Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, bu yıl ilk kez haziran ayında 2 oturum halinde ve 2 gün olarak uygulanacak üniversite sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile ilgili açıklamalar yaptı.
Örnek soruları yayımlanan TYT’nin PISA, SAT gibi uluslararası sınavlarla örtüşen yanları olduğunu söyleyen Özer, “Ancak TYT kendine özgüdür ve özgündür. Hedefimiz TYT’nin bir referans sınav olması” dedi. Gazete Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre TYT testlerinin ağırlıkları ile ilgili de TYT’deki her bir testin “soru sayısıyla orantılı” bir ağırlığının olmasının planlandığını anlatan Özer, ikinci oturum için örnek soru yayımlanmayacağını ifade etti. Özer, “Çünkü LYS’den bir farklılık söz konusu olmayacağı için bir örnek soru kitapçığı yayımlamayı düşünmüyoruz” diye konuştu. Habertürk Eğitim Editörü Pervin Kaplan’a konuşan Özer’in açıklamaları şöyle:
TESTLERİN AĞIRLIĞI NE OLACAK?:
Bildiğiniz gibi puanların hazırlanması ve testlerin ağırlıkları ile ilgili çalışmalar devam ediyor, son aşamaya gelindi. Bu konuda kararı verecek olan YÖK. Birinci oturum için tek bir TYT puanı hesaplanması ve bu puanın hesaplanmasında TYT’deki her bir testin “soru sayısıyla orantılı” bir ağırlığının olması planlanıyor.
PUAN HESAPLAMASINDA NE OLACAK?:
Lisans programlarına yerleştirilmede, Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puanlarının hesaplanmasında TYT’nin sorularının etkisinin nasıl olacağına YÖK karar verecek. Ama TYT’deki “soru sayısı ağırlıklı” yaklaşımın her bir puan türüne aynı şekilde yansıyacağı yönündedir.
YERLEŞTİRME PUANINA ETKİSİ:
TYT yerleştirme puanına yüzde 40, alan sınavı ise yüzde 60 etkili olacaktı. Bunu YÖK açıkladı. Bir değişiklik olmayacağını biliyoruz.
SORULARI KİM HAZIRLIYOR?:
ÖSYM kendi yaptığı tüm sınavların sorularını kendisi hazırlıyor. ÖSYM’nin birikimi ve deneyimi değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırıyor. Arkadaşlarımız yeni yaklaşımı en iyi şekilde yansıtabilmek için gece gündüz yoğun bir tempoda çalıştılar ve kısa sürede örnek soru kitapçığını yayımladık. Kamuoyu yeni yaklaşıma genel olarak olumlu tepki verdi. YÖK Başkanı’mız da teşekkürlerini iletti. Bu süreçte fedakârca çalışan tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum.
ÖĞRENCİLER SORULARA ALIŞABİLECEK Mİ?:
YÖK, TYT için yeni bir yaklaşım geliştirdi. Türkçe ve Matematik testlerinde bilgiyi ezbere dayalı bir çerçeveden çıkarıp muhakeme, anlama, yorumlayabilme, gündelik hayatla ilişkilendirebilme ve çıkarımda bulunabilme evresine taşıdı. Bu çok önemli bir dönüşümdür. Tüm bunlar yıllardır özlemini çektiğimiz konular değilmiydi? Sonuç olarak öğrencilerimiz ezbere dayalı olmayan bir yaklaşıma çok daha kolay adapte olacaklardır. Örnek sorular da bu konseptte hazırlandı ve takdir gördü.
SORULARI UZUN BULANLAR OLDU, SINAVDA DAHA KISA SORULAR OLUR MU?:
Kolay bulanlar, hatta çok kolay bulanlar da oldu. Yaklaşımda bir değişiklik yok.
SONUÇLAR 31 TEMMUZ’DAN ÖNCE AÇIKLANIR MI?:
YKS oturumları 23-24 Haziran tarihlerinde gerçekleşeceği için doğal olarak sonuçları açıklama tarihi de buna göre belirlendi. Birinci oturuma 2.3 milyon adayın katılımını bekliyoruz. Aynı adaylar pazar günü sabah ikinci oturuma katılacak. Pazar öğleden sonraki yabancı dil oturumuna 80-100 bin adayın katılımını bekliyoruz. Toplam sayıyı göz önüne aldığınızda sonuçların sağlıklı ve güvenli bir şekilde değerlendirilmesi için bu tarih uygun. Bir değişiklik söz konusu değil. Ancak yerleştirme ve kayıt tarihlerinde bir gecikme yaşanmaması için ÖSYM bayramda da çalışmaya devam edecek, kendi iç çalışma takvimimizi ona göre ayarladık.
TYT’DE 135 DAKİKALIK SÜRE ARTAR MI?:
Bildiğiniz gibi YKS’nin her oturumundaki soru sayıları, dağılımları ve her bir oturum için verilecek cevaplama süreleri YÖK tarafından belirleniyor. ÖSYM olarak bizde yapılan düzenlemeyi uygulamakla yükümlüyüz. Dolayısıyla bu konuda bizim bir tasarrufumuz olamaz. Ancak YGS sisteminde 160 soru için 160 dakika veriliyordu. TYT’de ise 120 soru var. Dolayısıyla verilen sürenin yeterli olacağı görüşündeyim.
YGS PUANIYLA ÖĞRENCİ ALAN LİSANS PROGRAMLARI NE OLACAK?:
Sizin de belirttiğiniz gibi önlisans programlarına yerleştirme için TYT puanı kullanılacak. Ancak tek bir TYT puanı olacağı için daha önce farklı YGS puan türleri ile yerleştirme yapılan lisans programları/bölümler için de artık ikinci oturuma katılım sonrasında oluşacak Sözel, Sayısal veya Eşit Ağırlık puanlarının kullanılacağı şekilde YÖK tarafından planlandığını biliyoruz.
YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 2 oturumdan oluşuyor. İlk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT). Bu testin önce 40’ar soruyla Türkçe ve temel matematik sorularından oluşacağı açıklandı. Geçtiğimiz ay değişiklik yapıldı. 20’şer fen ve sosyal bilimler sorusu eklendi, soru sayısı da 80’den 120’ye çıktı. Sosyal Bilimler Testi soruları 5 coğrafya, 5 felsefe, 5 tarih ve 5 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusu olmak üzere 20 tane oldu. Fen Bilimleri’ne gelince, biyoloji sorusu 6, fizik sorusu 7, kimya sorusu 7 oldu. TYT’de yine 40 Türkçe, 40 matematik sorusu var. TYT 23 Haziran’da yapılacak.
24 Haziran’da yapılacak sınavın ikinci oturumu 40’ar soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilgiler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşuyor. İlk oturumda 150 puanı aşanlar önlisans, ikinci oturumda 180 ve üzerinde puan alanlar ise lisans programlarını tercih edebilecek. Sınav sonuçları da 31 Temmuz’da açıklanacak.
Bir tane siyasetçi adam gece uyuyup uyanınca tüm Türkiye'nin sınav sistemini değiştirecek şeyler öneriyor, koskoca profesörler ve bürokratlar da hiç sorgulamadan uyguluyor. Sonuçta iki milyona yakın öğrencinin ve ailelerinin hayatları etkileniyor. Olumsuz etkileniyor. Bunların hepsi fani bir şahıs tarafından yapılıyor. Ve bunun adına milki irade, demokrasi filan deniyor. Şahıs iradesi bu. Milli filan değil.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.