Özilhan'dan işsizliği önleme formülü
Tuncay Özilhan, cari açık krizi sebebiyle büyüme hızının yavaşladığını belirterek, "Yüzde 7 ve üstü büyümeyle işsizlik sorunu çözülebilir" dedi
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, son yıllarda cari açık krizi sebebiyle Türkiye’nin büyüme hızının bilinçli olarak yavaşlatıldığını belirterek, “Türkiye yüzde 7 ve üstünde büyürse işsizlik sorununu çözebilir. Bunun altında kalırsa çözemez. Nitekim işsizlik yüzde 10’un üzerine çıktı” diye konuştu.
Hürriyet'teki habere göre, Türkiye ekonomisin cari açık ve tasarruf açığı gibi iki önemli problemi olduğunu vurgulayan Özilhan, bu iki problemin üzerine yeterince gidilmediğini söyledi. Cari açık yükseldikçe ekonomide frene basılmak zorunda kalındığını belirten Özilhan, “Cari açık azaldığında ekonomide denge oluşuyor ama o zaman da işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. Türkiye’de artık cari açığı azaltacak yatırımlar teşvik edilmeli. Mevcut teşvik uygulamaları yetersiz kalıyor. Temennimiz seçimden sonra istikrarın olması. Önümüzzeki dönemde kur meselesi devam edecek, Fed’in açıklamaları sürecek. Seçimden sonra istikrarlı bir ortam olursa belli bir büyüme yakalanabilir” diye konuştu
BABACAN'DAN SONRASINI GÖRMEMİZ LAZIM
Petrol fiyatlarının yarı yarıya azalmasının Türkiye için bir şans olduğunu ancak bunun sonuçlarının ekonomiye yeteri kadar yansımadığıni da belirten Özilhan, şunları söyledi:
“Artık ekonominin siyasetin önüne geçmesi, daha fazla gündeme gelmesi ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Bir çatı altında olması gerekirken, şu anda ekonomi yönetiminde bir dağınıklık görüyoruz. Bakanlar arası dağınıklık var. Seçime odaklanıldığı için ekonomi başsız kaldı. Seçim sonrası ekonominin şimdiki patronu Ali Babacan da olmayacak. Yapı o zaman nasıl şekillenecek görmemiz iyi yönetmemiz gerekiyor.”
Coca Cola İçecek 4-5 ülkeye talip
10 ülkede şişeleme faaliyeti gösteren Coca Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Coca-Cola Company, coğrafyamıza uydukça bize yeni bölgeler verecek. Takip ettiğimiz, konuştuğumuz bölgeler var. Potansiyelimiz çok yüksek, daha 4-5 ülkeyi kaldıralibilir” dedi.
TÜRKİYE, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 23 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek’in Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve CEO’su Burak Başarır şirketin 2014 sonuçlarını, önümüzdeki döneme ilişkin hedef ve projelerini açıkladı. Geçtiğimiz 10 yılda 10 ülkede yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarına işaret eden Tuncay Özilhan, “2015-2017 yılları arasında faaliyet coğrafyamızda beklenmeyen olumsuz bir gelişme olmaması halinde 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Faaliyet gösterdikleri 10 ülkede önlerinin açık olduğunu kaydeden Özilhan, “Türkiye’deki operasyonu gerçekten çok başarılı yürüttük ve bu başarı sonrasında operasyonlarımız içerisinde büyük bir pazar olan Pakistan aramıza katıldı. Bu başarı tesadüf değildir, arkasında güçlü bir beşeri sermaye ve liderlik var. Şirketimizin Türkiye merkezinde yetişen yöneticilerimiz diğer operasyonlarımıza liderlik ediyor. Coca-Cola Company, coğrafyamıza uydukça bize yeni bölgeler verecek. Takip ettiğimiz, konuştuğumuz bölgeler var. Türkiye’de 9 tesisimiz var ve hepsi mega şişeleme tesisleri... Potansiyelimiz çok yüksek, daha 4-5 ülkeyi kaldıralibilir” diye konuştu.
Coca-Cola İçecek’in geçmiş performansını değerlendiren CEO Burak Başarır ise şirketin son 10 yılda hacmini 4, cirosunu da 6 katına çıkardığını, yıllık bileşik büyümenin, hacimde yüzde 15, ciroda yüzde 19 olduğunu söyledi. Bu yıl Kazakistan, Tacikistan ve Pakistan’da açılacak 3 fabrikayla kapasitelerini yüzde 12 artıracaklarını belirten Başarır şöyle devam etti:
“Şirketimiz; Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da 11 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Ürettiğimiz her 1 TL’lik Coca-Cola, Türkiye’de 6.8 TL’lik bir ekonomik değer yaratıyor. Operasyonlarımız tarımda 145 bin çiftçiye katkı sağlıyoruz. Türkiye’de ekonomi büyürken biz de şirketimizin hem değerini, hem hacmini hem de faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını artırdık. Son 10 yılda doğrudan ve dolaylı vergilerle devlet bütçesine katkımız 2.7 milyar TL.”