Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri ay sonunda, petrol fiyatlarını dengeleyen çıktı kesintilerinin geleceğini konuşmak için bir araya gelecek. Umutlar OPEC’in kısıtlamayı kaldırmayacağı yönünde ancak petrol talebindeki düşüş ve kontrolleri dışındaki ülkelerin artan üretimi beklemeleri gerektiği anlamına geliyor.
Nisan ayında, birkaç günlük zorlu müzakereler sonucunda varılan anlaşma koşulları altında, 23 OPEC ülkesi ilk aşamada günlük 9,7 varil olmak üzere, üretimlerini azaltma kararı aldı.
Üretimdeki kesintiler iki aşamada kaldırılacaktı. Kesintilerin ilk aşama kaldırılması, ilk başta Haziran ayı olarak belirlense de, Ağustos ayına ertelenmişti. Şimdi ikincisi Ocak ayının başında başlayacak ve yüksel ihtimalle ertelenecek.
Anlaşmaya uyum oldukça başarılı oldu. Bunun nedeni Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman’ın herkesi baskı altına almasıydı. Bakan anlaşmanın koşullarını yerine getirmekte geride kalanlara açık bir şekilde çağrıda bulundu ve açıkları kapatmalarını talep etti. Irak gibi bazı ülkeler, telafi kesintilerini uygulama konusunda sorun yaşadı ancak muhtemelen Suudi Arabistan’ın baskısıyla daha fazla çaba gösterdi.
Eleştiri oklarından kaçabilen tek OPEC dışı ülke Rusya oldu. Rusya Mayıs ayından bu yana, ortalama olarak günlük hedefinin neredeyse 100,000 varil üzerinde üretim gerçekleştirdi. Rusya’nın ihlali yüzdeyle hesaplandığında küçük görülebilir. Ülkenin ilk aşamadaki üretim kesintisi günlük 2,5 milyon varilin biraz üzerindeydi. Ancak ülkenin üretim fazlası, tüm grupta en yüksek ikinci sıraya oturdu. Bu gelişmeler, Rusya’nın önemli bir yeni müttefik olarak özel muamele gördüğü fikrini ortaya çıkardı.
OPEC üyeleri yükümlülüklerini yerine getirme konusunda Rusya’dan daha başarılı oldu ve Suudi Arabistan’ın önderliğinde, geçtiğimiz üç ayda tüm grup hedefine ulaşmayı başardı.
Korona virüs pandemisinin devam ediyor olması, üreticilerin rahat bir nefes alması için erken olduğunu gösteriyor.
Petrole olan talep tamamen iyileşme göstermedi ya da umut edilen hızda toparlanmadı. Korona virüsün ikinci dalgası, Avrupa’da yeni seyahat kısıtlamalarına neden oldu ve ABD’de de benzer hamleleri tetikleyebilir. Ekonomik iyileşmenin daha güçlü görüldüğü Asya’da bile, trafik yoğunluğu, TomTom Traffic Index’e göre bir önceki yıla kıyasla birçok şehirde ciddi şekilde düşüş gösterdi.
Çin ve Hindistan’ın petrol talepleri bir yıl önceki seviyelerin üzerine çıkmış olsa da, ham petrol üreticileri için büyük resim zayıf görünüyor. Perşembe günü yayınlanan son raporunda, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Asya’daki rafinerilerin gelecek yıl 2019 seviyelerine yakın bir faaliyet göstermesi beklense de, Avrupa ve ABD’de bu petrolün işlenmesinin son 20 yılın en düşük seviyelerinde kalacağını söyledi.
Petrol üreticilerinin müşterileri, motosiklet kullanıcıları değil, petrol rafinerileri. Rusya ve Nijerya, OPEC+ ülkeleri arasında Atlantik (Avrupa ve ABD) piyasasına en çok maruz kalan ülkeler ve endişelenecek çok fazla konuları var.
Dolayısıyla OPEC’in endişelenmeye başlaması pek de şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz pazartesi günü yapılan aşı açıklamasının ardından ham petrol fiyatlarında görülen artışın üçte birinden fazlası, Cuma günü kaybedildi.
Testleri devam eden tüm aşılar, Pfizer ve BioNTech’in aşısı kadar etkili olmayı başarsa bile, pandeminin gidişatını değiştirecek sayıda insanın aşı olmuş olması için oldukça uzun zaman gerekiyor. O zamana kadar, bu yıl petrole olan talebi azaltan kısıtlamalar, virüsün yayılımını yavaşlatmak için kilit yöntem olarak görülmeye devam edecek. Bu da üreticiler için önemli bir sorun.
Petrol üreticilerinin ikinci büyük sorunu, artan tedarik.
OPEC+ anlaşmasına dahil olmayan Libya, yıkıcı bir iç savaşın ardından, birçok kişinin beklentisinden çok daha hızlı bir şekilde üretimini yükseltiyor. Ülkenin üretimi Cuma günü, Eylül ayındaki günlük 90,000 varillik seviyesinden, 1,145 milyon varile ulaştı.
Kuzey Afrika ülkesindeki rakip fraksiyonlar, 18 ay içinde seçimleri gerçekleştirme hedefiyle anlaşmaya vardığı için, bu barış anlaşmasının ve beraberinde getirdiği petrol üretiminin kalıcı olacağı düşünülüyor.
OPEC+ ülkelerinin enerji bakanları henüz Ocak ayında üretim kesintisini kaldırmanın sonuçlarına katlanamaz. Bakanlar yüksek ihtimalle kesintilerin artması konusunda anlaşmaya varmaya çalışmayacak. Bu durum birlik ve amaçlarını göstermeleri gereken bir dönemde, birçok tartışmaya neden olabilir. Ülkelerin tek seçeneği, kısıtlamaların kaldırılmasını ertelemek. Ancak bu ertelemenin ne kadar sürdürülebileceği merak konusu. Korona virüs, beklenmedik şekilde birlik gösteren bu tartışmalı grup için önemli bir itici güç olmaya devam ediyor.
İtalya ve İspanya'ya kötü haber
Azerbaycan'a asker gönderilmesi tezkeresi, Meclis'e sunuldu
Brent petrolün varili 43.27 dolar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.