilkokul öğretmenleri ve okul yöneticileri, 2020 yılının Mart ayından itibaren ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte, birkaç hafta içinde yöntemlerini tamamen yeni bir öğrenme stiliyle değiştirmek zorunda kaldı.

Harvard Üniversitesi Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü Thomas Kane, 2020-2021 eğitim öğretim yılında, öğrencilerin bir aydan daha az süre yüz yüze ders fırsatını kaçırmasının, yedi ila on haftalık matematik öğrenimine denk geldiğinin altını çiziyor.

Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, pandemi sürecinden en olumsuz etkilenen öğrenciler, yoksulluk oranlarının yüksek olduğu okullarda eğitim görüyor. Araştırmaya göre, en fazla uzaktan öğrenme süresine sahip eyaletler arasında Kaliforniya, Illinois, Kentucky ve Virginia yer alıyor. Brookings Enstitüsü raporu ise uzaktan eğitim, personel sıkıntısı ve öğrenci devamsızlığı gibi sıkıntıların, sorunu daha da artırdığını gösteriyor.

ABD’de çocuk yetiştirmenin maliyeti 310 bin doları aştı

 

Pandemi çocuklarda konuşmayı geciktiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)