<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖmür boyu nafaka dönemi sona eriyor----

Ömür boyu nafaka dönemi sona eriyor

Ömür boyu nafaka dönemi sona eriyor
19 Mart 2019 - 09:43 www.finansingundemi.com

Seçim sonrası TBMM’ye sunulacak teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek.

MHP, milyonlarca aileyi ilgilendiren ve boşanmalarda eşlerin ölünceye kadar “SGK” gibi maaş ödemesine yol açan süresiz nafakaya karşı yasa teklifi hazırladı. MHP’nin teklifinde nafaka süresi 5 yılla sınırlanıyor. Seçim sonrasında TBMM’ye sunulacak olan teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafaka ödemesini devlet üstlenecek. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “MHP nafakanın süresiz oluşunu insan hakları ihlali olarak görmektedir. Hazırladığımız düzenlemede ömür boyu nafakayı kaldırıyoruz ve 5 yıl sınır getiriyoruz” dedi. 

Milliyet'ten  Önder Yılmaz'a konuşan Yıldız, süresiz nafakanın boşanma neticesi eşlerden birinin belli gelirlerden yoksun kalması sonrası verilen “yoksunluk nafakası” olduğunu kaydetti. Yıldız, “Yoksunluk nafakası bağlandığında bağlanan taraf yeni bir evlilik yapmadığı takdirde ve ekonomik durumu da yeterli düzeyde değilse ölünceye kadar nafaka almaya devam ediyor. Bu bazen de kötü niyetle kullanılabiliyor. Nafaka alan tarafın ekonomik durumu iyileşse bile bu durumun devamı için iyi niyetli olmayan tavırlar sergilenebiliyor” diye konuştu.

İnsan hakları ihlali

Yıldız, nafaka konusunun insan hakları meselesi olduğunu belirtirken “Nasıl ki eşlerden ekonomik olarak mağdur olan tarafın hakkının korunması gerekliyse, nafaka ödeyenlerin de haklarının gözetilmesi gerekmektedir. MHP nafakanın süresiz olmasını bir insan hakları ihlali olarak görmektedir. Daha ileri gidelim, bir tarafın diğer tarafı sömürmesi olarak tarif edilebilir” ifadelerini kullandı. Ömür boyu nafaka düzenlemesinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “MHP olarak hazırladığımız düzenlemede ömür boyu nafaka uygulamasını kaldırıyoruz. Nafaka ödemesine belli bir süre getiriliyor. Düşündüğümüz süre nafaka ödemesinin 5 yılla sınırlı olmasıdır. Nafaka ödeyen taraf 5 yıl sonunda karşı tarafın ihtiyaçları ve ekonomik durumuna bakılmaksızın nafaka ödemesi sorumluluğundan kurtulacak” değerlendirmesinde bulundu.

Devlet üstlenecek

Yıldız, nafaka sınırlamasında 10 yıl, 20 yıl gibi evlilik süresinin dikkate alınıp alınmayacağı konusunda da şunları söyledi:

“Evlilik süresi önemli değil, bir yıl da 10 yıl da evli kalmış olsa 5 yıl nafaka ödeyecek. Ancak bir tarafı kurtarırken diğer taraf mağdur olmamalı. Bu nedenle nafaka alan tarafın yoksunluk nafakası şartları ortadan kalmamış ise bu devlet tarafından tespit edilecek. Nafaka alma şartları devam ediyorsa bu ödemeyi kamu üstlenecek ve hak sahibine verilmeye devam edilecek. Bunun da süresi yoktur. Ekonomik şartların iyileşmesi konusunda devlet takipçi olacak.”

‘Yeniden yuva kurulamıyor’

Yıldız nafaka konusunun toplumda çeşitli yaralar açtığını dile getirdi. Bunların başında boşanmış eşlerin yeniden yuva kuramaması geldiğini belirten Yıldız, “Böylece boşanmış ailelerin hayatlarına devam edebilmeleri, yeni bir hayat kurabilmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Neslin devamının da zarar görmemesi gerekir. Bu nevi olumsuz etkilerin giderilmesini de istiyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali yağmur20 Mart 2019 00:34

    Kadın erkek eşittir kimse kimsenin sırtına parazit gibi yük olmamalıdır, erkeklerin sömürülmesine karşıyım. her fırsatta kadın haklarına dem vurup eşitlikten bahsedenler, kadının onurunu incitmeyin, onların kimsenin vereceği paraya ihtiyacı olmamalıdır, evlenmeden önce nasıl yaşadıysa ayrıldıktan sonra aynı şekilde yaşamına devam eder, toplum artık eski toplum değil. erkek devlet değil ki kadına aylık maaş bağlasın, oda insan onunda gücünün bir sınırı var, yazık. burada önemli olan kadının evlenmeden önce aklına başına toplayıp doğru kişiyle evlenmesidir. verdiği kararın sorumluluğu ve sonuçları kişinin kendine aittir.

  • Serdar bakır19 Mart 2019 17:38

    Kadın hayatını evliliğe adayıp 30 senesini vermiş ise ne olacak ? 55-60 yaşında boşanma gerçekleşti ise eski eşinin maddi durumu iyi olup kadını mağdur ediyor ise ne olacak ? 20-25 seneden sonrakileri hariç tutmak lazım. Diğer türlü başka mağduriyetler çıkar. Dikkatli olmak lazım.

  • Ali Kerimoğlu19 Mart 2019 12:38

    Uzun zamandan beri ilk defa doğru bir karar

  • soylu19 Mart 2019 10:09

    boşanan ailelerde kadın ölümlerinin en büyük sebebi , nafaka ve 3 aylık hapis cezası....modern hayatta kadın ve erkek eşitse , halen bu haksız nafaka sisteminin yürürlükte olması , çok büyük bir ilkellik...