Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İş dünyasında ofise dönüş mücadelesi bir tür açmaza girmiş gibi gözüküyor. Son birkaç yıldır, çalışanların masalarına geri dönmesini isteyen patronlar ve başka bir iş yerinde olmayı tercih eden işçiler arasında bir çekişme yaşanıyordu. Karmaşık bir sürecin uzun süre devam etmesinin ardından, her iki kamp da bir anlaşmaya yaklaşıyor.
Fortune’un haberine göre araştırma şirketi WFH Research’ten elde edilen son veriler çalışanların haftada ortalama 2,7 gün uzaktan çalışmaya istekli olduklarını gösteriyor. 2021’in büyük bir bölümünde de ofiste çalışma süreleri bu şekilde ilerliyordu. Ancak 2022’nin ilkbaharında ve yaz aylarının başlangıcında korona virüsün yeni varyantının birçok ülkede yayılmasının ardından temmuz ayında ofiste çalışma eğiliminde tekrar düşüş gözlemlendi.
İşverenlerse süreç içerisinde planladıklarından daha fazlasını yaptı. Temmuz 2020'de şirketler yalnızca haftada ortalama 1,5 gün uzaktan çalışmaya izin vermeyi planlıyordu. O zamandan beri bu pozisyonundan vazgeçen işverenler çalışanların evden çalışması için giderek daha fazla gün ayırdı. Ekim ayı itibariyle uzaktan çalışma mesaileri haftada ortalama 2,3 güne kadar yükseldi. Bu, her iki kanadın da yalnızca uzaktan çalışmayı veya yüz yüze çalışmaya tercih ederek devam etmediği, bunun yerine orta yolu seçtiği bir uzlaşmanın başlangıcı anlamına gelebilir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi sürecinde oldukça sıkı hale bir işgücü piyasasında şirketler adeta çalışanların emrine geçmişti. Ancak resesyon tehlikesinin yaklaşmasıyla birlikte şirketler de etkinliklerini artırmaya hazırlanıyorlar. Birçok CEO şirket kültürünün devamlılığı, işbirliği ve üretkenlik gibi argümanları ortaya atarak yüz yüze çalışmanın daha iyi bir seçenek olduğunu vurguluyor. Goldman Sachs CEO’su David Solomon şubat ayında verdiği bir demeçte genç çalışanlar ile deneyimli çalışanlar arasındaki iş birliğinin şirketin başarısının sırrı olduğunu söylemişti.
“Goldman Sachs'ın bu kültürel temelini koruyabilmesi için insanları bir araya getirmemiz gerekiyor” diyen Solomon tüm çalışanları ofise geri çağırarak bunu yapan ilk CEO’lardan birisi olmuştu. Apple ve Peloton gibi bazı şirketlerse ABD İşçi Bayramı sonrasında ofise dönüş uygulamalarını zorunlu tuttu.
Bu yöntem başlangıçta işe yaradı. Güvenlik sistemleri firması Kastle Systems, eylül ayı başındaki zorunlu uygulamaların ardından, pandeminin başlamasından bu yana her zamankinden daha fazla çalışanın ofise geri döndüğünü tespit etti. Ancak ofis trafiğindeki ilk artış bir hafta içinde %47,5'ten %47,3'e düştü.
Bunun en büyük nedenlerinden biri olarak, birçok çalışanın ofis boşken ofise girme cesaretinin kırılması gösteriliyor. Zira işverenler ofis ve şirket kültürü arasındaki bağlantı konusunda yanılıyor olabilir. Great Place to Work Enstitüsü'nden Sarah Lewis-Kulin konuyla ilgili açıklamasında, “Yönetici ile yüz yüze olmak ve bildiğiniz şeye geri dönmek daha kolaydır. Ancak üç yıl öncesinde de herkesin bir kültüre dahil olduğunu ve bağlı olduğunu hissettiği güzel bir parlak gün yoktu” ifadelerine yer verdi.
Tüm bunlar bir araya koyulduğunda WFH Research’ün de önerdiği üzere hibrit çalışmanın bu çekişmenin açık kazananı olduğu görülüyor. Hibrit çalışanlar, işverenlerine tamamen uzak çalışanlardan veya tam zamanlı ofiste çalışanlardan daha güçlü bir sadakat bildiriyor, ayrıca daha mutlu ve daha üretken hissediyor. Bu arada, şirketler de çalışanlarını haftada en az birkaç gün istedikleri yerde görüyorlar.
Fortune’un haberine göre hibrit çalışmanın nihai uzlaşma haline gelmesine şaşmamalı. Ancak patronların da bu yöntemi doğru bir şekilde uyguladıklarından emin olmaları gerekiyor.
Musk'tan evden çalışmaya veto: Ofise dönün!
Hibrit çalışmada en doğru yöntem
Boş ofisler şehirleri ele geçiriyor
Ofise dönüş, enflasyonu düşürür mü?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.