Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların leasing isyanı. Türkiye’de herkesin faydalanabildiği “sat - kirala -geri al” leasing uygulamasından sadece OSB sanayicileri yararlanamıyor. OSB sanayicileri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan “Mülkiyeti OSB’lere ait gayrimenkuller ile mülkiyeti OSB sınırları içindeki katılımcılara ait gayrimenkullerin, finansal kiralamaya konu yapılamayacağı” görüşünün değiştirilerek haksız uygulamanın ortadan kaldırılmasını talep ediyor.
OSBDER Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, kamunun organize sanayi bölgelerindeki yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapması gerektiği görüşünü savunarak, leasing uygulamasından OSB sanayicilerinin de yararlanmasının önünün açılmasını istedi.
Tuncay, “Kamunun boş olan organize sanayi bölgelerinin bir an evvel dolup ülke ekonomisine kazandırılması yönünde hem OSB’de yatırım yapanları teşvik etmesi hem de OSB’leri bu anlamda çoğaltması gerekiyor. OSB dışındaki ve içindeki yatırımcılara bazı mali mevzuat uygulamalarında farklılıklar var. Uygulamada sanki planlı sanayileşme istenmiyormuş gibi bir hava var. Bunun böyle olmadığını tahmin ediyoruz ama uygulamaya baktığımız zaman bir parça onu görüyoruz. OSB’de yer alan firma kredi kullanırken binasını bir finans kurumuna yani bankaya ipotek verebiliyorsa, aynı firma yine o binayı bir leasing firmasına verip leasing firmasından finansman kullanabilmeli. Sonuçta her ikisi de üçüncü şahıs. Kanun üçüncü şahıslara satarken 3. şahısların üretici ve imalatçı olmasını istiyor ama sonuçta ipotek verdiğinizde firmanın başına bir şey geldiğinde ipoteği koyan banka o fabrikanın sahibi olabiliyor. Kanunda, leasing firması yatırımcı olmadığı için onun öyle bir mülke sahip olması istenmiyor. Ama banka da yatırımcı değil” dedi.
‘Kanun değişikliğiyle leasingin önü açılmalı’
Tuncay, OSB dışında yatırım yapan birinin leasingle yatırım yapabildiğini, hem makine-teçhizatını alabildiğini hem de finansman sağlayabildiğini söyledi. Ama OSB içine buna izin verilmediğini vurgulayan Tuncay, OSB’deki sanayicilere de bu imkanın sağlanmasını istediklerini söyledi. Tuncay, bununla ilgili geçtiğimiz yıl bakanlığın bir çalışma yapıldığı duyurusu yaptığını hatırlatarak, “Biz bu konuda OSB’lerde de leasing uygulamasına yönelik görüşümüzü bildirmiştik. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre bunun torba kanunla değişeceği söylenmişti ama hükümetteki değişiklikler ve son dönemde yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle olmadı. Bizim için acil olan şeyler ülkeyi idare edenler için çok fazla acil değil. Ancak bu önemli bir problem” diye konuştu.
Tuncay, Türkiye’de 272 tane OSB bulunduğuna ve bunların yüzde 50’sinin hala boş olduğuna dikkat çekti. Önemli kamu kaynaklarının buralarda beklediğini vurgulayan Tuncay, organize sanayi bölgeleri alanı dışında yapılan yatırımlarda 2 bin metrekareyi geçenlerde Sanayi Bakanlığı’nın yer seçimi onayına uyulmasını istediklerini söyledi. Tuncay, hatta belediyelerin de bu tip yapılara izin vermemesi, 2 binmetrekare üzerindeki yapıları organize sanayi bölgelerine yönlendirmesi gerektiğini dile getirdi. OSB’lerin hem planlı sanayileşmenin örneği hem de kayıtlı ekonominin önemli argümanları olduğunu anlatan Tuncay, “OSB’lere pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi.
Tuncay, OSB’lerde genellikle orta boy işletmeler bulunduğunu, küçük ölçekli firmalarla birlikte toptan kredinin yüzde 24’ünü kullandığını hatırlatarak, “Yani Türkiye’deki kullandırılan toptan kredinin yüzde 24’ünü küçük ve orta boy ölçekli işletmeler kullanıyor. O kadar zor ulaşıyorlar ki finansmana. Onun için finansa ulaşmanın kolaylaştırılması şart” dedi.
‘Leasing OSB’lere cazibeyi artırır’
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, OSB’de olan katılımcılık kavramının belirgin olmamasından kaynaklanan bir çözümsüzlük olduğunu belirterek, “Nasıl ki OSB dışında işletmeler leasing yapabiliyorsa OSB’lerdeki işletmeler de leasing yapabilmeli. Sermayenin çok kıymetli olduğu bir dönemde bu uygulamaların olması işletmeleri güçlendirir” dedi. Porsuk, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu, OSB’lerin daha çok cazibe merkezi olmasını sağlar. OSB’lerin pek çok artısı var, ama fabrika binalarının gerekli görülmesi halinde leasing yapılabilmesi organize bölgelere cazibeyi daha çok artırır.”
Porsuk, OSB Üst Kurulu’na konuyu aktararak bakanlık nezdinde çözülmesini talep edebileceklerini söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.