Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tüm dünyadan bilim insanları bu soruları cevaplamak için ilk adımları atmaya başladı. Sonuçlar, bağışıklığın önemini tekrar vurguluyor.
Ne kadar hızlı yayılıyor?
Görünen o ki, aşılama ve geçtiğimiz aylarda yaşanan yüksek Kovid-19 dalgasıyla oluşan bağışıklığa rağmen Omikron hızlı yayılıyor.
Güney Afrika'da Delta varyantı dalgası sona ermiş ve günde 300'den az vaka görülmeye başlamıştı. Şu anda ise bu sayı günlük 10 binden fazla.
İngiltere'de de durum benzer.
Bilim insanları, Omikron vakalarını Kovid-19 testlerinde ortaya çıkan "S geni eksikliği" ile tespit ediyor.
İngiltere'de Kasım ayı sonunda yalnızca test sonuçlarının yüzde 0,1'inde gözlenen bu durum, şu anda yüzde 5'inde gözleniyor. Bu da günlük 2 bin 500 kişi demek oluyor.
Bu yöntem Omikron'un hızını ölçmek için güvenilir değil, çünkü kesin sonuç almak için tam gen dizilimi gerekiyor. Yine de genetik analizleri beklemeden tahmini bir sonuca varılmasını sağlıyor.
Belirsizlikler devam etmekle birlikte, yapılan bu erken hesaplamalar Omikron vakalarının İngiltere'de her üç günde bir, iki katına çıktığını gösteriyor.
Bu da henüz toplumun bağışıklık kazanmadığı 2020'nin başlarında görülen Delta varyantından çok daha hızlı bir yayılma anlamına geliyor.
Aslında o dönem virüsü kapmak ve başkasına bulaştırmak çok daha kolaydı. Eğer üç günde bir ikiye katlanırsa, 2 bin 500 olan vakalar ay sonuna kadar günlük 100 bine ulaşabilir.
Bana da bulaşacak mı?
Bilim insanlarının Omikron'un şimdiye kadar geçirdiği mutasyonları incelemesiyle birlikte söylediği şey, aşının daha az etkili olma ihtimaliydi.
Çünkü Omikron aşı tasarlanırken bilinen orijinal virüsten çok farklı görünüyordu.
Şu anda virüsün gelişmesini engelleyen nötralizan antikor kullanarak yapılan araştırmaların ilk verileri alınıyor.
Pfizer-BioNTech üzerinde yapılan deneyler, üçüncü doz aşının nötralizan antikor seviyesini artırdığını gösteriyor. İki dozun asıl virüse etkisinin, üçüncü dozun Omikron'a karşı etkisine yakın olacağı düşünülüyor.
Edinburgh Üniversitesi'nden Prof. Eleanor Riley de üçüncü dozun yüksek seviyede koruma sağlamasını beklediklerini söylüyor.
Hâlâ Omikron'un ne kadar tehlikeli olabileceğine dair kesin cevaplarımız yok.Ancak sadece iki doz aşımız varsa ya da hastalığı geçirdiysek bile vücudumuz Kovid-19'la pandeminin başına göre daha iyi savaşacaktır.
Nötralizan antikor, vücudun savunma mekanizması için çok önemli ve üçüncü dozu olmadan da etkili oluyor.
Ne olabilir?
Bir Omikron dalgası olması ve aşıların insanların ağır hasta olmasını engellemesi olasılığı çok mümkün.
Şu an için "çoğumuzun" gayet iyi olması "herkesin" iyi olduğu anlamına gelmiyor. Bazılarının bağışıklık sistemi aşıya cevap vermeyebiliyor, bazılarımız hiç aşı olamıyor veya olmuyor.
Hâlâ Kovid-19 nedeniyle hastanede tedavi gören çok sayıda insan var.
Aynı anda hastanede tedavi görmesi gerekenlerin sayısı arttıkça dalga birden büyüyebilir.
Dolayısıyla Warwick Üniversitesi'den Prof. Michael Tildeesley, geçen yılbaşında yaşadığımız gibi bir dalga yaşanma ihtimali olduğunu söylüyor. Ancak henüz her şeyin belirsiz olduğunu hatırlatıyor:
"Dalga olmayabilir, korkulması gerekmeyen bir dalga olabilir veya kıyamet kopabilir. Sorun bu belirsizlikte."
Omikron vakaları ay sonunda 1 milyona çıkabilir
İngiltere Sağlık Bakanı: Omikron vakaları ay sonuna kadar 1 milyona çıkabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.