Öğrenciler SBS’ye girecek, lütfen sessizlik
1 milyonu aşkın 8’inci sınıf öğrencisi yarın iyi bir lise için yarışmaya hazırlanırken, uzmanlar uyarıyor
1 milyonu aşkın 8’inci sınıf öğrencisi yarın iyi bir lise için yarışmaya hazırlanırken, uzmanlar uyarıyor: “Öğrenciler yarın saat 10.00’da SBS’ye girecek. Bu akşam Gezi Parkı için yapılacak eylemlere ya ara verilmesini ya da sessiz yürüyüş yapılmasını öneriyoruz. Mümkünse tencere-tava çalmalarını da önermiyoruz."
1 milyon 127 bin 137 ilköğretim 8’inci sınıf öğrencisinin katılacağı Seviye Belirleme Sınava (SBS) yarın yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak sınavda adaylara toplam 100 soru sorulacak. Öğrencilere 120 dakika süre verilecek.
Öğrenciler son hazırlıklarını yaparken, uzmanlar önümüzdeki haftalarda yapılacak LYS’leri de hatırlatarak akşam saat 21.00’den itibaren başlayıp gece yarılarına kadar süren eylemlere ya ara verilmesini ya da sessiz yapılmasını öneriyor:
Mümkünse sessiz yürüyüş yapılsın
“Yarın SBS yapılacak. Daha sonraki haftalarda da Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. Öğrencilerin uykularını alıp, sınav stresi yaşamamaları için sınav olduğu gecelerde akşam saat 21.00’den itibaren ya eylemlere ara verilmesini ya da sessiz yürüyüş yapılmasını öneriyoruz. Mümkünse tencere-tava çalınmasını da tavsiye etmiyoruz.”
Ev uykuya hazır hale getirilmeli
Uzmanların ailelere önerileri ise şöyle:
- Akşam yemeği en geç saat 19.00’da hazır olsun.
- Akşam televizyonun sesini en aza indirerek izleyin.
- Evdeki parlak ışıkları kapatarak, evi uykuya hazır hale getirmelisiniz.
- Çocukların hiçbirine “Hadi artık yat” demesinler. Bu kaygıyı daha çok arttırır. Gerginliğinizi hissettirmeden, elinize kitap alıp uyku moduna geçerseniz çocuğun da uykusu gelecek ve uyuyacaktır. Yoksa bir program izleyip, çocuğa da “Hadi yat” derseniz çocuk uyumaz.
- Uyuma sorunu yaşayan çocuklara da ılık duş almalarını önerebiliriz.
- Yarın sabah ise çocuğu strese sokmayacak derecede erken kalkılması gerekiyor. Kahvaltı da, sınav kahvaltısı diye abartılmamalı. Bugün kahvaltıda ne yedilerde onu yiyebilirler.”
Öğrenci istemiyorsa sınava kalabalık gitmeyin
- Sınav sabahı, günün anlamını abartmadan sınav sonrasını bile olabildiğince doğal karşılamalısınız.
- SBS’den önce çocuklarınıza mutlaka, sonuç ne olursa olsun “Sen bizim çocuğumuzsun. Elinden geleni yap. Alacağın sonuç ne olursa olsun biz seninle gurur duyuyoruz” mesajını mutlaka verin.
- Bazen bütün aile bireylerinin öğrenciyle birlikte sınava gittiği görülüyor. Çok iyi niyetli bir davranış. Amaç tamamen, öğrenciye destek olmak. Ama öğrenci sınavda camdan dışarı bakıp bütün ailenin orada olduğunu gördüğünde, sanki bütün ailenin geleceği iki saatlik sınava bağlıymış gibi düşünebilir. Öğrenci istemiyorsa sınava çok kalabalık gitmeyin.
- O günü çok özel kılacak davranışlardan kaçının.
Kendinize güvenin
Adaylara da bazı tavsiyelerde bulunan uzmanlar, en önemli şeyin sınav sonuçlarıyla ilgili olumlu-olumsuz düşüncelere kapılmamak olduğunu belirtiyorlar:
- Yıl içinde girdiğiniz deneme sınavlarında uyguladığınız yöntemi SBS’de de uygulayabilirsiniz. Her teste harcanacak zaman farklıdır. Test usulü sınavlarda her soru için ayrılması gereken ideal süre 1 dakikadır. SBS’de size 100 soru için tanınan süre 120 dakika. Bu süreyi en ideal şekilde nasıl kullanacağınızı şimdiye kadar girdiğiniz sınavlarda belirlemiş olmalısınız.
