Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, daha önce belirlenen ağustos-aralık döneminde günlük petrol üretim kesintilerinin kademeli olarak hafifletilmesi planına devam etme kararı aldığı bildirildi.
Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere bir araya geldiği 20. Bakanlar Toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı.
OPEC'ten yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının belirsizlik oluşturmaya devam ettiği ancak piyasa temellerinin güçlendiği belirtildi.
Grubun mevcut petrol piyasası temelleri ve görünümüne ilişkin vardığı fikir birliği doğrultusunda, 19. Bakanlar Toplantısı'nda belirlenen üretim düzenlemesi planına devam edilerek ekim ayı için günlük 400 bin varil üretim artışına gidileceği ifade edildi.
Öte yandan, OPEC+ toplantısı sonrasında Brent türü ham petrolün varil fiyatı, dünkü kapanışa göre yüzde 1,18 azalışla 70,78 dolara kadar geriledi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1,28 düşüşle 67,62 doları gördü. Grubun bir sonraki toplantısı ise 4 Ekim'de yapılacak.
ABD'den petrol üretimini artırma çağrısı
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 11 Ağustos'ta yaptığı yazılı açıklamada, yüksek akaryakıt fiyatlarının kontrol edilmediği takdirde devam eden küresel toparlanmaya zarar verme riski taşıdığını belirterek, OPEC+ grubuna petrol üretimini artırma çağrısında bulunmuştu.
Ham petrol fiyatının COVID-19 salgını başlamadan önce 2019'un sonunda olduğundan daha yüksek seyrettiğine işaret eden Sullivan, OPEC+ grubunun üretim artışlarında anlaşsa da bu artışların grubun salgın sırasında uyguladığı üretim kesintilerini 2022'ye kadar tam olarak telafi etmeyeceğine dikkati çekmişti. Sullivan ayrıca, küresel toparlanmanın "kritik zamanında" bu artışların yeterli olmadığını vurgulamıştı.
OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı
Grup, 18 Temmuz'da bir araya geldiği 19. Bakanlar Toplantısı'nda ağustos-aralık döneminde petrol üretimini her ay için günlük 400 bin varil artırma kararı alırken, 12 Nisan 2020'de yapılan 10. Olağanüstü Bakanlar Toplantısı'nda varılan üretim kesintisi anlaşmasının süresinin ise Nisan 2022'den 31 Aralık 2022'ye kadar uzatıldığını duyurmuştu.
Petrolde OPEC ve fırtına baskısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.