Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandemi sırasında dünya genelinde milyarlarca insan gelir kaybı yaşarken, ABD merkezli 5 teknoloji tekeli rekor kârlar elde etti.
Apple, Google (Alphabet), Amazon, Facebook ve Microsoft, pandemi sırasında hızla artan dijitalleşmenin etkisiyle gelirlerini ve kârlarını katladı.
Tekel konumlarını kullanan beş şirketin 2021 yılının ilk çeyreğinde elde ettikleri toplam ciro, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artışla 214,3 milyar dolardan 304,4 milyar dolara yükseldi.
Söz konusu dönemde beş şirketin toplam net kârı ise yüzde 105,7 artışla 36,3 milyar dolardan 74,6 milyar dolara yükseldi
2021'in ilk çeyreğinde her bir dakikada söz konusu beş şirket mal ve hizmet satışından toplamda 2,5 milyon dolarlık gelir elde etti.
2021'in ilk çeyreğinde bu beş şirketin toplam vergi öncesi kârı 88 milyar doları aşarken, bu dönemde her bir iş gününde elde ettikleri kâr 1 milyar doları aştı.
APPLE'DAN 22,6 MİLYAR DOLAR KÂR
iPhone üreticisi Apple, bu dönemde gelirini yüzde 61,6 artışla 45 milyar dolardan 72,7 milyar dolara yükseltti.
Apple'ın net kârı ise bu dönemde yüzde 110 artışla 11,2 milyar dolardan 23,6 milyar dolara yükseldi.
Apple'in iPhone satışlarından elde ettiği gelir, yüzde 65,5 artışla 29 milyar dolardan 47,9 milyar dolara yükseldi.
ALPHABET'TEN 17,9 MİLYAR DOLAR KÂR
Google'ın çatı şirketi Alphabet, 2021 yılının ilk çeyreğinde gelirini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,4 artışla 41,2 milyar dolardan 55,3 milyar dolara yükseltti.
Şirket net kârını da bu dönemde yüzde 162,3 artışla 6,8 milyar dolardan 17,9 milyar dolara yükseltti.
Şirket, YouTube reklamlarından elde ettiği geliri, yüzde 50 artışla 4 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseltti.
AMAZONDAN 8,1 MİLYAR DOLAR KÂR
E-ticaret ve bilişim şirketi Amazon'un bu dönemde geliri yüzde 44 artışla 75,5 milyar dolardan 108,5 milyar dolara yükseldi.
Şirketin net kârı ise bu dönemde yüzde 224 artışla 2,5 milyar dolardan 8,1 milyar dolara yükseldi.
FACEBOOK'TAN 9,5 MİLYAR DOLAR KÂR
Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, bu dönemde gelirini yüzde 48 artışla 17,7 milyar dolardan 26,2 milyar dolara yükseltti.
Şirket, gelirinin tamamına yakınını reklamlardan elde etti.
Facebook'un bu dönemde net kârı yüzde 94 artışla 4,9 milyar dolardan 9,5 milyar dolara yükseldi.
MICROSOFT'TAN 15,5 MİLYAR DOLAR KÂR
Microsoft bu dönemde gelirini yüzde 19 artışla 35 milyar dolardan 41,7 milyar dolara yükseltti.
Şirketin net kârı ise yüzde 44 artışla 10,8 milyar dolardan 15,5 milyar dolara yükseldi.
TÜRKİYE'NİN MİLLİ GELİRİNDEN FAZLA
Apple, Google (Alphabet), Amazon, Facebook ve Microsoft'un 2021'in ilk çeyreğinde elde ettikleri gelir, Türkiye'nin üç ayda ürettiği tüm nihai mal ve hizmetlerin toplam değeri olan gayri safi yurt içi hasıladan yüksek.
2020'nin son çeyreğinde Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılası 191,6 milyar dolar olmuştu. Söz konusu beş şirketin 2021'in ilk çeyreğinde elde ettikleri toplam gelir ise 304,4 milyar dolar oldu.
(Emre Deveci /Sözcü)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.