BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinOrfoz ve Lagos tutan, satan, alan, yiyen yandı----

Orfoz ve Lagos tutan, satan, alan, yiyen yandı

Orfoz ve Lagos tutan, satan, alan, yiyen yandı
01 Eylül 2016 - 13:34 www.finansingundemi.com

Gıds Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Orfoz ile Lagos balıklarının avlanması, nakledilmesi ve satılması 4 yıl süreyle yasaklandı.

Uluslararası Doğa Koruma Birliğinin (IUCN) ’Kırmızı’ listesinde (nesli tehlike altında) bulunmakta olan Orfoz ile Lagos balıkları ile ilgili yasak, 13.08.2016 tarihli 29800 Sayılı Resmi Gazete’de yayımladı. Bu yasak 1 Eylül 2016’dan başlayıp 31 Ağustos 2020’ye kadar sürecek. Bu yasağa uymayanlara 1113 TL para cezası kesilecek. Bir satış yerinde, lokantada ya da teknede 10 balık yakalanırsa belirtilen cezanın 10 katı ceza ödenme durumunda kalınabilecek.
 
BALIKÇILARDAN DESTEK İSTENDİ

Yılın iki ayı bu balıkları avlayarak geçimini sağlayan bölgede yaklaşık 250 balıkçı bulunduğunu belirten İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi araştırma görevlisi Emrah Şimşek, "Elbette bu yasak türlerin yok olmayla karşı karşıya olması sebebiyle anlamlı ve yerinde düzenlemedir. Ancak bölgemizde ticari artisanal olarak paraketa avcılığı yapan tahminen 250 civarında tekne sahibi ve balıkçı mağdur olacaktır. Bu kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için sosyal devlet ilkeleri doğrultusunda desteklemeler gereklidir" dedi.

AĞA TAKILIRSA TEKRAR SUYA BIRAKILACAK

Avlanması yasak balıkların balıkçıların istemeden ağlarına takılması durumunda tekrar yaşam alanlarına bırakılmaları gerektiği, yaşayıp yaşayamayacaklarını laboratuvar ortamında araştırdıklarını söyleyen  Şimşek, şu bilgileri verdi:
"Şimdi Lagos ve Orfoz balığını yakalayanlar yasal düzenlemeden dolayı tekrar denize bırakmak zorunda. Bunun için Üniversite olarak bir araştırma yaptık. Bu balığının tekrar denize bırakıldığında amacımız yaşatabilmek. Bu türlerin su yüzeyine geldiklerinde durumları barotravma halde olurlar. Barotravma halindeki bir balıkta gözler dışarı çıkar, karın bölgesi şişer ve normal yüzme davranışını gösterememekte ve suya dalamamaktadır. Uzun süre su yüzeyinde hareketi kısıtlı olarak kalmaktadır. Bu yüzden balıkçılar istemeyerek de olsa avlayacağı bu türleri denize tekrar bırakmayı lüzumsuz görmektedirler. Bizde nasıl bırakılmalı çalışmasını basınç tanklarında yürüttük. Atmosfer basıncından yaşam alanındaki basınca indirgeyerek basınç tedavisi uyguladık. Yaptığımız çalışmalarda %80 başarı elde ettik. Uluslararası çalışmalara baktığımızda bırakma kurşunu ve bırakma sepetleri kullanılarak tekrar salıveriliyor."

Şimşek, avlanması, satılması ve nakledilmesi yasak olan Lagos ile Orfoz balıkların bölgede altı türü bulunduğunu, yavaş büyüyen geç olgunluğa ulaşan bir balık olduğuna da dikkat çekerek, "İskenderun körfezi denince ilk akla gelen balıktır ve çok lezzetli" dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)