Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yerel basındaki haberlere göre, Hayber Pahtunhva Gümrük Tahsildar Şefi Ahmed Rıza Han, Torkham sınırında gazetecilere yaptığı açıklamada, Taliban'ın Ağustos 2021'de Kabil'e gelmesinin ardından Afganistan ile Pakistan arasındaki ticaret hacminin önemli ölçüde azaldığını ifade etti.
Han, son 6 ayda Pakistan'ın Afganistan'a ihracatının yüzde 25 düştüğünü belirterek, bu duruma Afganistan'ın kırılgan ekonomik yapısı ile Taliban'a uygulanan uluslararası yaptırımların neden olduğunu söyledi.
Zayıf Afgan ekonomisinin bu ülkede yaşayanların alım gücünü düşürdüğüne işaret eden Han, iki ülke arasındaki ticaretin de bundan etkilendiğini kaydetti.
Merkez Bankası'nın politikası bekleneni vermedi
Ahmed Rıza Han, 13 Aralık 2021'de Pakistan Merkez Bankası'nın Afganistan ile yeni bir ihracat politikası başlattığını, bu kapsamda Pakistan'dan mal almak isteyen Afgan tacirlerin ülkeye girişte pasaportlarıyla dolar getirmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı.
Merkez Bankası'nın Pakistan'a ABD doları girişini artırmak için böyle bir politika tercih ettiğini belirten Han, bununla birlikte Afganistan'da banka sisteminin çökmenin eşiğinde olduğunu ve dolar rezervlerinin kuruduğunu söyledi.
Han, Merkez Bankası'nın bu politikasının ikili ticarete ihtiyaç duyulan ivmeyi kazandıramadığını, hükümetin konuyla ilgili sorunların çözümü için çalıştığını ifade etti.
Verilen bilgiye göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2020'de 754 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
ABD sonrası Afganistan ekonomisi tarihi çöküş yaşıyor
Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de yönetime gelmesinin ardından Afganistan'a yönelik yardımlar kesildi.
Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası, Afganistan'ın uluslararası fonlara erişimini kesti.
Özellikle geçen yaz aylarında artan çatışmalar ve istikrarsızlık nedeniyle zor günler geçiren Afganistan'da, söz konusu yardımların kesilmesiyle ülke ekonomisi içinden çıkılamaz bir hal aldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan'da akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan kişi sayısının en az 18,8 milyon olduğunu ve bu sayının kış aylarında 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini duyurmuştu.
Taliban’dan sonra Pakistan’da terör saldırıları arttı
Almanya yasa dışı atık ihracatını yasaklayacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.