Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) küresel ekonomik büyümeden kaynaklanan artan enerji talebine rağmen gelecek beş yıl içerisinde ABD kaya gazı ve benzer kaynakların üretiminin artması sebebiyle daha az miktarda petrol üretecek.
OPEC tarafından bugün yayınlanan 2019 Dünya Petrol Görünümü raporunda OPEC'in ham petrol ve diğer sıvı madde üretimini 2024 yılına kadar günde 32.8 milyon varile indireceği öngörülüyor. Bu yılki üretim günde 35 milyon varil seviyesinde. Batı' ülkelerinde yoğunlaşan iklim değişikliği karşıtı eylemler ve yaygınlaşan alternatif yakıt kullanımı uzun vadede petrol talebiyle ilgili soru işaretleri yaratıyor. OPEC, raporda orta ve uzun vadede petrol talebi tahminlerini düşürdü. Başta Rusya olmak üzere örgüt üyesi olmayan diğer ülkelerle petrol fiyatlarını yükseltmek için yapılan arz kısıntısı anlaşması nedeniyle OPEC'in piyasaya aktardığı petrol miktarı son birkaç yıldır düşüş gösteriyordu. Bunun sonucunda yükselen petrol fiyatları nedeniyle OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol üretimlerini artırdı. OPEC'in üretim kısıntısını 2020 yılında da sürdürmesi bekleniyor.
OPEC petrol arzı gönüllü üretim kısıntısına ek olarak üye ülkeler Venezuela ve İran'a getirilen ABD yaptırımları sebebiyle de düşüş kaydetti. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo raporun ön sözünde, "OPEC üyesi olmayan ülkelerin arz görünümü özellikle ABD kaya gazının beklentileri aşması sebebiyle sert bir şekilde yukarı yönlü revize edildi" açıklamasında bulundu. Viyana merkezli OPEC, ABD kaya petrolü üretiminin 2024'e kadar 2019'daki günde 12 milyon varil seviyesinden 16.9 milyon varile yükseleceğini, 2029 yılında ise günde 17.4 milyon varil ile zirve yapacağı öngörüyor.
TALEBİN AZALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR
Dünya petrol arzının üçte birini sağlayan OPEC, küresel petrol tüketiminin 2023 yılında günde 103.9 milyon varil olacağını tahmin ediyor. Geçen yıl yayınlanan raporda 2023 yılında tüketimin günde 104.5 milyon varil olacağı tahmin ediliyordu. OPEC uzun vadeli petrol talebi tahminini de geçen yılkine kıyasla düşürdü. Örgüt petrol talebinin 2040 yılında bugüne kıyasla 12 milyon varil/gün artarak günde 110.6 milyon varile yükseleceğini tahmin ediyor.
OPEC, talep tahminlerini düşürmesine gerekçe olarak ekonomik büyüme görünümlerinin güç kaybetmesini, verimlilik artışlarını ve diğer yakıt türlerinin kullanılmaya başlamasını dile getirdi. OPEC, dünya piyasasında ağırlığı küçük olan elektrikli araçların "ivme kazandığını" söylüyor. 2040'a kadar sanayileşmiş ülkelerden oluşan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde yeni alınan yolcu araçlarının yarısının elektrikli olacağı öngörülüyor. Öngörülere göre Çin'de dörtte biri, dünyada ise araçların %26'sı elektrikli araç olacak.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.