BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkOtellerin sahipleri bankalar olacak!----

Otellerin sahipleri bankalar olacak!

Otellerin sahipleri bankalar olacak!
09 Kasım 2016 - 06:18 www.finansgundem.com

Richmond International Genel Koordinatörü Ümit Yaşar Atalay, 'Turizm sektörü en kötü zamanlarını yaşıyor. Böyle giderse otellerin yeni sahipleri bankalar olacak' dedi

Türkiye’nin önde gelen otel zincirlerinden Aksoy Grup’a bağlı Richmond International’ın Genel Koordinatörü Ümit Yaşar Atalay, terör olayları ve darbe girişimi sonrası turizm sektöründe birçok otelin iflasın eşiğine geldiğini dile getirerek, “Sektör en kötü zamanlarını yaşıyor. Böyle giderse otellerin yeni sahipleri bankalar olacak. Ancak bankalar ne sektörü biliyor ne de otelciliği” diye konuştu.

Sektör olarak krizlere çok alışık olduklarını ancak bu krizin çok daha farklı olduğunu ifade eden Atalay, otellerin çoğunluğunun zararda olduğunu, önemli bir kısmının da iflasın eşiğine geldiğini belirterek, “Hem İstanbul’da hem Güney’de oteller çok büyük sıkıntı yaşıyor. Sektör daha önce de krizler yaşadı ancak o zaman belli pazarlarda kriz yaşanıyordu. Avrupa pazarında kriz yaşansa diğer pazarlar açığı kapatıyordu, ama sıfırlanmıyordu. Şimdi olay başka boyutta. İkinci pazar konumuna gelen Rusya’da sıkıntı yaşandı. Avrupa aslında son 5 senedir ciddi sıkıntıda. Fakat bu son yaşanan olaylarla beraber orada da inanılmaz düşüşler oldu. Kültür turizmi neredeyse sıfırlandı. Genel olarak baktığımızda iç pazar ağırlıklı çalışan oteller haricinde hemen hemen hepsi şu anda ciddi sıkıntıda. İlk 8 ayda gelen turist sayısında yüzde 30’dan fazla düşüş var. İstanbul’da bazı otellerde oda fiyatları yüzde 70’e kadar düştü. Doluluklardaki düşüş yüzde 40’ları buluyor bazılarında. İran alternatif pazar olarak artmıştı. Oradan da sıfırlandı” diye konuştu.

‘Bankalar isteksiz ama mecbur kalıyor’

Böyle devam ederse otellerin en büyük sahiplerinin bankalar olacağına dikkat çeken Atalay, şunları söyledi: “Birçok otel iflasın eşiğinde. İşletmeciler kredi borçlarını ödeyemediği için otellerini bankalara kaptırma tehlikesi yaşıyor. Bu hem işletmeciler için kötü hem de bankacılar için. Banka hiçbir şekilde bilmediği bir işi alıyor. Turizmi, otel işletmeciliğini sektörü bilmediği için de başka birine satmaya çalışıyor. Daha kar eden banka duymadım. Banka alacağını kurtarmak için bir yük olarak oteli alıyor ancak onu da değerli hale getirmek kolay değil. Onlar da bu işin kolay olmadığını bildikleri için istemiyorlar aslında ve işletmelerin ayakta kalmasını istiyorlar. Alırsak daha zarar edeceğiz diye düşünüyorlar ama bıçak kemiğe dayandı.”

‘Derdimiz kârlılık değil, ayakta kalmak’

Bundan iki yıl öncesine kadar sektörün, istihdam kalifiye eleman ve karlılığı artırmak gibi dertleri varken şimdi ise tek kaygılarının ayakta kalmak olduğunu vurgulayan Atalay, “Bütün umudumuz 2017’de. Ancak yeniden karlı günlerimize dönmek kolay olmayacak. İstikrar sağlanır, insanlar buraya geldiklerinde güvende olduklarını hissederse sektör hızlı toparlanır. Ancak bu dönemde diğer ülkelere kaptırdığımız turisti geri almak çok kolay olamayacak. Bu zaman alacak. Bu nedenle 2017’de sıkıntılar bitse de kar yapmak kolay olmayacak. 2017’de istikrar sağlanırsa en azından ayakta kalanlar ayakta kalmaya devam edecek. Sektörde birçok işletme 2016’da olduğu gibi 2017’yi de kaldıramayacak durumda. Bunu sürdüremeyecek çok sayıda firma var” dedi. Rus pazarında caharterlerin başladığını hatırlatan Atalay, ancak ikinci pazar konumundaki Rusya’nın da sektörü kurtamya yetmeyeceğini çünkü kriz öncesi dönemde yapılan büyük yatırımlar nedeniyle sektörde büyük bir arz fazlası oluştuğuna dikkat çekti.

Dünya

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)