Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uzaktan çalışma, çalışanlar ve işverenler arasında ciddi bir sorun haline geliyor. Çatışma büyüyor ve kimin kazanacağı şimdilik şüpheli. Çalışanlar uzaktan çalışma için dirense de CEO’ların da pes etmeye niyeti yok gibi gözüküyor.
BlackRock CEO'su Larry Fink de inatçı CEO’lardan biri. Fink'in enflasyon ve uzaktan çalışma hakkındaki yorumları inandırıcılıktan uzak olsa da üzerinde düşünmeye değer. Fink, çalışanları ofise geri almaları gerektiğini ve bunun enflasyonist baskıların bir kısmını dengeleyecek artan üretkenlik ile sonuçlanacağını iddia ediyor.
Fortune’dan Gleb Tsipursky’nin haberine göre, Fink, iddialarını destekleyecek istatistik, anket veya araştırma biçiminde herhangi bir veri sunmuyor. Fink, kanıt olmadan, ofis içi çalışmanın enflasyonu düşüreceği konusunda ısrar ediyor ancak verilerin onu halı çıkardığını söylemek zor.
Enflasyonu dizginliyor
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun (NBER) Temmuz 2022'de yaptığı geniş çaplı bir araştırma, uzaktan çalışmanın enflasyonu düşürdüğüne dair güçlü kanıtlar buluyor. Yani, çalışanlar çoğunlukla tam zamanlı uzaktan çalışmayı tercih ederek daha düşük ücretleri kabul etmeye istekli davranıyor.
Araştırmacılar uzaktan çalışmanın son iki yılda ücret artışını yüzde 2 oranında azalttığını tespit ediyor. Büyümedeki düşüşe bakıldığında, özellikle uzaktan yapılabilecek, çoğunlukla daha yüksek ücretli, beyaz yakalı pozisyonlarda meydana geliyor ve mavi yakalılar ile beyaz yakalılar arasındaki ücret eşitsizliğini azaltan bir ücret daralmasına yol açıyor. Daha yüksek ücretlerin enflasyona yol açan daha fazla harcama anlamına geldiği göz önüne alındığında, Fink’in aksine, uzaktan çalışmanın enflasyonu azalttığı sonucuna varılıyor.
İş gücü maliyetlerini düşürüyor
Society for Human Resources tarafından Haziran 2022'de yapılan bir ankette olduğu gibi, uzaktan çalışmanın ücret artışını azalttığı bulgusunu destekleyen çok sayıda başka kanıt da bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 48'i, bir sonraki iş arayışlarında ‘kesinlikle’ tam zamanlı uzaktan çalışmanın mümkün olduğu bir işte çalışmak istediğini bildiriyor. Uzaktan çalışanlar, 30 dakikalık işe gidip gelme süresi düşünüldüğünde, ofiste çalışmak için yüzde 20 oranında bir maaş artışına ihtiyaç duyuyor. Aynı işe gidip gelme süresine sahip hibrit bir iş için ise bu oran yüzde 10 olarak gerçekleşiyor.
Google, Amazon ve Microsoft gibi önde gelen şirketlerde çalışan 3 bin çalışanla yapılan farklı bir anket, çalışanların yüzde 64'ünün 30 bin dolarlık bir maaş zammı yerine kalıcı uzaktan çalışma düzenlemesini tercih ettiğini gösteriyor. Gerçekten de uzaktan çalışma fırsatları sunan şirketler, yetenek için en iyi değeri elde etmek amacıyla ABD'nin düşük maliyetli bölgelerinde ve hatta ABD dışında giderek daha fazla işe alım yapıyor. Bu veriler, uzaktan çalışmanın iş gücü maliyetlerini azalttığını ve dolayısıyla enflasyonu azalttığını gösteriyor. Peki Fink'in üretkenlikle ilgili iddialarına ne demeli?
Uzaktan çalışma verimliliği artırıyor
Anketler uzun zamandır uzaktan çalışanların, uzaktan çalışmanın daha üretken olduğunu bildirdiklerini ortaya koyuyor, ancak yine de şüpheci olmak gerekiyor ancak çalışan izleme yazılım şirketi Prodoscore'dan gelen kanıtlara şüpheyle bakmak daha zor olabilir. Prodoscore Başkanı David Powell, “ABD merkezli 30 bin Prodoscore kullanıcısından gelen 105 milyondan fazla veriyi değerlendirdikten sonra, pandemi boyunca uygulanan uzaktan çalışma sürecinde üretkenlikte yüzde 5'lik bir artış keşfettik” diyor.
Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, 2020 yazında uzaktan çalışanların ofis içi çalışanlara göre yüzde 5 daha üretken olduğunu buluyor. Ankete göre, şirketlerin uzaktan çalışmayı nasıl daha verimli kılabileceklerini öğrendiği ve buna yatırım yaptığı dönemde, yani 2022 yılı baharında uzaktan çalışanlar yüzde 9 daha üretken hale geliyor.
Başka bir NBER raporunda bildirilen Temmuz 2022 tarihli bir araştırma ise yaygın olarak bilgi teknolojileri ve finans gibi uzaktan çalışmaya dayanan işletmelerdeki verimlilik artışının, pandeminin başlangıcından bu yana 2010 ile 2019 arasındaki yüzde 1,1’lik seviyeden yüzde 3,3'e yükseldiğini ortaya koyuyor. Bu durum ulaşım, yemek ve konaklama gibi yüz yüze iletişime dayanan sektörlerde ise 2010 ile 2019 arasındaki yüzde 0,6'lık verimlilik artışının pandeminin başlangıcından bu yana yüzde 2,6'lık bir verimlilik düşüşüne dönüştüğü görülüyor.
Kanıtlar, uzaktan çalışmanın hem daha az maliyetli hem de daha üretken olduğunu ve her iki uçta da enflasyonu azalttığını gösteriyor; gelelim maliyetlere…
Maliyetleri düşürüyor
Flexjobs analizine göre, çalışanlar tam zamanlı uzaktan çalışma için 12 bin dolara kadar para biriktirebiliyor. Bu, yakıt, araba bakımı ve park etme veya toplu taşıma gibi ulaşım tasarruflarını içeriyor. Çalışanlar ayrıca pahalı ofis kıyafetleri satın almak veya aşırı pahalı şehir merkezinde lüks restoranlarda yemek yemek zorunda kalmıyor. Çalışanların sadece evde yemek yapmak ve yüksek bedelli hizmetler için biraz daha fazla ödemesi gerekiyor. Ancak bu maliyetler, ofise gelme maliyetlerinden çok daha küçük kalıyor.
Uzaktan çalışma modelinde şirketler de gayrimenkul, kamu hizmetleri, ofis mobilyaları, temizlik hizmetleri gibi maliyetlerden tasarruf ediyor. Çalışan başına ortalama ofis alanı yılda 18 bin dolara kadar çıkabiliyor; bu da tasarrufların hızla artabileceği anlamına geliyor. Ofis doluluklarının azalmasına da bu nedenle şaşırmamak gerekiyor. Örneğin, tam zamanlı ve yarı zamanlı uzaktan çalışmaya izin veren Amazon, uzaktan çalışma nedeniyle yakın zamanda Bellevue, Washington'daki beş kulenin yapımını durdurma kararı alabiliyor.
Yatırıma odaklanılmasını kolaylaştırıyor
Şirketler, bilişim teknolojileri ve siber güvenlik gibi uzaktan çalışma modelinde ihtiyaç duyulan alanlara daha fazla yatırım yapıyor. En vizyoner olanlar, ev ofisleri için uzaktan çalışma desteği sağlıyor. Örneğin Twitter, Facebook ve Google, ev ofisleri için bin dolarlık sabit maaş desteği sağlıyor.
Böylece, daha düşük işçilik maliyetleri ve daha yüksek üretkenliğe ek olarak, hem çalışanlar hem de işverenler, personelin uzaktan çalışmasını sağlamak için çok daha az ödeme yapmak zorunda kalıyor. Tüm kanıtlar, uzaktan çalışmanın enflasyonu azalttığını gösteriyor. BlackRock CEO’su Larry Fink belki de haklı ancak kanıtlar, en azından iddiasını ispatlamak için az da olsa çabalaması gerektiğini gösteriyor.
Wall Street nefret etse de uzaktan çalışma hızla yayılıyor
Uzaktan çalışmak isteyenler bu sektörlere akın ediyor
Apple çalışanları, uzaktan çalışma esnekliği talep ediyor
Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor
Ekonomiyi uzaktan çalışanlar besliyor
Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.