- Sınav sonucuyla ilgili olumlu-olumsuz şeyler düşünmeyin. Kendinize güvenmeniz çok önemli, olumsuzluklar yerine olumlu düşünceler içine girin.
- Sizi fiziksel olarak yoracak veya bedensel sakatlanmalara neden olacak etkinliklerden uzak durun.
- Sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltının sağlıklı ve doyurucu olması sizin sizin sınavda yorgunluk ya da dikkatsizlik yaşamamak için enerjiye ihtiyacınızı karşılayacak.
- Diğer öğrencilerle SBS hakkında konuşmayın ve sınavdan önceki dakikalarınızı sakin geçirmeye gayret edin.
- SBS’ye girmeden önce bütün ihtiyaçlarınızı karşılayın. Sınav sırasında sizi rahatsız eden, dikkatinizi dağıtan bir şey olursa salon görevlisinden yardım isteyin.
- Endişeye ve ümitsizliğe kapılmak, sınavı gözünde büyütmek, başarıya olan inançta azalma daha kötü sonuçlar doğurur. Hiç kaygının olmaması da başarıyı düşürür. Normal düzeyde kaygı, başarılı olmanız için gerekli.
Kolay sorulardan başlayın
- Sınav başladığında heyecanınız yükselebilir. Bu her adayın yaşayabildiği bir duygu ve ilk soruyu okuyup, cevapladıktan sonra her şeyin normale döneceğini göreceksiniz.
- Unutmayın, cevaplamakta güçlük çektiğiniz soruları boş bırakmak, şansınızı denemekten daha çok puan kazandırır.
- Sınavda turlama tekniğini kullanarak, ilk turda cevaplamakta zorluk çekmediğiniz soruları çözebilirsiniz.
- Bazen vakit kaybettirici olarak düşündüğünüz soruları dikkatli okuduğunuzda, aslında bir o kadar da ipucu içerdiğini görebilirsiniz.
- Boş bıraktığınız soruyu, optik formda da boş bıraktığınızdan emin olun. Sınav bitmeden işaretlemeleri kontrol etmeniz, tatsız aksilikleri engellemek için yeterli olur.
- Soruları çözerken asla acele etmeden her işlemi yapmanız lazım. Önemli olan sınavı erken bitirmek değil, doğru bitirmektir.
SBS soru dağılımı
Türkçe: 23, Matematik: 20, Fen ve Teknoloji: 20, Sosyal Bilgiler: 20 (TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: 12, Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi: 4, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 4),Yabancı Dil: 17
Sorular 13.00’te internette olacak
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre SBS, 839’u yurtiçi, 10’u yurtdışı olmak üzere toplam 849 sınav merkezi ile 3 bin 907 adet sınav binasında düzenlenecek.
Sınavda özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin engel durumlarına uygun tedbirlerin alındığını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitime ihtiyacı olan 2284 öğrencinin SBS’ye gireceğini, bunlardan 41’inin sınavının da evde veya hastanede gözetmenler kontrolünde uygulanacağını bildirdi.
140 milli eğitim denetçisi, 184 kurum temsilcisi ve 120 bin 278 salon görevlisi ile düzenlenecek olan SBS’nin, yurtiçi ve yurtdışında, engelli öğrencilere verilecek ek süreyle birlikte Türkiye saatiyle saat 12.30’da sona ereceği de hatırlatıldı.
Sorular ve cevap anahtarları ise yarın saat 13.00’ten itibaren www.meb.gov.tr adresinde yayınlanacak.
Sürücülere uyarı: 10.00-12.00 arasında gürültü yapmayın
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın ise yaptığı yazılı açıklama ile sürücüleri, SBS’nin yapılacağı saat 10.00 ile 12.00 arasında gürültü yapmamaları konusunda uyardı. Sınav gününde trafikte beklenmeyen sıkışıklıkların veya yolların kapatılmasının söz konusu olabileceğini belirten Apaydın, öğrencilere evden erken çıkmalarını tavsiye etti. Apaydın, şunları ifade etti:
"Öğrencilerimiz tedbirli olsunlar. Sabah gösteriler nedeniyle bazı güzergahların trafiğe kapatılabileceğini göz önünde tutarak erken yola çıksınlar. Tüm şoför esnafı ve araç sürücülerinin sınav zamanı okul önlerinde ve yakınlarında müzik açmamaları, korna çalmamaları öğrencilerimizin yararına olacaktır. Ayrıca sınav yapılan yerlerin yakınlarında aynı şekilde sınav saatlerinde gürültü yapan çalışmaların durdurulması için tedbir alınması ve bilhassa gösterilerin durdurulması öğrencilerimizin, çocuklarımızın geleceği için büyük önem taşımaktadır."