<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandemi akıl sağlığını vurdukça psikoz vakaları artıyor!----

Pandemi akıl sağlığını vurdukça psikoz vakaları artıyor!

Pandemi akıl sağlığını vurdukça psikoz vakaları artıyor!
18 Ekim 2021 - 11:27 www.finansingundemi.com

Salgının, kaygı ve stres bozuklukları, depresyon vakalarında ciddi bir artışa neden olduğu bilinirken yapılan son araştırmalar çok daha korkutucu bir tablo ortaya çıkardı.

Son iki yılda Kovid-19 pandemisinin vurduğu insanlar Depresyon, ve kaygı bozukluklarının dışında çok daha tehlikeli yeni bir şeyle karşılaştılar. Stresini yönetemeyen insanlar halüsinasyonlar ve sanrılı düşünceler yaşarken Psikoz vakalarında ciddi artış gözlemlendi.

YÜZDE 75'LİK ARTIŞ

Hürriyet'teki habere göre; İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucuna göre, Nisan 2019 ile Nisan 2021 arasında ilk psikoz dönemi için ruh sağlığı servislerine sevk edilen kişilerin sayısında %75'lik bir artış oldu . Artış yaz boyunca devam etti ve Temmuz 2019'daki 8.252'den %53 artarak Temmuz 2021'de 12.655 kişi servislere sevk edildi.

Rethink Mental Illness adlı yardım kuruluşu tarafından analiz edilen verilere göre, artışın çoğu, ilk karantinanın ardından geçen yıl içinde görüldü. Mayıs 2021'de 13.000'den fazla başvuru yapıldı ve bu, 7.813 yönlendirmenin olduğu bir önceki Mayıs ayına göre %70'lik bir artış oldu.

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Yardım kuruluşu insanların zihinsel sağlıklarında iyileşmelerinin yıllar alabileceğini belirterek hükümeti psikoz için erken müdahaleye daha fazla yatırım yapmaya çağırıyor.

KADIN VE ÇOCUKLAR ORANTISIZ ŞEKİLDE ETKİLENDİ

Bu ayın başlarında yapılan bir araştırma , 2020'de dünya çapında kaygı ve depresyonun çarpıcı bir şekilde arttığını, tahmini 76 milyon ekstra kaygı bozukluğu vakası ve 53 milyon fazladan majör depresif bozukluk vakası olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, kadınların ve gençlerin orantısız şekilde etkilendiğini söyledi.

PSİKOZ DİĞERLERİNDEN ÇOK FARKLI

Psikoz, stres ve kaygı bozukluğundan farklı olarak diğer insanların görmediği şeyleri görmeyi veya duymayı (halüsinasyonlar), gerçeğe dayanmayan inançlar geliştirmeyi (sanrılar) sağlayabilir. Şizofreni, bipolar bozukluk veya şiddetli depresyon gibi akıl hastalığının bir belirtisi olabilir. Travmatik bir deneyim, aşırı stres, uyuşturucu ve alkol tarafından tetiklenebilir.

SALGIN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ OYUNLARIN KURALLARINI DEĞİŞTİRDİ

Rethink Mental Illness'ın başkan yardımcısı Brian Dow, psikozun, insanların yaşamları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekerek, "Tedaviye hızlı erişim, insanların zihinsel sağlıklarında iyileşmeleri yıllar alabilecek daha fazla bozulmayı önlemek için hayati önem taşımaktadır. Şüphelenilen ilk psikoz epizodlarının sayısı hızla artan bu endişeler için bir neden. Şu anda bu krizin ilk derin şoklarının çok ötesindeyiz ve sevk sayısının bu kadar yüksek kalması derinden endişe verici. Salgın ruh sağlığımız üzerinde oyunun kurallarını değiştiren bir etkiye sahip ve devrim niteliğinde bir yanıt gerektiriyor.” dedi.

SADECE BİR GECEDE OLDU

Borderline kişilik bozukluğu, sosyal Anksiyete Bozukluğu hastalıklarından muzdarip olan 30 yaşındaki Tom Dunning Psikoz belirtilerini ilk yaşamaya başladığı süreci şöyle anlattı;

“22 ya da 23 yaşındaydım. Kafamın içindeki seslerle uğraşmam neredeyse bir gecede oldu. Onları duymak günlük bir olaydı ve kendimden çok korkmama neden oldu çünkü kimseye nasıl hissettiğimi söyleyemedim. Etrafımdaki herkes bendeki değişimi yavaş yavaş fark etmeye başladı. Sonunda aile hekimimi gördüm ve ilk defa desteğe ihtiyacım olduğunu düşündüm ama bunun aynı zamanda üstesinden gelebileceğim bir şey olduğunu da ilk kez orada anladım.”

İşte koronanın neden olduğu psikolojik sorunlar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)