BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÖİB’den açıklama gelmedi----

ÖİB’den açıklama gelmedi

ÖİB’den açıklama gelmedi
10 Mayıs 2011 - 08:19 www.finansgundem.com

Başkent Doğalgaz’ın yüzde 80 hissesinin devri için tanınan ek süre dün akşam doldu

Karamehmet-Kazancı ortaklığının Başkent Doğazgaz’ı devralması için dün saat 18.00’e kadar parayı yatırması bekleniyordu. Ancak para saat 18.00’e kadar Özelleştirme İdaresi’ne yatırılmadı. Mehmet Kazancı ve Çukurova Grubu çalışanları gün boyunca bankacılarla görüştü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ise bir açıklama yapmadı.
Gün boyunca ÖİB yetkilileri bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi, ancak beklenen açıklama gelmedi. Ortaklardan Mehmet Kazancı Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Tam bilgiyi yarın (salı) sabah alırsınız. Herşey yolunda gözüküyor. Bir problem yok. Başkent Gaz’ın devri olacak” dedi.
‘Devir gerçekleşti mi?’ sorusuna Mehmet Kazancı, “Onların hepsi oluyor. Yarın (salı) herhalde tamamlanır. Çukurova Grubu konuyu takip ediyor. Bir problem olduğunu zannetmiyorum” dedi. Özelleştirme’nin bir açıklama yapmamasına ilişkin soruya ise Kazancı, “Normal. Para ABD üzerinden gelecek yoldadır” diye konuştu. Ortaklıkta yapılacak yeni protokole ilişkin olarak da Kazancı, “Şu an bununla ilgili detayları konuşuyorduk. Ortaklık yüzde 50-50 devam gözüküyor. Ama henüz sonuçlanmadı” dedi.
Başkent Doğalgaz Dağıtım’ın yüzde 80 hissesi satış ihalesini Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı’nın yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu MMEKA Makine, 1 milyar 211 milyon dolar bedelle kazanmıştı. Edinilen bilgiye göre, iki ortak peşin ödeyecekleri 1.2 milyar doların 750 milyon dolarını 5 bankadan alacak.
92.6 milyon dolar yanabilir
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) iki ortaklığa ait Çankaya Gaz veya MMEKA’ya Başkent Doğalgaz’ın devir için yeterli  olduğunu açıklamıştı. İki ortağın parayı yatırmaması durumunda 92.6 milyon dolarlık teminat da yanacak.
Karamehmet’in Başkent Doğalğaz’ı almak için Çankaya Gaz’ı kurması sonrasında Kazancı ile arasında çatlak oluşmuştu. Kazancı, Karamehmet’e ‘ya ihaleleri bölüşelim ya da ikimizden biri çıksın’ önerisini dile getirmişti. 4 Mayıs 2011 tarihinde ödenmesi gereken bedel, ortakların anlaşmazlığı sonucunda ödenememişti.
8 milyar dolarlık teklif
Mehmet Kazancı, Çukurova Holding’in patronu Karamehmet’le yüzde 50 ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketiyle girdiği enerji ihalelerinde ipi göğüslemeyi başarmıştı. İkili ihalelerde 8 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu.
İstanbul’un iki yakasının da elektriğini MMEKA dağıtmaya hak kazandı. Boğaziçi Elektrik ile Anadolu Yakası Dağıtım’ın toplam 4.7 milyar dolar bedelle MMEKA’ya devredilmesi kararlaştırılmıştı.
İzmir’i de kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım’ın özelleştirilmesi ihalesini de 1.9 milyar dolarlık teklifiyle kazanmalarına karşın Özelleştirme Yüksek Kurulu ikinci teklif veren Eti Gümüş-Söğütsen Seramik Ortak Girişim Grubu’na devredilmesine karar verdi. Başkent Gaz ihalesini 1.2 milyar dolarlık teklifiyle yine MMEKA kazanmıştı.
Ödeme yapılmazsa ihale iptal olur
MMEKA’dan ödeme yapılmazsa, Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi sürecinde, bir kez daha ihalenin iptali gündeme gelecek. Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti. En yüksek teklifi veren her iki şirketin de yükümlülüklerini yerine getirememesi üzerine ihale iptal edilmişti.
1.2 milyon abonesi var
İkinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz, 2037 yılına kadar geçerli olan doğalgaz dağıtım lisansına sahip ve yaklaşık 1.2 milyon abonesi bulunuyor. Şirket, hem abone sayısında hem de doğalgaz satış hacminde istikrarlı bir büyüme gösteriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)