Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kurumsal şirketlerde işverenler şimdilik ofise dönüş savaşını kazanmış gibi görünüyor. Ancak Fortune’un haberine göre katı ofise dönüş kuralları uygulayan şirketler hukuki zorluklarla karşı karşıya kalabilir.
Pandemi sonrasında değişen işgücü dinamikleri işverenleri benzersiz zorluklarla sınıyor. Bireysel koşullar dikkate alınmadan ofise dönüş konusunda ısrar eden yöneticiler şirket içi ayrımcılık gibi ciddi yasal suçlamalarla karşı karşıya. Habere göre bu endişeler spekülasyonların da ötesine geçiyor. Zira çalışanların ayrımcılık şikayetlerinde ciddi bir artış yaşanıyor.
Katı ofise dönüş politikaları engelli çalışanları, anneleri ve yaşlı çalışanları orantısız bir biçimde etkiliyor. Üstelik bazı durumlarda bu politikalar iş yasalarını da ihlal eder hale gelebiliyor.
Engelli ayrımcılığı ikilemi
Şirketler için en acil sorunlardan biri engelli ayrımcılığıdır. Birçok çalışanın üretkenlik veya performansta bir düşüş olmadan iki yıldan fazla bir süredir uzaktan çalışması, işverenlerin yüz yüze çalışma ihtiyacını haksız çıkarırken yasal sorunları da beraberinde getiriyor.
ABD Ulusal Engellilik Enstitüsü'nün yönetici direktörü olan Thomas Foley, engelli çalışanların işe gidip gelme, işyeri erişilebilirliği ve mikro (veya daha büyük) saldırganlıklarla karşılaşma potansiyelinin daha yüksek olduğu konusunda uyardı. ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) Sözcüsü Brandalyn Bickner, Engelli Amerikalılar Yasası’nın (ADA) yükümlülüklerinin ‘işyeri politikalarını değiştirmeyi’ ve ‘bir işverenin belirli standartlardan feragat etmesini veya evde çalışması gereken biri için tele-çalışma programını başka bir şekilde değiştirmesi’ gerektirebileceğini söyledi.
Haberde emsal oluşturabilecek bir davada bir tesis yönetimi şirketinin ayrımcılık sorununun çözülmesi için 47.500 dolarlık tazminat anlaşmasını kabul ettiği de belirtiliyor.
Yaşlı çalışanlar
Ofise dönüş uygulamaları yaşlı çalışanları özellikle etkiledi. Carewell'in yakın tarihli bir anketine göre 50 yaşın üzerindeki çalışanların %25'inin ofise dönüş zorunlulukları nedeniyle emekliliği daha ciddi bir şekilde düşünmeye başladı. Araştırma aynı çalışanlara uzaktan çalışma seçeneği sunulması halinde emekliliği düşünme ihtimalinin %43 oranla azaldığını gösteriyor. Bu rakamlar yalnızca yaşlı çalışanların tercihlerini vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda esnek olmayan ofise dönüş politikalarının olası istenmeyen sonuçlarının da altını çiziyor.
Yaşlı çalışanların ofise dönüş uygulamalarına karşı direnişi sadece tercihle de alakalı değil. Zira şirketlerdeki yaş ayrımcılığı ile ilgili endişeler de öne çıkıyor. Ofise dönüş politikaları yaşlı çalışanları erken emekliliğe zorlarsa veya yaşlı bireylerin çalışma koşullarının genç meslektaşlarına kıyasla daha az elverişli hale getirirse işverenler hukuki olarak yaş ayrımcılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilir.
Çocuk sahibi çalışanlar ve cinsiyet ayrımcılığı
Ofise dönüş politikalarına dair yasal riskler çalışan ebeveynler ve özellikle de anneler üzerinde daha da ciddi hale geliyor. Uzaktan çalışmadan ofis çalışmasına geçiş, çalışan ebeveynlerin, özellikle de annelerin, mesleki sorumlulukları ile çocuk bakımı yükümlülükleri arasındaki denge sorunlarını odak noktası haline getiriyor. Ofise dönüş zorlamalarının yasal sonuçları, çalışan ebeveynlere yönelik dolaylı ayrımcılık ve eşitsiz muamele potansiyelini oluşturuyor.
Araştırmalar, çalışan annelerin çalışma düzenlemelerinde esnekliğin yoksun olmasından orantısız bir şekilde etkilendiğini tutarlı bir biçimde ortaya koyuyor. Veriler, çalışan annelerin babalara göre neredeyse iki katı kadar çocuk bakımıyla ilgili stres nedeniyle işlerini bırakmayı düşündüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca, babaların %17'si, annelerinse %30'u çocuk bakımı ihtiyaçlarına uygun çalışma saatleri bulmakta zorluk çektiğini bildiriyor. Bu eşitsizlik sadece çalışan annelerin karşılaştığı zorlukları vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda işyerinde potansiyel cinsiyet ayrımcılığına ilişkin endişeleri de artırıyor.
Hukuki açıdan bakıldığında, bu eşitsizlikler iş kanunları kapsamında ayrımcılık suçlamalarına yol açabilir. Çalışan ebeveynlere, özellikle de annelere makul bir düzenleme veya esneklik sağlayamayan işverenler, dolaylı olarak ayrımcılık yapıyor şeklinde görülebilir. Ofise dönüş uygulamaları, belirli çalışan grupları için elverişsiz bir çalışma ortamı yaratarak eşit istihdam fırsatı yasalarını ihlal ettiği şeklinde yorumlanabilir.
Teknoloji devi Nvidia ofise dönmüyor
Amerikalı emekliler ofise dönmek istiyor
PwC İngiltere: İş isteyen önce ofise gelecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.