Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en tartışmalı sosyal medya platformlarından biri olan OnlyFans’in Kurucusu Leonid Radvinsky 338 milyon dolarlık temettü geliri elde etti. Platformun elde ettiği başarının neredeyse tamamı seks işçilerinin ücretli paylaşımlarına bağlı. Üstelik bu şirkete yöneltilen eleştirilerin sadece bir kısmı.
İngiltere’de ticaret siciline kayıtlı olan çatı kuruluş Fenix International’ın Companies House’a yaptığı bildirimde platform aracılığıyla yapılan ödemelerin 2022 yılında 5,6 milyar dolara yükseldiği görülüyor. Bu rakam 2021 yılında ise 4,8 milyar dolardı.
Financial Times’ın haberine göre Fenix Internatioal, Kasım 2022’de sona eren mali sonuçlarında gelirlerini yüzde 17 artırarak 1 milyar doların üzerine çıkardığını açıkladı. Rapora göre vergi öncesi kârlar 432 milyon dolardan 525 milyon dolara yükseldi. 338 milyon dolarsa temettü yoluyla Radvinsky’ye gitti.
Ancak şirketin yöneticilerinin bu milyon dolarlık gelirleri nasıl elde ettiği konusu ise tartışmaların merkezinde yer alıyor. Zira şirket gelirlerinin yarısından fazlasını bahşiş, isteğe bağlı ücretli içerik ve özel mesajlaşma gibi abonelik dışı hizmetlerden elde ediyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre OnlyFans kullanıcıların ürettikleri cinsel içerikler üzerinden para kazanmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak dolar üzerinden kolay para kazanma hayalli gençlerin erken yaşlarda seks işçisine dönüşmesi riskini de beraberinde getiriyor.
Şirketin Company House raporuna göre “içerik üreticisi” hesapların toplam sayısı yüzde 47’lik bir artışla 3,1 milyona yükseldi. Bu içeriklere para vermesi muhtemel kullanıcıların sayısı ise beşte birden fazla artarak 238,8 milyona ulaştı. OnlyFans platform içerisinde harcanan paranın beşte birini ise cebine atıyor.
Onlyfans enflasyon krizinden nasıl etkilenmedi?
Kovid-19 pandemisinin başlangıcıyla birlikte birçok sosyal medya platformu altın günlerini yaşamıştı. Ancak hayatın normale dönmesiyle pandeminin kazananları yüksek kârlarını sürdürebilmek konusunda sorun yaşamıştı.
Ancak OnlyFans pandemi sonrasında yüksek enflasyon döneminden çok fazla etkilenmedi. Bunun en önemli sebebi ise dünyanın dört bir yanından daha fazla sosyal medya kullanıcısının kolay para kazanma uğruna OnlyFans tuzağına girmesiydi.
Artan enflasyon ve doların yükselişi özellikle gelişmekte olan ülkelerde hayat standartları düşen gençleri ek gelir arayışına itti. Dünyanın her yerinden internet vasıtasıyla üye olunabilen platform Türkiye’de ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayetler sonucu engellenmişti. Ancak kullanıcılar yine de çeşitli alternatif yöntemlerle platformda profil oluşturabiliyor.
Platforma erişimin kolay olması ve yüksek enflasyon nedeniyle hayat standartlarının düşmesi OnlyFans’i özellikle erken gençlik yıllarındaki bireyler için kusursuz bir tuzak haline getiriyor. Akıllı telefonları üzerinden oluşturdukları cinsel içerikleri ücretli platforma yükleyen bireyler erken yaşlarda seks işçisine dönüşebiliyor.
Platformun CEO’su Keily Blair ise bu durumdan pek rahatsız gözükmüyor. FT haberine göre CEO açıklamasında bilançolarının ‘başarısına’ dikkat çekerek, “Bu sonuçlar, OnlyFans'ın içerik üretici para kazanma platformu olarak pazar lideri konumunu güçlendiriyor ve OnlyFans'in içerik üretici ekonomisi üzerindeki etkisini yansıtıyor” açıklamasında bulundu.
Blair kullanıcı ve içerik üreticilerinin reşit olduğuna işaret ederek, "Tüm türlerde 18 yaşın üzerindeki içerik oluşturucuların içeriklerinden para kazanmalarına, kendi telif haklarına sahip olmalarına ve yaratıcılıklarını hayranlarıyla paylaşmaları için etkili ve güvenli bir ortam sağlamaya kararlıyız” ifadelerine yer verdi.
Dikkat! Dolandırıcılar ‘deepfake’ kullanıyor
Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı
Müzik sektöründe ‘deepfake’ tartışması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.