Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yeni bir rapora göre teknolojiden çok iyi anlamak, sizi online dolandırıcılıklardan korumak için yeterli değil. 20 yaş ve ve altından oluşan Z kuşağına dahil olan kişiler, siber dolandırıcılığa uğradıklarına yönelik giderek daha fazla şikayette bulunuyor. Social Catfish tarafından yapılan açıklamaya göre 20 yaş altı siber dolandırıcılık mağdurlarının sayısı son 3 yılda %156 arttı.
Aynı dönemde 60 yaş ve üzeri kişiler arasında online dolandırıcılık mağduru olanların sayısı da %112 arttı. Social Catfish Başkanı David McClellan CNN’e yaptığı açıklamada, “bu endişe verici. İnterneti en iyi bildiğini düşündüğümüz jenerasyon, dolandırıcılık mağduru olanların sayısının en çok arttığı jenerasyon” dedi. 21 yaş ve altındakilerin FBI’ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi’ne yapılan başvurular geçtiğimiz yıl 23,200’e ulaştı.
Bu rakam 2017 yılında 9 bin seviyesindeydi. Bu artış sonucunda dolandırıcılık nedeniyle yaşanan kayıp miktarı, 2017 yılındaki 8,3 milyon dolar seviyesinden 71 milyon dolara yükseldi. McClellan, “bu yaş grubu sanal ortamda oldukça rahat ve hayatlarının her detayını paylaşabiliyorlar” dedi. Açıklamasının devamında, “bu durumlar internette fazla güvenmelerine neden oluyor” ifadesini kullandı.
Şikayetlerde artış ülkenin en genç jenerasyonu arasında en yüksek seviyede olurken daha ileri yaştaki ABD’liler de mağdur oldu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl 60 yaş ve üzeri gruptan gelen 105,300 online dolandırıcılık şikayeti toplamda 966 milyon dolar kayba neden oldu.
Toplamda tüm yaş gruplarından online dolandırıcılık mağdurları FBI raporuna göre 2020 yılında 4,2 milyar dolar kaybetti. İşte gençleri hedefleyen dolandırıcılık yöntemleri ve bunlardan kaçınma yolları:
1. İş ilanları: Gerçek olmak için fazla iyi olan her iş ilanından kaçının. Bazı durumlarda iş ilanlarında işe kabul edilmeniz için almanız gereken eğitim karşılığında ücret ödemeniz istenebilir. Şirketi detaylıca araştırmadan kişisel bilgilerinizi vermeyin.
2. Sosyal medya fenomenleri: Bazı dolandırıcılar sahte bir sosyal medya hesabı açarak bir sosyal medya fenomeninin yerine geçebiliyor. Takipçiler arasında düzenlenen bir yarışma veya çekilişin sonucunda “kazanan” kişiye ödülünü alabilmesi için ücret ödemesi ya da banka hesap bilgilerini göndermesi gerekiyor. Tanımadığınız hiç kimseye para göndermeyin ve banka hesap bilgilerinizi paylaşmayın.
3. Online alışveriş dolandırıcılıkları: Bu dolandırıcılık türü yasal bir online mağaza görünümü taşıyan web siteleri aracılığıyla yapılır. Bu sitelerde ürünler oldukça yüksek indirimlerle satılır. Ancak satın aldığınız ürün asla teslim edilmez ve dolandırıcılar kredi kartı bilgilerinize ve kişisel verilerinize erişim sağlamış olur. Yüksek oranda yazım hatalarının bulunduğu ve kişisel mail uzantılı müşteri hizmetleri iletişimi adresinin kullanıldığı sitelerden alışveriş yapılmamalı.
4. Sevgili dolandırıcılığı: Bu dolandırıcılık türünde bir kişinin kalbini çalıp, daha sonra parasını almayı hedefleniyor. İnternet üzerinden görüştüğünüz kişi görüntülü konuşmak ya da buluşmak istemiyorsa bu devasa bir uyarı sinyali.
İngiliz vatandaşına Almanya’da casusluk iddiası
Bir dev bankadan daha zorunlu aşı kararı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.