Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Leyla Gaytan'ın dilencilik yaparak biriktirdiği 108 bin dolarını yatırdığı Egebank'a bir gün sonra BDDK el koydu. Gaytan'ın offshore hesabında olan parası 'garanti dışı' denilerek iade edilmedi. Gaytan'ın başvurduğu mahkeme davayı reddetti. Ancak Yargıtay, 'dolandırılmış olabilir' diyerek kararı bozdu
SABAH, son yılların en ilginç mudi batık banka öyküsünü gündeme getiriyor. Leyla Gaytan (61) dilencilik yaparak edindiği mütevazı servetini yatırdığı Egebank, bir gün sonra batınca, Gaytan mahkemeye başvurdu. Mahkeme davayı reddetti. Ancak Yargıtay kararı bozdu... Gaytan'ı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile karşı karşıya getiren olaylar zinciri 21 Aralık 1999'da sokaklarda dilenerek biriktirdiği 108 bin doları mesai bitimine yakın bir saatte Egebank'a yatırması ile başladı. Ancak bankaya bir gün sonra yani 22 Aralık 1999'da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla el konuldu. Talihsiz kadın el konulduğunu öğrenir öğrenmez bankaya gitti. Gaytan'a ödeme yapılacağı söylenerek bazı kâğıtlar imzalatıldı. Okuma yazma bilmediği için uzatılan kâğıtların tümünü imzalayan Gaytan, ödeme yapılmasını beklerken hesabındaki paraların kendi rızası ile offshore hesabına aktarıldığını öğrendi.
YARGITAY 'ESASTAN' BOZDU
Bunun üzerine BDDK'ya başvuran Gaytan, 108 bin dolarını istedi. BDDK, Gaytan'ın durumunu inceledikten sonra hesabının güvence kapsamında olmadığı gerekçesiyle ödeme yapılamayacağını söyledi. Gaytan bunun üzerine paranın kendisine iadesi için, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak, bankanın yönetimini devralan TMSF'ye dava açtı. Gaytan, banka tarafından kandırıldığını, parasının offshore hesaplara aktarıldığını gösteren evrakta imzası olsa da okuma yazma bilmediği için imzasının bilgisi dışında attırıldığını savundu. Mahkeme, Gaytan'ın kendi rızasıyla parasını offshore hesabına aktardığına hükmederek iadeyi reddetti. Davayı temyiz eden Gaytan, geçtiğimiz günlerde Yargıtay'dan müjdeli haber aldı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Egebank yöneticileri hakkında mudilerini dolandırdığına dair davanın halen sürdüğünü gerekçe gösterip, Gaytan'ın da dolandırılmış olma ihtimalini göz önünde bulundurarak yerel mahkemenin kararını esastan bozdu.
'Yıllardır tek uğraşı parasını kurtarmak'
Komşuları , Gaytan'ın yaşadığı sıkıntılara tanık. Gaytan'ın Mecidiyeköy'de dilendiğini söyleyen komşuları, "Parasını kaptırınca psikolojisi bozuldu. Yıllardır tek uğraşı parasını kurtarmak. Sürekli resmi kurumların kapısını aşındırıyor" dedi. Gaytan'ın bir dönem avukatlığını yapan Şükrü Güldoğan da, "Dilenerek geçimini sağladığını ben de bir çok kişiden duydum. Benimleanlaşamayınca dosyasını aldı" diye konuştu.
'Varlık içinde yokluk çekiyorum'
Leyla Gaytan 13 yıldır süren hukuk mücadelesini SABAH'a anlattı. Gaytan, parasını kurtarmak için başvurmadık kapı bırakmadığını söyledi. 108 bin doların yılların birikimi olduğunu söyleyen Gaytan, "Gecekondumu satıp 21 Aralık 1999 günü paramı Egebank'a yatırdım. Sabah oldu bankaya el konuldu. Yıllardır paramı alamıyorum. Hakkım olan paramı istiyorum. Faizi onların olsun, istemem. Evimde elektrikler kesik, sular akmıyor. Varlık içinde yokluk çekiyorum. Dilendiğim zamanlar oluyor. Eşim öldü, kardeşlerim beni kapıya attı. Şimdi de beraber yaşadığım oğlum beni istemiyor. Bir an önce paramı vermelerini istiyorum. Başbakana, cumhurbaşkanına dilekçe verdim" diye isyan etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.