Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni çıkan ÖTV düzenlemesi otomobil almak isteyen vatandaşı kara kara düşündürmeye başladı. Türkiye otomobilden dünyada en çok vergi alan ülkelerden biri.
Türkiye taşıt vergisinde çevreci yasalarıyla dikkat çeken İskandinav ülkeleriyle yarışıyor. Peki ya dünyada araçlardan hangi oranda vergi alınıyor.
İşte PWC’nin 2015 Küresel Taşıt Vergi Rehberi’nde yar alan bilgiler:
Danimarka:
Danimarka’da otomobil almak isteyenler aracın tükettiği yakıt türüne göre vergi ödüyor. Örneğin ücreti 81 bin 700 Kron’a (40 bin TL) kadar olan dizel-benzinli araçlar için çıplak fiyatı üzerinden %105 oranında vergi ödeniyor.
Satış fiyatı 81 bin 700 krondan yüksek araçlar için ise vergi oranı yüzde 180. Hafif ticari araçlar için ise ödenen vergi 34 bin 100 krona kadar yüzde 0. Bundan fazlası durumunda yüzde 30 fazla vergi ödeniyor.
Fransa:
Fransa’da otomobil almak isteyen biri yüzde 20 KDV ödüyor. Otomobilin karbon salınımı gr/km başına 240’tan fazlaysa ekstra 6 bin euro vergi çıkabiliyor. Fransa’da öğrenciler otomobil için vergi ödemiyor.
İngiltere’de otomobilde KDV oranı yüzde 20. Karbon salınım tutarı gr/km’de 131-140’sa 130 pound daha vergi çıkıyor.
Almanya:
Almanya’da otomobil alınırken yüzde 19 KDV ödeniyor. Araç sigortası ise KDV’den muaf tutulmuş. Aracın karbon salınımına göre vergi oranları artabiliyor.
Rusya:
Rusya’da otomobil alınırken yüzde 18 KDV ödeniyor. Öte yandan ‘devlet katkısı’ adı altında da bir vergi alınıyor. Bu vergi aracın modeline göre 240-1.550 euro arasında değişiyor.
Çin:
Çin’de otomobilin motor hacmine göre vergi alınıyor. 1.0-1.5 litre motor hacmine sahip motoru olan otomobiller yüzde 3 vergi ödüyor. Yüzde 7 KDV de ödeyen Çinliler yüzde 10 oranında da satın alma vergisi ödüyor.
ABD: (New York)
ABD’de otomobil alırken yüzde 2.5 oranında gümrük vergisi ödenirken, aracın ağırlığı ve çevresel vergilerle birlikte toplam tutar aracın çıplak vergisinin yüzde 7’sine kadar çıkabiliyor.
Türkiye:
Türkiye’de yeni yürürlüğe giren vergi düzenlemesine göre ise otomobildeki yüzde 18 KDV aynen duruyor. ÖTV oranları ise 1.6 altı motorlarda maksimum yüzde 45’ten yüzde 60’a çıkarıldı. Lüks bir Mercedes almak isteyen vatandaş 1 Mercedes’i kendisine alırken 1.5 Mercedes kadar bir tutarı da devlete vergi olarak ödüyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.