Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BDDK Finansal Piyasalar Raporu'nda "Türkiye'ye ilişkin son açıklanan öncü göstergeler, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller veriyor" bilgisi yer aldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Haziran 2012 Finansal Piyasalar Raporu'nda, Türkiye'ye ilişkin son açıklanan öncü göstergelerin, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller verdiği belirtildi.
BDDK'nın Finansal Piyasalar Raporu Haziran 2012, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.
Buna göre, Türkiye'de kapasite kullanım oranlarının kötüleşmemesi, sanayi üretiminin ılımlı artışa işaret etmesi, aylık ve yıllık bazda cari açığın hız kesmesi ve işsizlik oranının düşme eğiliminde olması, 2012 yılının ikinci yarısında muadil ekonomilere kıyasla daha istikrarlı bir büyüme olacağı beklentisini kuvvetlendiriyor.
Türkiye'ye ilişkin son açıklanan öncü göstergeler, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına ilişkin sinyaller veriyor.
Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, borçlanma oranlarının çok daha iyi bir görünümde olması ve mali disiplinin devamına yönelik yeni adımların atılması sayesinde, Türkiye'nin kredibilitesinin daha yukarıya çıkması bekleniyor.
Kredilerin dağılımına bakıldığında konut kredilerinin toplam içindeki payının azalma eğilimi göstermesi, bu kredilerin, varlık fiyatları ile pozitif ilişkisi ve uzun vadeli yapısı göz önünde bulundurulduğunda olumlu değerlendiriliyor.
-''Kredilere yönelik sıkılaştırıcı politika tedbirleri esnetilebilir''
Kredilerin artış hızına da değinilen raporda, Haziran 2012 itibarıyla kredilerdeki yıllık nominal artış yüzde 18,8 iken, kur etkisinden arındırılan dolar bazlı yıllık artışın yüzde 6,7 olduğu belirtilerek, ''Kredilerdeki artışın yavaşlatılması amacına ulaşıldığı; küresel gelişmeler, büyüme hedefleri ve kredi kalitesindeki iyileşme göz önünde bulundurularak kredilere yönelik sıkılaştırıcı politika tedbirlerinin esnetilebileceği değerlendirilmektedir'' denildi.
Öte yandan, rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde bankalar aracılığıyla internet üzerinden yapılan finansal işlemlerin hacmi yüzde 2,9, mobil bankacılık finansal hizmetlerinin hacmi ise yüzde 29 artış gösterdi.
-Tüketiciler, bilinçli kart kullanımına yöneldi
Rapora göre, banka kartlarının nakit çekimi dışında alışveriş amacıyla kullanım payının yüzde 31,6'ya ulaşması, tüketicilerin bilinçli kart kullanımına yöneldiklerini gösteriyor.
Yeni teşvik uygulamalarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılım sayısının yüzde 5,8 artış gösterdiği belirtilen rapora göre, bankacılık sektöründe 2012 yılının ilk yarısı sonunda toplam aktiflerinde meydana gelen 127,8 milyar liralık yükselişin yüzde 93'ü kredilerdeki artıştan kaynaklandı.
Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 2012 yılının ilk yarısında 1,3 trilyon lira olurken, sektörün dönem karı geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 11,5 oranında artarak 11,6 milyar lira olarak gerçekleşti.
Rapora göre ayrıca, bu dönemde bankacılık sektörünün net faiz gelirleri de yükseldi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.