BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOyak ve Doğan'a Derviş kıyağı----

Oyak ve Doğan'a Derviş kıyağı

Oyak ve Doğan'a Derviş kıyağı
27 Kasım 2012 - 07:46 www.finansingundemi.com

Meclis Darbe Komisyonu'nun 28 Şubat raporu, 2001 kriziyle ilgili ilginç bir detayı gündeme getirdi

2001 yılında bankalar zora düştüğünde Kemal Derviş'in çabaları bankaları kurtarmıştı. Şimdi ise kurtarma tartışılıyor.
Sabah'ın haberine göre, Meclis Darbe Araştırma Komisyonu, 2001 krizi sırasında Kemal Derviş'in "Bu yasa çıkmazsa istifa ederim" diyerek savunduğu kamuoyunda bankaları kurtarma yasası olarak bilinen kanunla Oyakbank ve Dışbank'a kıyak geçildiğini iddia etti. 28 Şubat darbesi raporunda 2001 krizine geniş yer ayıran komisyon, Derviş'in göreve geldiği dönemde "15 günde 15 yasa" sloganıyla gündeme gelen, üretici sektörün bankalara borçlarını yeniden yapılandırmayı öngören 'İstanbul Yaklaşımı' yasa tasarısına önergeyle eklenen banka kurtarma maddelerini masaya yatırdı. Komisyon, sermayesi yetersiz bankalara kaynak aktarılarak kurtarılmasını öngören yasal düzenlemedeki aktif büyüklük sınırının bazı gruplar lehine özellikle düşük tutulduğu imasında bulundu.
İKİ BANKA DA BATARDI
Raporda, "Bankaları kurtarma operasyonu gündeme geldiğinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ancak sektör içi aktif büyüklükteki payı yüzde 1'in üzerindeki bankaların bu kapsama alınacağı kararı çıktı. Kurtarma limiti yüzde 1 değil de 1.5 olarak saptansaydı biri Türkiye'nin en büyük medya kuruluşunun, öbürü en büyük sınaî askerî grubunun olan iki banka dışarıda kalacaktı" ifadesine yer verildi.
OYAK'IN BATIĞI YÜZDE 12.7'YDİ
Raporda Mart 2001'de özel sermayeli ticari bankalar grubunda batık kredi oranının yüzde 3.9 olduğu ancak bu oranın Oyak Bank'ta 12.7'yi bulduğuna vurgu yapılarak, "Ortalama aktif kârlılığında da Oyak Bank yüzde -5.3 ile 1.2 olan sektör ortalamasının altındaydı. Bunlar bankanın keyfî bir kriter belirlemesi sonrasında kurtarma çizgisinin üzerinde kaldığını göstermektedir" denildi.
İstanbul Yaklaşımı'na yama oldu
2001'de 'İstanbul Yaklaşımı' yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda eklenen önergeyle Banka kurtarma yasasına dönüşmüştü. Uygulamadan aktif büyüklüğü yüzde 1'in üzerinde olan aralarında o dönemde sermaye yeterlilik rasyoları zayıf olan Garanti, Finansbank, İmar Bankası'nın da olduğu 11 özel banka yararlanmıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hope30 Kasım 2012 13:35

    agzına sağlık butun düşündükleri mi dile getirmişsin devlet icra memuru zihniyetinden kurtarılmalı

  • KIRIMLI28 Kasım 2012 12:47

    Yaşanan olaylar sırasında orada hiç kimse yokmuş bu adamlar sıkıyönetim ortamında kapalı kapılar ardında kararlar almışlar sanki.Meclise sunulup getirilmiş bir yasa.Dönemin şartlarına geri dönülse o kararı almayacak hiç bir siyasetçi bulamazsınız.Ben olsam kurtarmazdım 11 bankayı bırakırdım batsın.Eee sonra ?Bankaların tamamı bddk ya devredilince sorun çözülürdü diyecek bir ekonomist bulunda ondan sonra haber yazın.. Bugün avrupa birliği aynı durumda neden bankaları fonluyorlar sizce.Kurtarılan bankalar değil ekonomik sistemin kendisidir.Bankayı kurtarmazsanız zaten bddk a devralmak zorunda kalacaktı devraldıklarına ne oldu destek verip ayakta tuttukları bugünlere geldiğinde hangi değere ulaştı.Önce dün Bbva nın Ceo su ile toplantı yapan Başbakan a bir sorun bakalım garanti şahenk ten alınıp bddk ya devrolsaymış çokmu iyi olurmuş ülke açısından... Gazete çıkarıyorsunuz bilimsel verilere dayanmadan çalakalem yazacaksanız bu kadar masrafa gerek yok sokaklarda bildiri dağıtın direkt beğenmediklerinize giydirin sövün sayın olsun bitsin...