Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü... Türkiye'de kamuda 975.698, özel kurumlarda 163.975 olmak üzere toplamda 1.139.673 öğretmen bulunuyor. Peki, yurt genelinde günleri coşkuyla kutlanan öğretmenler mutlu mu?
Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göre öğretmenlik, artık "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.
Buna göre, resmi kurumlarda 531 bin 885, özel kurumlarda 10 bin 171 uzman öğretmen; resmi kurumlarda 70 bin 437, özel kurumlarda 308 başöğretmen ile toplamda 612 bin 801 uzman ve başöğretmen bulunuyor. Statü ile beraber öğretmenlerin maaşları da artıyor.
Bu durumda 10 yıl görev yapmış bir öğretmen 11 bin 819 TL, uzman öğretmen 13 bin 161 TL, başöğretmen ise 15 bin 256 TL alacak.
Öte yandan kamuda çalışan öğretmenlerin yüzde 9.8'i sözleşmeli olarak çalışıyor. Sözleşmeli öğretmenler ise 8 bin 500 TL kazanıyor. Mevcut verilerle Türkiye’de çalışan öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan ve en düşük maaş alan öğretmenler arasında yer alıyor.
Öğretmenler sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesini istediklerini dile getirirken, Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin öğretmenlerin mevcut eğitim sistemi ve uygulamaları hakkında düşüncelerini, yaşanan sorunları ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan beklentilerini ortaya koymak için "Ekonomiye, Mesleğe, Eğitim Yönetimine ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Yönelik 24 Kasım Öğretmenler Günü Raporu" konulu bir anket gerçekleştirdi.
21 bin 412 eğitim çalışanının katıldığı ankette, katılımcıların yüzde 87.50’sinin ay sonunda hesabında para kalmadığı belirtildi. Öğretmenlerin yarısından fazlası ekonomik durumunun kötü olduğunu ifade ederken, öğretmenlerin yüzde 38.70’i ekonomik durumlarının orta düzeyde olduğunu, yüzde 2’sinin ise ekonomik durumunun iyi düzeyde olduğu kaydedildi.
Öğretmenlerin sorunlarından bir başkası ise yeterli değeri görmedikleri yönünde. Öğretmenlere göre eğitimdeki en büyük sorun öğretmenlerin değer görmemesinden kaynaklanıyor. Yüzde 80.30 bu şekilde düşünürken, daha sonra sırasıyla ücret ve özlük hakları olarak dünyadaki diğer meslektaşlarından daha geri bir noktada olduklarını dile getirdi.
Avrupa'da öğretmen maaşı ne kadar? Türkiye kaçıncı sırada!
Eğitim-İş tarafından gerçekleştirilen ankete göre öğretmenlerin yüzde 96.7’si maaşının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünürken, yüzde 97.5’i ise maaşının yaşam standartlarını karşılayamadığını, yüzde 91’i ise ek iş arama ihtiyacı duyduğunu bildirdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.