Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Panama Mahkemesi, kara para aklama suçlamasıyla yargılanan 28 kişinin beraatine karar verdi. Nisan ayında başlayan ve cumartesi günü sonuçlanan davada Yargıç Baloisa Marquinez, delillerin cezai sorumluluk belirlemek için yeterli olmadığını ifade etti. Bu dosya, 2,6 terabayt büyüklüğündeki 'Panama Belgeleri' içinde yer alan, futbol dünyasının yıldızı Lionel Messi'nin de adının geçtiği belgelerle ilgiliydi.
Aklananlar arasında skandalın odağındaki Mossack-Fonseca Hukuk Bürosu'nun kurucuları Jurgen Mossack ile 8 Mayıs 2024'te hayatını kaybeden Ramon Fonseca da vardı.
12 yıl hapis talebi
Nisan ayındaki ilk duruşmada Panama Savcılığı, o dönem hayatta olan Ramon Fonseca ve Jurgen Mossack ikilisi için mahkemeden 12 yıl hapis cezası talep etmişti.
Mossack ve Fonseca ise, iddianamede yer alan detayları tümden reddedip kendilerinin ve hukuk bürolarının yasalara aykırı bir eylemde bulunmadıklarına dair savunma yaptı.
Panama'dan La Prensa gazetesinin haberine göre, kararın açıklandığı duruşma tam 85 saat sürdü ve bu zaman aralığında 27 tanık dinlenirken 50 belge incelendi.
'Panama Belgeleri', 1970'den 2016'ya dek, 214.000'den fazla offshore kuruluşun mali bilgilerinin yer aldığı, 2,6 terabayt büyüklüğünde 11,5 milyon belgenin bulunduğu, Messi dahil onlarca ismin bulunduğu bir dosyaydı ve Mossack-Fonseca Hukuk Bürosu'ndan sızdırıldı.
2016'da kamuoyu ile paylaşıldı
Belgeler, 2015'te Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Uluslararası Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) ve Alman Süddeutsche Zeitung'a teslim edildi. Basın çalışanlarının aylarca süren ortak uğraşları sonucunda "Panama Belgeleri" dosyası Nisan 2016'da kamuoyu ile paylaşıldı.
Listede o dönem İspanya La Liga ekibi Barcelona'da oynayan Arjantinli Lionel Messi, İzlanda'nın eski başbakanı Sigmundur Gunnlaugsson, Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif gibi spordan siyaset dünyasına yüzlerce isim vardı.
Cezai yaptırım
Olayın dünya çapında yankılanması üzerine Panama'daki offshore bankacılık sistemi büyük bir darbe aldı. Hükümet vergi kaçakçılığının önünü alabilmek için 2019'da yeni bir düzenleme yapıldığını açıkladı. Kabul edilen yasada vergi miktarının 300 bin doları aştığı durumda cezai yaptırım uygulanacağına dair hüküm vardı.
Gazetecilerin incelediği dosyalar arasında kontratlar, faturalar, e-postalar, diğer türde finansal belgeler vardı. Yine de sürecin mahkemeye taşınması 10 yılı buldu.
ABD merkezli yayın platformu Netflix de, Meryl Streep, Gary Oldman ve Antonio Banderas'ın başrollerini paylaştığı "The Laundromat" filminde "Panama Belgeleri" skandalını beyaz perdeye taşıdı. (Euronews)
Panama belgelerini haber yapan gazeteci, Malta'da öldürüldü!
Panama belgelerini sızdıran kişi İsviçre'de yakalandı
Panama belgelerinde ikinci perde
Panama belgelerinin sızdığı Mossack Fonseca'ya polis baskını
David Cameron'dan 'Panama Belgeleri' açıklaması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.