<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzel sermaye şirketleri pandemiden cepleri dolu çıkacak----

Özel sermaye şirketleri pandemiden cepleri dolu çıkacak

Özel sermaye şirketleri pandemiden cepleri dolu çıkacak
17 Kasım 2020 - 11:09 www.finansingundemi.com

Pandemi sonrası ekonomi için büyük bir likidite hazır

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin değiştirmediği en azından bir şey var: Özel sermaye şirketleri korona virüs krizine bol nakitle girdi ve krizden cepleri dolu çıkacak. Korona virüs işletmelerin kapanmasına neden olarak küresel ekonomiyi çöküşe sürüklediğinde, 2008 finansal krizinin ardından yükselişe geçen özel sermaye şirketlerinin sorun yaratabileceğine yönelik endişeler vardı.

Bu şirketler, karlılığı arttırmak için çoğu zaman büyük miktarda borçları olan şirketleri satın almayı hedefliyor. Zayıf satışlar nedeniyle satın alınan şirketlerin değeri düşerse, özel sermaye şirketleri zor durumda kalabilir.

Bain & Company’e göre, geçtiğimiz yıl ABD’de yapılan özel sermaye anlaşmalarının %75’inden fazlası “yüksek kaldıraçlı” şekilde gerçekleşti. Başka bir deyişle, şirketler faaliyet gelirlerinden en az altı kat fazla borcu üstlendi.

Bazı özel sermaye destekli şirketler ciddi sorunlarla karşılaştı ve hükümet desteğine ihtiyaç duydu. Ancak eşi benzeri görülmemiş merkez bankası destek hamleleriyle, borç finansmanı ucuz kalmaya devam etti.

Özel sermaye şirketleri bahar aylarında yaşanan küresel çöküşten ve yaz aylarından zarar görmeden çıktı. Şimdi para toplama bir kez daha yükselişte. 

JPMorgan Chase’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Viswas Raghavan, CNN’e yaptığı açıklamada, “özel sermaye kesinlikle likidite içinde yüzüyor” dedi.

Geçtiğimiz yılın sonunda, Bain’e göre yatırım yapılabilir nakit miktarı rekor kırarak 2,5 trilyon dolar seviyesine yükseldi. PwC’nin ABD Özel Sermaye Lideri Manoj Mahenthiran, özel sermaye şirketlerinin elindeki miktarın bundan daha yüksek olabileceğini söyledi.

Geçtiğimiz on yılda, faiz oranları düşük kaldığı için, emeklilik fonları gibi kurumsal yatırımcılar giderek artan bir şekilde daha yüksek getiri için özel sermayeye yöneldi. Merkez bankaları gelecekte de süresi belli olmayan bir şekilde, faiz oranlarını düşük tutma sözü verdiği için, bu destek giderek genişleyecek.

Sorulması gereken en önemli soru bu şirketlerin, tüm paralarını nerede tutacağı. Teknoloji ve sağlık şirketleri gibi yüksek büyüme varlıkları, özel sermayenin favorileri arasında. Ancak birçoğu oldukça pahalı hale geldi ve iyi bir anlaşma yapmak güçleşti.

Bazı fonlar, hizmet ve perakende sektörlerindeki varlıkları izliyor. Bu sektörler bu yıl zorluk yaşadı. Apollo Global Management’ın Eş Başkanı Scott Kleinman, geçtiğimiz ay bir konferansta Apollo’nun geçtiğimiz altı ay içinde, havayolu ve uzay sektörlerine, yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı. Ancak Mahenthiran, özel sermaye fonlarının, ekonominin zorluk çeken alanlarına hücum ettiğine yönelik bir kanıt olmadığını söyledi.

Yine de açıkça görülüyor ki, pandemi özel sermayenin büyüyen gücünü zedelemedi. Mahenthiran, “ekonomi kesinlikle daha fazla özel sermaye sahipliğine doğru ilerliyor” dedi. Milyonlarca insan, özel sermaye şirketlerinde çalışıyor.

Oxford Üniversitesi Finansal Ekonomi Profesörü Ludovic Phalippou, akademinin halen sistemdeki daha fazla özel sermayenin sonuçlarını analiz ettiğini söyledi. Özel sermaye şirketleri, diğer şirketlerin aksine kamuyu aydınlatma yükümlülüğüne sahip değil.

Özel sermaye sahipliği aynı zamanda, Phalippou’ya göre, karlılığa da yoğun bir şekilde odaklanıyor. Bu da yöneticileri çalışan memnuniyetine, toplumsal etkiye ve hissedar getirilerine odaklanmaya teşvik eden, popüler “paydaş kapitalizmi” modelinden farklı bir model ortaya koyuyor. Phalippou, açıklamasının devamında, “bu şekillenen oldukça yeni bir dünya” ifadesini kullandı.

Aşı haberleri bu kış ekonomiyi kurtarmayacak

 

BBVA ABD operasyonlarını PNC’ye sattı, Banco De Sabadell'e göz dikti

 

IMF'den 2020'de 83 ülkeye 165 milyar dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)