Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Başbakanlığa sevk edilen KDV reform paketine göre artık ‘Free Shop’a satılan yerli ürün ‘ihracat’ sayılacak. Yerli ürünün fiyatı düşecek, ithalat avantajlı olmaktan çıkacak.
Maliye Bakanlığı’nın Başbakanlığa sevk ettiği KDV reform paketinde, free shop olarak bilinen gümrüksüz satış mağazalarına yönelik vergi düzenlemesi de yer aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla birlikte hazırlanan düzenleme ile free shop’lara doğrudan satılan yerli ürünler artık “ihracat” kabul edilecek. Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre ürününü free shop’a satan yerli üreticiye KDV ve ÖTV kolaylığı sağlanacak.
Free shop’lara satılan yerli ürünlerin dezavantajının ortadan kaldırılacağını belirten bakanlık yetkilileri, “Bütün dünyada bir yolcunun seyahati boyunca kişisel ihtiyaçlarını gidermek için tüketeceği ürünlerden vergi alınmıyor. Sadece malın bedelini ödüyorsunuz, ürünler üzerinde KDV, ÖTV ve gümrük vergisi yok. Örneğin İngiliz çayı, yolcu beraberindeki kişisel haklar kapsamında, vergisiz olarak satılıyor. Ancak Çaykur çay satmak isterse ülkemiz üzerinden gittiği için ‘ihracat’ kabul edilmiyor. Bu nedenle vergi muafiyeti uygulanmıyor. Ödenen bu vergiler doğal olarak ürünün satış fiyatına yansıyor ve yerli ürün ithal ürüne göre pahalı oluyor” dedi. Yetkililer, şunları söyledi:
“Yunanistan’a ihraç etmekle free shop’a göndermek arasında fark yok. Free shop’a ürün satan yerli üretici, yurtdışında herhangi bir ülkeye mal göndermiş gibi KDV ve ÖTV konusunda ihracat istisnasından faydalanacak. Ürünler free shop’un rafına geldiğinde tüketici vergisiz satın alacak.”
1 MİLYAR EURO’LUK PAZAR
Türkiye’deki gümrüksüz satış mağazalarının yıllık 1 milyar Euro’luk satış yaptığını belirten yetkililer, “Hava limanlarında genelde free shop olarak içki, sigara satılan yerleri biliyoruz ama onun dışında yerli markalarımızın da mağazaları var” dedi.
ÖNCE YURTDIŞINA, ORADAN GÜMRÜKSÜZ SATIŞ MAĞAZASINA
Yetkililerin verdiği bilgiye göre mevcut durumdaki işleyiş şöyle: “Free shop’a mal satmak isteyenler vergi avantajından yararlanmak için malı önce örneğin Yunanistan’a ihraç ediyor, Yunanistan’dan da Türkiye’deki havalimanlarına geliyor. Free shop’larda satılan yerli ürünler daha tercih edilebilir olsun diye bir yöntem geliştirdik. Vergiden dolayı Türk malı ürünler pek rahat giremiyor. Bir anlamda yerli malını cezalandırmış oluyoruz. Düzenleme bunu ortadan kaldıracak. Free shop’larda satılan yerli ürün ithal ürünle hemen hemen aynı hale gelecek. Türkiye’de üretilen şaraplar, oyuncaklar, çaylar, çikolatalar free shop’ların raflarında rahatça yer alabilecek.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.