Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul 90'lı yıllara kadar otellerin sayısının bir elin parmağını geçmediği bir şehirdi. Hilton, Sheraton, Divan, The Marmara gibi iyi oteller vardı sadece. İş potansiyeli çok yüksek, otel oda sayısı az olduğundan fiyatlar çok yüksekti. Ben 1989 yılında otellerin oda fiyatının 250-300 dolarlarda olduğunu hatırlıyorum. 1990 Swissotel'in, 1991'de Çırağan Sarayı ile uluslararası zincirlerin İstanbul'a girmesiyle fiyatlar yükselmeye başladı. Ancak Irak krizi ile Türkiye otel piyasası ilk dibini gördü. O sıra çok fazla otelci başka il'lere geçmek zorunda kaldı. Kalite düştü otellerde. Oteller 1-1,5 yıl süründü.
11 EYLÜL SALDIRILARI MİLAT OLDU
İş tekrar 95 krizden sonra yükselmeye başladı. Taa ki 11 Eylül 2001'de olan kazaya kadar. İstanbul'da otellerin fiyatlarının 400-500 dolarlarda uçtuğu zaman, uçaklar bir çarptı, kaza orada değil sanki Türkiye'de oldu. Bir anda İstanbul'da dünya durdu. Yeni açılan bir sürü uluslar arası marka, oteli yaşatmak için her yolu denedi. Ünlü otellerde 80-90 dolarlara odalar satıldı. 2010 yılı ile yine hızla yükselen turizmi sektörü şimdi 2011'de rekor kırmayı hazırlanıyor. İstanbul'daki 5 yıldızlı oteller ortalama yüzde 80 doluluk oranı ve 200 Euro ortalama ile çalıştığı ilk çeyrekte Çırağan Sarayı Kempinski şimdiden bir rekor daha kırdı. Türkiye ve Bulgaristan'daki Kempinski'lerden sorumlu bölge satış direktörü Can Göktaş durumu şöyle değerlendiriyor; "Lojistik olmazsa otelcilik olamaz. Zaman içerisinde THY'nin direkt uçuşları arttırması İstanbul'un talebine etkisi çok büyük oldu. Turizm camiası olarak 2009'u birçok yere göre ucuz atlattık. İnsanlar krizi çabuk unuttular. Talep bir anda arttı. İşimiz 2010'un başından itibaren yüzde 40 büyüdü. Bu büyüme otelcilikte mucize rakamdır. Kempinski merkezimiz de bunu gördü. Dünyada 64 otel arasında en iyi gelir getiren birinci otel olduk ve ödül aldık."
***
27 yıl önce turizme başlayan The Marmara Hotels & Residences Grubu, 2010 yılını 120 milyon euro ile kapatarak tarihindeki en büyük ciroyu yaptı
Oğuz Gürsel; Abdi İpekçi Spor Salonu, Kınık Tüneli, Dicle Barajı başta olmak üzere iddialı projeler Türkiye'ye kazandırmış bir iş adamı. Amerika pazarında Washington DC Metro inşaatı, Avenue Bridge gibi Türk müteahhitlere kolay kolay nasip olmayacak projeleri gerçekleştirmeyi ve New York Times'e kapak olmayı başaran bir inşaatçı. Baba Oğuz Gürsel inşaat sektöründeki dünya çapında başarıları Gürsel ailesinin üç ferdi Bike, Ardıç ve Kağan Gürsel ile devam ediyor. Üç kardeş New York'ta ikinci oteli aldı, The Marmara Taksim'i yeniliyor ve Esma Sultan'dan sonra gruba yeni bir tarihsel yapı kazandırdı. The Marmara Hotels & Residences Grubu'nun yönetim kurulunda yer alan Hüseyin Öztürk ile The Marmara'nın gündemindeki öncellikli konu renovasyonu ve turizmi konuştum. Evet, Taksim'in simgesi The Marmara yenileniyor. Yenilenme projesi için de, otelcilik ve tasarım endüstrilerinin dünya çapında lider mimarlık şirketlerinden Wilson & Associates ile anlaşıldı. Otel tasarımının dahi mimarlarından Dan Kwan'ın ilgenldiği yenileme projesinde restoranın etkileyici manzarasının yanında yemeklerin hazırlanışı, canlı olarak keyifli bir şekilde izlenebilinecek. Restoranda kullanılan metal görünümlü perdeler ve doğal ahşap mobilyalar tasarımın farkını yansıtacak.
BEŞ OTEL İŞLETİYOR
Hüseyin Öztürk turizm sektöründeki yenilikleri ve gelişimini anlatırken oldukça heyecanlıydı. Turizm sektöründe 27 yılı geride bırakan The Marmara Otelcilik bugün Bodrum, Antalya, Tepebaşı Pera, İsatnbul Şişli ve New York olmak üzere 5 otel işletiyor.
BİRÇOK ÜNLÜ ÇIRAĞAN DEDİ
Simon Rattle, U2, Alessandra Ambrosio, Anna Kournikova, Charlie Haden, Angela Merkel, Hamid Karzai, Asif Ali Zardari, Lakis Gavalas, Jia Song gibi ünlüler bu yıl otelde konakladı. Öyle zamanlar oldu ki üç farklı ülkenin Dışişleri Bakanı lobide aynı anda futbol maçı seyretti. SABAH
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.