Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, otomotiv pazarının araç bulunurluğuna göre oluştuğunu ifade ederek, ekim ayında toplam pazarın 65 bin civarında kapanmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye otomotiv pazarında tedarik anlamında model bazında sıkıntı olduğunu ve vatandaşın her istediği modeli veya rengi bulamadığını belirten Mersin, “Dolayısıyla stoktaki araç eğer müşterinin ihtiyacını görüyorsa onu almaya çalışıyor. Karşılanmayı bekleyen taleplerin süresi de modele göre değişiyor. 2 ay, 3 ay ve bazen 1 ay ertelenebiliyor bu talepler. Özellikle C segment araçlarda bulunurluk sıkıntısı daha fazla. Ondaki ÖTV matrahı ve dilimi daha düşük olduğu için, daha aşağı indiği için orada sıkışma var." ifadelerini kullandı.
Sıfır otomobillerdeki fiyat konusuna değinen Mersin, kurdan kaynaklı fiyat artışının yanı sıra ham madde maliyetlerinin artmasının ve lojistikteki fiyat artışlarının da araç fiyatlarını etkileyeceğini söyledi.
"Sıfırdaki fiyat artışı maalesef 2. eldeki fiyat artışlarına neden oluyor"
İkinci el otomobil piyasasının da sıfır araç fiyatlarına göre şekillendiğini belirten Mersin, "Sıfır otomobildeki fiyat artışı maalesef 2. elde fiyat artışlarına neden oluyor. Aynı zamanda birinci eldeki bulunurluk sıkıntısından dolayı da 2. ele talep artıyor. Talep artışı da fiyatları tetikliyor doğal olarak. 2-3 ay önceye kadar ikinci elde stoklar şişmişti ancak son 3 aydır çip krizinden dolayı talep artık mecburen o tarafa doğru gitti. Şu anda ikinci elde de çok olmasa bile önümüzdeki günlerde bulunurluk sıkıntısı yaşanacaktır muhtemelen." dedi.
"Finans kuruluşlarının da faiz azalışını yansıtması gerekiyor”
Turgay Mersin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim kararına ilişkin ise, "Finans kuruluşları, bu indirimi tabelaya yansıtırsa bunun otomotiv sektörünü olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Bazen Merkez Bankası'nın faizi düşürmesi bir şey ifade etmiyor. Bankalar faizi düşürmüyor. Eğer Faiz düşüşünü yansıtırlarsa bunun otomotiv sektörü ve diğer sektörlere de olumlu olarak yansıyacağına OYDER olarak inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Çip sorununun 2022'nin ikinci yarısından sonra çözülmesi bekleniyor"
Otomotiv sektöründe küresel anlamda çip sorununun devam ettiğini aktaran Mersin, bunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki üreticileri de etkilediğini, yerli markaların yüzde 90'ında çipten dolayı üretimlerinde eksiklik olduğunu söyledi.
Mersin, çip sorununun salgının seyrinde bir değişiklik olmaması, dünya genelinde tekrar kapanma yaşanmaması halinde 2022'nin ikinci yarısından sonra çözülmesini beklediklerini kaydetti.
Bu piyasada Bişey bilmeden koltuk işgal eden o kadar çok insan varki Bi kere bu fiyatların oturması en az 3 4 yıl sürer o zamana kadar araç satışı yıllık bir önceki yıla göre her yıl %20 lik bir düşüş yaşar ayrıca benzin motorin ve LPG ye gelen zamların araç satışına iyi yansımayacağı da ortada ayrıca bu çip krizinin koca Bi yalandan ibaret dünyadaki üç beş fabrikanın dünyayı nasıl manüpüle ettiğine tanık oluyoruz o kadar
B..yansır aksine faizler düşerse halk fakirleşir enflansyon azar döviz patlar ekonomi daralır faizlerin ďüşmesi milleti ülkeyi perişan eder iki yakan bir araya gelmez bütün dünya faizleri artırırken ki ekonomileri senden çok çok iyi enflansyonları yok denecek kadar senin faizleri indirmen arap palavralarından başka öteye gitmez aleni geri kalmışlıktır cehalettir
BENZİN/MOTORİNDE VERGİLER DÜŞÜNCE UZUN SÜRE 8 TL Yİ GEÇMEMISTİ SIFIR ARAÇTA DA FAİZLER DÜŞMESE DE KDV!ÖTV EMLWK ALIM SATIM VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLÜR İSE TÜKETİCİ DAHA AZ TAŞIT/KONUT KREDİSİ KULLANIR ÖRNEĞİN KDV %2 OLSUN ÖTV DE YARI YARIYA EMLAK ALIM SATIM BINDE 20 DEN BİNDE 5 E DÜŞÜRÜLÜRSE SORUN ÇÖZÜLÜR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.