Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pakistan'da uzun süre etkili olan sel yüzünden ülkenin en büyük ikinci tarım ürünü üreticisi eyaleti Sindh ile ülke topraklarının yüzde 42'sini oluşturan Belucistan'da tahıl üretiminin yüzde 50 oranında azalacağı öngörülüyor.
Yapılan değerlendirmelere göre selden etkilenen Sindh'in ortasındaki Jamshoro ile kuzeyindeki Larkana arasındaki 161 kilometre uzunluğundaki alanda tarlaların sadece yüzde 10'u sel sularından temizlendi.
Hasat edilmeye hazır tüm ürünler kaybedildi
Larkana yakınlarındaki Ali Bux Chandio köyü sakini Zameer Chandio, bir aydır tüm tarlalarının bel seviyesinde suyun altında olduğunu söyleyerek, tüm hasat yapmaya hazır ürünlerini kaybettiğini bildirdi.
Ülkenin üçte birini etkisi altına alan sel sularının yer yer 1-2 metreyi bulduğu bölgede ikinci bir riskten bahseden Chandio, "Selin iki farklı etkisini yaşıyoruz. Bir taraftan yazın ektiklerimizi yoğun yağış ve sel yüzünden kaybettik, başta tahıl olmak üzere kışın ekilip dikilen ürünlerimizi ekemedik" dedi.
Sular çekilse bile yeniden başlamak çok zor
Chandio, sular çekilse dahi tekrardan zirai faaliyetlerin yeniden başlamasının masraflı olduğunu belirterek, "Çoğumuzun yaz mahsulünde yaşadığı kayıp nedeniyle tohum, gübre, yakıt ve diğer ihtiyaçları alacak parası yok" diye konuştu.
Tarım ve altyapı sektöründe kayıp: 40 milyar dolar
Selin vurduğu Sehwan bölgesinde yaşayan çiftçi Mohammad Younas Leghari, bazı tarlalarında suyun çekildiğini söylerken, bu tarlalarda 5 kilogram hardal tohumu ekeceğini dile getirdi.
Hardalın 3 ayda hasat edilecek seviyeye geldiğini aktaran Leghari, "Tüm paramı tohumlara harcadım. 3 ay hayatta kalmanın yollarını bulacağım. Bu yatırıma güveniyorum. Bizim için bu yatırım, bir hayatta kalma savaşı" dedi.
Ülkenin yüzde 38'i tarımla geçiniyor
Resmi rakamlara göre yaklaşık 230 milyonluk Pakistan'ın yüzde 38'i geçimini tarımdan sağlıyor. Önemli bir tahıl üreticisi olmasına karşın Ukrayna tahılına da bağımlı olan Pakistan'da, altyapı ve tarım sektöründe 40 milyar dolarlık bir kaybın olduğu değerlendiriliyor.
Dünya Bankası'nın verilerine göre ülkede 10 milyon kişinin tarımda yaşanan kayıplar sebebiyle yoksulluk sınırı altına düşeceği tahmin ediliyor.
Sadece Sindh'de tahıl üretimi yüzde 40'tan fazla düşecek
Sindh Eyaleti Çiftçiler Kurulu yetkilisi Mahmood Nawaz Shah, ülkede yüzde 30'ları bulan enflasyonun tarım ürünlerindeki kayıp nedeniyle artabileceğine değinerek, "Tahminlerimize göre, tarım alanlarının yalnızca yüzde 50'si ile 60'ı yeniden tarımsal faaliyetlerin yapımına hazır hale gelebildi" ifadelerini kullandı.
Sel öncesi gelecek yıl için hedeflenen 26,8 milyon ton tahıl üretiminin Sindh ve Belucistan'daki sel nedeniyle gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hedef haline geldiğini kaydeden Shah, "Sadece Sindh'de tahıl üretiminin yüzde 40'ın üzerinde düşmesini bekliyoruz" dedi.
Pamuk tarlalarının yüzde 75'i selden etkilendi
Küresel ısınmayla yaşanan uzun yaz mevsiminin etkilerinin olacağını söyleyen Shah, Sindh'in ülkedeki soğan ihtiyacının yüzde 55'ini karşılarken, soğan tarlalarının yüzde 90 oranında selden etkilendiğinin altını çizdi.
Shah, pamuk tarlalarının yüzde 75'inin, şeker kamışı tarlalarının yüzde 30'unun selden etkilendiğine işaret etti.
Belucistan'da önemli tarım alanları hala sular altında
Belucistan Eyaleti Sağlık Departmanı yetkilisi Dhani Bux Bugti, eyaletteki önemli tarım alanlarının hala sular altında olduğunu söyledi.
Eyalette tahıl üretiminin yüzde 50 oranında düşeceği bilgisini paylaşan Bugti, selin sulama sistemini de vurduğunu belirterek, en önemli 3 sulama kanalının sel nedeniyle taştığını ve yer yer zarar gördüğünü kaydetti.
150 bin ton hurma yok oldu
İki eyaletteki hurma üretimi de yüzde 80'lere varacak ölçüde selden zarar gördü. Dünyanın en büyük 5'inci hurma üreticisi Pakistan'ın en önemli üretim merkezlerinden Khairpur'daki Hurma Tüccarları Derneği Başkanı Mohammad Bashir Arain, bu yıl beklentinin 220 bin ton olduğunu ifade etti.
Arain, sel nedeniyle 150 bin ton hurmanın yok olduğunu kaydetti.
1700 kişi öldü
Yıllık 26,8 milyon ton tahıl üretimi hedefi bulunan Pakistan'da Sindh eyaleti, 4 milyon tonun üzerinde üretim yapıyor. Ülke topraklarının yüzde 42'sini oluşturan Belucistan ise hem yer altı zenginlikleriyle hem de tarım üretimiyle dikkati çekiyor.
Yaklaşık 1700 kişinin hayatını kaybettiği sel nedeniyle sadece ülkenin en büyük ikinci tahıl üretici Sindh eyaleti ile Pakistan'ın en büyük eyaleti Belucistan'da tahıl üretiminin yüzde 50 oranında düşmesi bekleniyor.
Pakistan'da İmran Han'ın partisi ara seçimleri önde tamamladı
Pakistan’da birçok kente elektrik verilemiyor
AFAD, Pakistan'a 7 bin 500 tonun üzerinde yardım gönderdi
Dünya Bankasından Pakistan’a 2 milyar dolarlık destek
Pakistan'da 10 milyon çocuğun acil yardıma ihtiyacı var
Asya Kalkınma Bankası'ndan Pakistan'a kredi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.