Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
AKP'li bir kaynak, zarfsız oy kullanmak için yasal değişiklik gerektiğini ve konuyu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gündemine getireceklerini belirterek, "Türkiye oy zarfı kullanan iki ülkeden birisi. Bu, birçok soruna yol açıyor. Bunu Yüksek Seçim Kurulu'na da, muhalefete de önermeyi düşünüyoruz" dedi.
AKP'de teknolojik gelişmelere göre oy verme sistemi ve araçlarına ilişkin yenilemeye gidilmesi tartışılıyor.
2023 seçimleri için olmasa da, ilerleyen yıllar için "elektronik oy kullanma" ve Türkiye'nin tamamen "çipli" kimlik kartlarına geçmesi sonrası "parmak iziyle oy kullanma" seçenekleri değerlendiriliyor.
Birçok ülke seçimlerde elektronik ortamda oy kullanıyor. Ancak bu sistem şu an Türkiye için uzak seçenek olarak görülüyor.
BBC.com'dan Ayşe Sayın'ın haberine göre, AKP kaynakları, bazı firmaların kendilerine de gelerek elektronik oy kullanımına olanak tanıyan cihazlarla ilgili sunum yaptığını ancak bu sistemin daha çok eğitim düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde kullanıma uygun olduğunu söylüyor.
Sistemi kullanmanın kimi zorlukları nedeniyle, şimdilik böyle bir uygulamaya sıcak bakılmıyor.
Cihazın kullanımında yaşanabilecek olası sıkıntılar nedeniyle böyle bir sistemin "oy zayiatına" neden olacağı düşünülüyor.
'Parmak izi' sistemi
Teknolojik gelişmelere göre düşünülen bir başka sistem ise Türkiye'deki tüm yurttaşların "çipli kimlik kartı"na geçmesi halinde parmak izi ile oy kullanma yöntemi. Ancak, tüm Türkiye'de nüfus cüzdanlarının çipli kimlik kartına dönüştürülmesi sürecinin tamamlanmadığı dikkate alınarak, 2023 seçimleri için bu sistemin yetişmesi öngörülmüyor.
AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre, sistemin özünü, her sandık başına kişilerin parmak izini okuyabilen cihaz yerleştirilmesi oluşturuyor.
Parmak izi okutulduğunda, seçmen oy pusulasını alabilecek ve bu parmak izinin kimlik kartındaki parmak iziyle uyuşup uyuşmadığı da kontrol edilebilecek.
Parmak izi, kimlik kartıyla uyuşanlar ancak oy pusulası çıktısı alabilecek ve kabine giderek oyunu kullanabilecek.
Bu yöntemle, mükerrer oy kullanımı, "pusula çalınması" gibi sakıncaların da ortadan kaldırılabileceği ifade ediliyor.
Oy zarfı yerine sadece pusulayla oy kullanılabilir
AKP'nin üzerinde durduğu en önemli değişiklik ise 2017'deki başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliğinde yaşanan "mühürsüz oy" tartışmalarına neden olan "oy zarfı" kullanımına son verilmesi oluşturuyor. Bu çerçevede, seçmenin tercihini yaptıktan sonra oy pusulasını koyduğu zarf sistemine son verilebileceği belirtiliyor.
Türkiye dışında zarf kullanan çok az ülke olduğu gerekçesiyle, oy pusulalarının zarfa konulmadan, tercih yapıldıktan sonra, oy gizliliğini sağlayacak şekilde katlanıp, sandığa atılması önerisinin YSK gündemine getirilmesi düşünülüyor.
AKP'li kaynak, YSK'daki diğer siyasi partilerin temsilcilerine de bu öneriyi götüreceklerini belirtirken, bunun nedenini şu gerekçelere dayandırdı:
"Dünyada zarf kullanan iki ülkeden biriyiz. Seçmen, tercihini yaptıktan sonra oyu görünmeyecek şekilde katlayıp sandığa pusulayı doğrudan atabilir. Zarf ve pusula sayısı tutmayabiliyor veya zarfın içinden pusula çıktı mı çıkmadı mı; mühürlü-mühürsüz zarf, işaretli zarf tartışması oluyor. O nedenle zarfın hiçbir avantajı yok. Bunu YSK'ya da, muhalefete de önermeyi düşünüyoruz."
Ancak zarfsız oy kullanmak için yasa değişikliği için Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa'da değişiklik yapılması gerekiyor.
Bu konuda muhalefetin de destek vermesi halinde, Seçim Yasası değişikliğine bu düzenlemenin de konulmasının gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
Vergi paketi kabul edildi, içinde neler var?
Altın 5 ayın ardından kazançlarına geri döndü
Akaryakıt istasyonları çift hane hazırlığında
Geçen seçimlerde mühürsüz zarflar da sayıma dahil edilmişti. Döviz alanları da belirliyorsunuz madem o zaman verin her vatandaşın eline bilgilerini yazan bir oy pusulası ,istediğine atsın oyunu. Oy sistemini değiştirmeyi düşünmek mızıkçılıktır
Öyle sistem yapalım ki, her oy bir yere aksın. elektronik sistem olsun.
Ya para basıyorsun seri nolu, oy pusulasıda bas o zaman seri nolu. insanlar sandıkların başında bekliyor diye, sandıklarda sonuçları alıp hataları tesbit ediyor diye, nedne kimsenin görmeyıp denetleyemeyeceği karanlık odalara kaçıyorsunuz. köylerde internet yok, haberleşme yok, internete bağlanıp çocuklar eğitim alamamışken, ne diye bu garip işler. Her sandık başına her partili geçer, tek tek sayılır. herkes notunu alır. sonra veriler toplanır. hata varsa, ortaya çıkar düzeltilir. şimdi elektronık oy atıp, insanları mı fişleyecekler ? . Ben siyasetin her kurumda aşırı etkın olmasını istemıyorum. bir siyasi savcıyı, hakımı, polis amırını, doktoru, vb. alakası olmayan herkeslere emir verip, onları tehdıt edebileek yetkilerien karşıyım. boyle saçma sistem olmaz. düzelecekse, bu aşırı yetki daraltılsın. polis yokda vekil çevirip, kimlık soramıyor. ya terorist vekil gibi taktık edıp bombalı eylem yapsa? o polis görev ihmalınden içeri girmez mı ? soracak tabi kımlık
Seçim bittikten sonra AAaaa, Ayşe teyze 3 - 5 şehirde oy kullanmış, sistem hatsı var, diye seçimler iptal olmasa bari... Bir şehirde olmuştu. x kişi seçimde hileli bir iş yaptırıop kayıt altına alıyor... seçimleroluyor.. x kişi seçimi kaybediyor.. sonra çektirdiği flash tv oyunculuklu video ile balvurup, rakipler hile yapmış, bu seçimlerde şike var itiraz ediyorum diyor... o misal olmasa barı : )) sen tiyatro filmini hazırla çek, seçim kaybeden kişid eçıkıp aa hile var elimde video var demese bari..o bakımdan öyle SALAM ŞAHİBESİZ olmalı ki, bir açık olmamalı. ben siyasiler emuhtaç deilim, benim oyumu kanunlar koruyor, siyasiler hak etmek için çalışsın. oy isteyen dert dinler, çözüm üretir. öyle katakullu işler, deneme tahtası deıl benım oyum.
Yemezlerrrr parmak basacam 23te hemde ne parmak
NE YAPARSANIZ YAPIN GİDECEKSİNİZ nokta
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.