<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotiv Otomotiv devleri Çin pazarında tutunamıyor----

Otomotiv devleri Çin pazarında tutunamıyor

 Otomotiv devleri Çin pazarında tutunamıyor
22 Kasım 2024 - 17:36 www.finansingundemi.com

Çinli elektrikli otomobil devleri dünyanın en büyük pazarında güç kaybetmeye devam ediyor. Uzmanlara göre geleneksel otomobil şirketleri ayakta kalabilmek için Çinli şirketlerle ortaklık yapmak zorunda

FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geleneksel otomobil üreticilerinin Çin pazarına uyum sağlaması için zaman daralıyor olabilir. CNBC’nin haberine göre endüstri analistleri şirketlerin hayatta kalabilmek için yerel ortaklıklarını ikiye katlaması gerektiğini belirtiyor.

Fosil yakıt bazlı otomobil üreticileri dünyanın en büyük otomobil pazarında yerlerini korumakta zorlanıyor. Zira pazar hızlı bir şekilde elektrikli araçların hakimiyetine geçiyor ve ülkedeki otomobil satışlarının yarısından fazlasını elektrikli araçlar oluşturuyor.

Sino Auto Insights'ın Kurucusu ve Genel Müdürü Tu Le, “Yabancı markalar yakında Çin pazarında rekabetçi temiz enerjili araçlar piyasaya süremezlerse, herhangi bir pazar payını kurtarmak için başvurabilecekleri tek umut muhtemelen yerli bir oyuncuyla ortaklık kurmak olacaktır" açıklamasında bulundu.

Tu Le bazı yabancı markalar için artık çok geç olabileceğini de sözlerine ekledi.

CNBC verilerine göre ABD’li otomobil üreticisi General Motors, Alman Volkswagen ve Japon Nissan 2019 ile 2023 yılları arasında Çin’deki gelirlerinin düşmesiyle karşı karşıya kaldı. 2023'te Güney Koreli Kia, Çin satışlarının 2020 seviyelerine göre %30'dan fazla daha düşük olduğunu bildirdi. Buna karşılık Tesla ise Çin satışlarının 2019 ile 2023 arasında altı kattan fazla arttığını açıkladı.

Yatırımcı endişeleri arttıkça, yönetim planları da tartışılır hale geliyor. GM CEO'su Mary Barra, geçen ay yapılan bir bilanço açıklamasında, GM'nin, bir zamanlar gelir açısından en büyük pazarı olan Çin'deki kârı artırmak için "yeniden yapılandırmayı" tartışmak üzere hissedarlar ve ortak girişim yönetim kurulu üyeleriyle toplantılar yaptığını söyledi.

ABD, Alman ve diğer yabancı otomobil üreticileri, yıllar önce Çin'e girdiklerinde, Pekin yönetimi tarafından genellikle devlet destekli yerel şirketlerle ortak girişimler kurmaları şart koşulmuştu. Çinli yetkililer, 2022'de yabancı otomobil şirketlerinin Çin’deki yerel üretimlerine tamamen sahip olmalarına izin verdi. GM ve Volkswagen 2022 gibi yakın bir tarihe kadar pazar payına göre Çin’in ilk iki sırasında yer alıyordu.

Fakat o tarihten bu yana Çin’in yerel markaları BYD ve Geely büyük bir tırmanış gösterdi. Çin’in binek otomobil birliğinin ekim ayı verilerine göre iki marka pazardaki birinci ve ikinci sıradaki yerlerini sağlamlaştırdı.

Hong Kong merkezli birleşme ve satın alma (M&A) avukatı David Norman, "Batılı otomobil üreticileri burada oturup pazar pozisyonlarının aşınmasını izleyemeyecekleri gerçeğine uyanıyorlar ve bir şeyler yapmak zorundalar. Büyük bir şey yapmak zorundalar" dedi.

Norman geçen yıl Hollanda merkezli Stellantis’in Çinli elektrikli otomobil şirketi Leapmotor’un %20 hissesini yaklaşık 1.59 milyar dolara satın almasına aracı olmuştu.

Çinli elektrikli otomobil şirketleri, son derece rekabetçi bir yerel pazarda ayakta kalabilmek için akıllı telefon benzeri eğlence ekranları, projektörler ve sürücü destek teknolojisini araçlarına entegre etti.

Tesla'nın sürücü destek versiyonu Çin'de henüz tam onay almamış olsa da yerli oyuncular kendi versiyonlarını çoktan geliştirmiş durumdalar. Xpeng, BYD ve diğer yerel şirketler Nvidia'nın çiplerini kullanırken, Çinli telekomünikasyon devi Huawei, otomobil üreticileri için sürücü destek ve araç içi eğlence sistemleri geliştiriyor.

AlixPartners'ın Asya Otomotiv Uygulaması Eş-Başkanı Stephen Dyer, "Çin'de rekabetçi araçlara sahip olmak için yabancı şirketlerin bazı Çin araçlarında gördüklerinizle rekabet edebilecek gelişmiş bir sürücü sistemine sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Dyer yabancı otomobil üreticilerinin sadece yerel pazar için değil, aynı zamanda denizaşırı ülkelerde de sürücü destek sistemleri konusunda Çinli şirketlerle ortaklık kurmasını bekliyor.

Volkswagen, geçen yıl, 2026'da Çin'de teslim edilecek modeller oluşturmak için Çinli elektrikli otomobil girişimi Xpeng'e 700 milyon dolar yatırım yaptı. Bir önceki yıl, Alman otomobil üreticisi, otomobil yazılımı yan kuruluşu ile Çinli otonom sürüş çip üreticisi Horizon Robotics arasındaki ortaklık için 2.4 milyar euro (2.5 milyar dolar) yatırım yapmayı planladığını duyurdu

Gelişmiş sürücü destek teknolojilerine yatırım yapan şirketler arasında Toyota da var. Toyota geçen yıl Çinli otonom sürüş girişimi Pony.ai ile otomobil üretmek için bir ortak girişimde olacakları duyurusunda bulunmuştu.

Avrupa'da en çok satan otomobil markalarıAvrupa'da en çok satan otomobil markaları

 

İkinci el otomobil piyasasında satışlar fırladı! İkinci el otomobil piyasasında satışlar fırladı!

 

Binlerce araç yarı fiyatına! Ünlü otomotiv firması satışa çıkardıBinlerce araç yarı fiyatına! Ünlü otomotiv firması satışa çıkardı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)