Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları kapsamında ödemeleri temerrüde düşmüş şirketlerin borç yapılandırmasından yararlandığını belirterek, “Halbuki bunlar zaten hastalanmış firmalar. Asıl borcunu aksatmamış, sicili düzgün firmaların da dara düşeceği düşünülür bunların da borçları yapılandırılmalı. Bununla ilgili mevzuat düzenlemesi yapılmalı” dedi. Özdebir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurda yaşanan artışın döviz borcu olan ve açık pozisyonda yakalanan firmalar açısından ciddi olumsuzluk yarattığını söyledi.
DÜZENLEME YAPILMALI
Kur zararlarının 2016 sonundaki bilançolarda görüleceğini dile getiren Özdebir, bu açıdan bakıldığında Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan EKK kararları kapsamındaki tedbirlerin firmalara, kendilerini toparlayabilmeleri için zaman kazandırması anlamında önemli olduğunu ifade etti. Tedbirlerin, bu ay içinde hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Özdebir, birtakım mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerektiğini savundu. Özdebir, şöyle konuştu: “Mevcut mevzuata göre banka sözleşmelerinde borçların yapılandırılmasıyla ilgili tadilat yapıldığında, firma, yakın izlemede olan ikinci sınıf kredi müşterileri sınıfına atılıyor. Firmaların borçları sicilleri bozulmadan yapılandırılmalı.”
Küresel ekonomide en kötü dönemin geride kaldığını dile getiren Özdebir, firmaların iyi bir döneme sağlıklı bir şekilde geçiş yapmaları açısından cari kredilerin yapılandırılmasının önemli olduğunu söyledi. Özdebir, “Sicili bozulanlar bozuldu zaten. Başkalarının sicilinin bozulmasına fırsat vermeyecek şekilde tedbirlerimizi almalıyız” dedi.
KREDİ MEVZUATINDA DÜZENLEME YAPILMALI
KREDİ Garanti Fonu’nun (KGF) bu gibi firmalara ek teminat vermesi suretiyle bu borçların yeniden yapılandırılacağının konuşulduğunu anlatan Özdebir, bunun, söz konusu firmaların yine takipteki firmalar arasına alınmasını gerektirdiğini ifade etti. Hazine’nin EKK tedbirleri kapsamındaki 20 milyar liralık teminatının bu gibi firmaların talepleri karşısında bir anda eriyebileceğinin altını çizen Özdebir, “Burada topu KGF’ye atmadan, bankaların da ellerini taşın altına koymaları ve borçları yapılandırmaları lazım. Kredi mevzuatında yapılacak düzenlemeyle bunun önü açılmalı” dedi.
Aşırı borçlanmanın iyi birşey olmadığı gün gibi ortadayken yapıladîrmalar mevut borcu arttıracakken bu piyasa şartlarında bu borcun ödenemeyeceği belliyken bu kredileri evirip çevirip döndürme niye? Yapılandırma; geleceğe yatırım ve gelişme büyüme olmayacaktır. Geçmişten gelip bugüne satın alma bedelini ödeyememenin cezası olarak bu firmalar ve sahipleri önce varlıklarını elden çıkartmalı sonra da şirketi devretmek zoundalar. Olduğu yere kadar sonrasıda mecburen iflastır...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.