Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Esenler Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu", Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampusu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Sempozyuma; Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Prof. Dr. Mazhar Bağlı, YTÜ Rektör Vekili Yusuf Ayvaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, İBB Başkan Vekili Ahmet Selameti, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ve vatandaşlar katıldı.
"AFETLER KAÇINILMAZDIR"
Türkiye’de meydana gelen depremlerden ders alınması gerektiğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, bakanlık olarak yasal zemini oluşturmak için kentsel dönüşüm yasasını çıkardıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm hakkında bilgi veren Balta, “Toplumsal bilinci, zihniyet değişikliğini yaşatmak için insanlarımıza sürekli kentsel dönüşümü anlatıyoruz. Bu işi birlikte el ele vererek, taşın altına elimizi değil, gövdemizi vererek yapmak zorundayız. Kentsel dönüşüm bir rant projesidir diye söyleniyor. Elbette şu anda bizim hedeflerimiz içerisinde gördüğümüz 6.5 milyon konutun yeniden yıkılıp yapılmasını hedefliyoruz. İstanbul’da başarıyla kentsel dönüşümü uygulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere Esenler Belediyemize ve diğer belediyelerimize çok teşekkür etmek istiyorum. Bütün imkanlarını İstanbul için sunan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’deki değişik yörelerdeki belediyelerin bu çalışmaları örnek alıp kendi illerinde ve ilçelerine uyarlaması gerektiğini düşünüyorum. Ama afetler kaçınılmazdır, ne zaman geleceği belli olmaz. Afetlere hazırlıklı bir ülke olmasını temenni ediyorum” dedi.
Kentsel dönüşümün Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşüm için vatandaşlara önceden biz talep ederken şimdi vatandaş, talep eder hale geldi. Bunun çok daha hızlı bir şekilde dönüşmesi için özellikle hükümetimizin, bireylerin riskli yapılarla ilgili vermiş olduğu
finans desteğinin yüzde 4’ünün bakanlığımız tarafından karşılanıyor olması meseleyi hızlandırdı. Ancak uzun dönemde devletimizin hükümetimizin riskli yapıların dönüşmesi konusunda vatandaşlara faizsiz para verme konusunda bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu işlem yapıldığı takdirde dönüşümün de çok hızlanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM HAYAT KURTARMA OPERASYONUDUR”
Göksu, "Kentsel dönüşüm, sağlam çalışan ve düzenli çalışan bir insan vücuduna benzeyen şehirlerimizin hastalanmış alanlarının ortadan kaldırılması ve her şeyden önemlisi insanların huzur içerisinde oturabilecekleri mekanların inşası anlamında çok önemli bir başlangıç. Batı belki bunu büyük bir oranda çözmüş olsa da biz de henüz kültürü ve toplumsal bilinci yeni olmaya başladı” dedi.
Esenler’in yapı stoğundan bahseden Başkan Göksu, “Artık kentsel dönüşüm çalışmaları, bir fantezi çalışmalarının da ötesinde artık şehirlerin ve şehirleri yönetenleri rutin hizmetleri arasında yer alması gerekir. Esenler gibi yapı stokunun çok eski olduğu, yapılaşmasını tamamıyla doldurmuş ve dönüşmek zorunda olan kentler için biz yerel yöneticiler, kentsel dönüşümü kendimize birinci derecede iş görmek zorundayız. Esenler’de ekonomik ömrünü doldurmuş, mühendislik hizmeti almamış, dönüşmesi gereken yaklaşık 100 bin konut bulunmakta. Bunun kesinlikle dönüşmesi gerekir. Dönüşüm nasıl sağlanacak. Bu dönüşümü devlet gelip, yıkıp yeniden inşa mı edecek? Bunların hepsini devletin yapmaya imkanı var mı? Hayır. O zaman kentsel dönüşümde bizim yeni bir alan ve perspektif ortaya koyarak kentsel dönüşüm’de vatandaşın yapabilir kılınması konusunda devlet olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız” diye konuştu.
“Kentsel dönüşüm, bir hayat kurtarma operasyonudur” diyen Başkan Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşüm, hayat kurtarma işidir. Bunun içinde bu toplumsal seferberliği çok iyi uygulamamız, çok iyi yöneterek şehirlerin çok hızlı bir şekilde dönüşümünü sağlamamız gerekir” şeklinde konuştu.