Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enflasyon bütün dünyanın başına bela. Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 60’ı aşarken ABD ve Almanya’da 40 yılın zirvesine çıktı. Enflasyondaki artış hızının önüne geçebilmek için merkez bankaları alarma geçmiş durumda. Merkez bankalarının atacağı adımlar da piyasaların takip ettiği gündem maddeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Geride bıraktığımız hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıkladığı toplantı tutanakları, son haftalarda piyasalarda yaşanan olumlu havayı bir miktar dağıttı.
FED ÖNÜMÜZDEKİ TOPLANTILARDA DAHA AGRESİF OLABİLİR
Fed, mart ayı toplantısının tutanaklarında bilanço küçülmesinin ayda en fazla 95 milyar dolarla yapılabileceğinin sinyali verdi. Buna göre 9 trilyon dolara yakın büyüklükteki Fed bilançosu, yılda 1 trilyon dolar küçülebilir. 2017-2019 arası döneminde aylık en fazla bilanço küçültme 50 milyar dolar seviyesinde yapılmıştı. Bilanço küçültme planının mayıs ayındaki toplantıda onaylanıp hayata geçirilmesi bekleniyor. Tutanaklarda, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlik nedeniyle çok sayıda Fed üyesinin 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullanmaktan vazgeçtiği ortaya çıktı. Dolayısıyla Fed’in önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarında daha agresif olabileceği ve birden fazla toplantıda 50 baz puanlık artışa gidebileceği düşünülüyor.
Bu hafta ne kazandırdı, ne kaybettirdi?
FAİZ ARTIRIMLARI 2023’TE SONLANABİLİR
Piyasaların seyri açısından Fed’in atacağı adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı yakından izlenecek. Fed’in Faiz artırım sürecinde hızlı davranması ve faiz artırımlarına 2023’te sonlandırabileceğine yönelik görüşler ağırlıkta. Faiz artırımlarının ardından ekonomilerde resesyon beklentilerinin gündeme geleceği ve bu kez de 2024 yılı için faiz indirimlerinin konuşulmaya başlanacağı söyleniyor. Özellikle Türkiye gibi enflasyonun yüksek ülkelerde yatırımcıların ilk düşündüğü genelde alım güçlerini korumak yönünde oluyor.
Avrupalı yatırımcılar altın varlıklarına kaçıyor
EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN İKİNCİ BORSA
Mevduat gibi sabit getirili enstrümanlardaki negatif reel faiz, hisse senedini öne çıkartıyor. Haftalık performansa baktığımızda Borsa İstanbul, Portekiz’in ardından en iyi performans gösteren ikinci borsa oldu. BİST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 25'in üzerinde yükseldi. Yerli yatırımcıların yönü belirlediği Borsa İstanbul'da aracı kurumlar da peş peşe model portföylerindeki hisseler için belirledikleri hedef fiyatları yukarı çekmeye başladı.
Büyük yatırımcılar borsada cazibe görüyor
YENİ TARİHİ ZİRVELER TEST EDİLEBİLİR
Endekste 24 Şubat’ta1826 puandan başlayan yükseliş trendi üzerindeki seyir sürüyor. Bu trend çizgisinin üzerinde kaldığı sürece endekste yeni tarihi zirvelerin test edilme olasılığı yüksek. Şu an için trendin destek noktası 2.304 puanda. Olası geri çekilmelerde bu destek seviyesinin altına gelinse bile bu noktanın aşağı yönlü kırıldığının teyidi 2.279 puanın altına gelinmesiyle alınabilir. Bunun dışındaki geri çekilmeleri bir kâr satışı olarak değerlendirmekte fayda var. Aksi durumda, yani 2.279 puanın da altına gelinmesi durumunda ise endekste yakalanan olumlu hava dağılacağından ilk aşamada 2.197 puana kadar geri çekilme riski olabilir.
Küresel borsalar Irak Savaşı’nı mı taklit ediyor?
ARACI KURUMLARIN PORTFÖYLERİNDE ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER
Aracı kurumların model portföylerine bakıldığında, özellikle enflasyona karşı koruma sağlayacağına inanılan perakende sektörü, pandeminin ardından toparlanacağı düşünülen havacılık sektörü ve endeksin gerisinde performans gösteren bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde öne çıkmasının beklendiği anlaşılıyor. Öte yandan emtialardaki artıştan olumlu etkilenmesi beklenen bazı şirketlerin hisseleri de yine kurumların model portföylerinde yer alıyor.
Enerji hisselerinde yükselişi destekleyecek 3 sebep
YABANCI, 346.3 MİLYAR TL’LİK PORTFÖY BÜYÜKLÜĞÜNE SAHİP
Pandemi dönemiyle birlikte yerli yatırımcıların Borsa İstanbul’a ilgisi arttı. 2020 Mart ayında 1 milyon 279 bin kişi hisse senedine yatırım yaparken bu rakam 2 milyon 377 bin kişiye ulaşmış durumda. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, yerli yatırımcıların sahip olduğu hisse portföyünün toplam büyüklüğü 532.4 milyar TL seviyesinde. Yabancı payının yüzde 38’in altına indiği Borsa İstanbul’da 13 bin 299 yabancı, 346.3 milyar TL’lik portföy büyüklüğüne sahip.
Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler
DOLARDA KRİTİK NOKTA NERESİ?
Paritedeki yükseliş trendi üzerindeki seyir sürüyor. Şu anki günlük bazdaki teknik görüntü olası yukarı hareketlerde 14.82 TL direncinin, olası aşağı hareketlerde de 14.52 TL desteğinin aşağı ya da yukarı kırılması paritedeki hareketleri agresifleştirebileceğini gösteriyor. Zira direnç seviyesi olan 14.82 TL’nin kırılması paritede sırasıyla 15.73 ve 17.07 TL seviyelerinin görülme riskini artıracak öneme sahip. Destek noktası olan 14.52 TL’nin de aşağı geçilmesi 14.29 ve 13.58 TL trend desteklerinin test edilme olasılığını artıracak. Paritede bir rahatlamadan bahsedilebilmesi için kesinlikle 13.58 TL desteğinin altına gelinmeli.
(Ufuk Korcan-Dünya)
Dolar endeksinde iki yıl sonra bir ilk
Karton sizce nasıl arkadaşlar 56 dan aldım 2 sene bekleme planım var
Usak seramık dekı yangın 2 senedir sürüyor SPK hele birbakın kar eden şirket bedelli dıyor birde hisse pul oldu 153 hissemi kaldı bitirdi bizi Hırsızlar
Son kapanis hacminin yarisi 10 sirkete ait.ornek bir sirketin gunluk hacmi yaklasik 5 milyon.bu 5 milyon lotu kimler satiyor kimler aliyor.bunu anlamadan borsada hisse senedi alan satan kucuk yatirimcilar ciddi zararlar edebilir.
Egeen başka senet tanımam.
Bana ne
Bistte bunlardan başka kağıt yokmu? Almayın yeni şirketleri atın diğerlerini kendiniz çalın kendiniz oynâyin bu ne yorumdur zaten bu hisseler şişmiş doymadiniz doyuramadiniz bu patronları izi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.