Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki bir bankanın şube müdürü Mahmut Karımış’ın İstanbul’da genel müdürlükten aldığı 7.5 milyon lirayla ortadan kaybolması, Ada’da offshore skandalını ortaya çıkardı. Olay, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a gelen bir ihbarla başladı. Yapılan incelemelerin ardından bir süredir Türk bankalarının Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açarak, kayıt dışı bavulla para transferleri yaptığı ortaya çıktı. Bankaların yüzde 10 stopaj vermemek için Malta gibi yerlerde offshore hesapları açıp bavulla para taşıdığı belirtiliyor.
Kamu bankaları tepkili
Bankaların bu yolla devletten vergi kaçırdığını söyleyen Ersin Tatar, şöyle konuştu: “Özel bir bankanın şube müdürünün taşıdığı paranın bildirimleri yapılmadı. Bu devirde bavulla para transferi mi olur? Kamu bankalarından bu konuda çok şikayet aldık. ‘Biz de aynı yolu takip ederdik ama devlet bankasıyız’ diyorlar. Biz zaten bir süredir anlı şanlı Türkiye banka şubelerinin burada offshore işleri yapıp, vergi kaçırdığı ihbarları alıyorduk. Sonunda ortaya çıktı.”
Merkez Bankası devrede
7.5 milyon lirayla ortadan kaybolan kişinin özel bir banka çalışanı olduğunu vurgulayan Ersin Tatar, şunları anlattı: “Yazıklar olsun, sonuçta 7 milyonla kaybolan adam bir memur. İstanbul’daki patronlarının onayı olmadan bu işler olmaz. Bizi, KKTC’yi adam yerine koysunlar. KKTC’ye bavulla 10 bin doların üzerinde giriş ya da çıkışlar beyana bağlıdır. Emniyete, kendi bürokratlarıma ve Merkez Bankası’na sordum. Bu kadar büyük bir paranın Ada’ya geleceği bildirimi yapılmamış. Bu işler şöyle yapılıyor; buradaki şube üzerinden Malta gibi yerlerde offshore hesabı açarsın. Parayı alırsın ve bu hesaba gönderirsin. Parayı gönderirken ya kayıtlarında gizlersin ya da böyle bavulla yurt dışına gizlice çıkartırsın. Ancak offshore hesabından para çekmeye kalkarsan, işte böyle yine kayıtdışı Ada’ya sokmaya çalışırsın. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği de konuyu biliyor. Merkez Bankamız da soruşturma başlattı.”(Ömer Bilge/Hürriyet)
Bu kıbrıslılar da onune gelen konuyu incelemeden açıklama yaparlar, tez canlılar... zannediyor ki KKTC vergi cenneti... kıbrıs dediğin o parayla dönüyor hala kendini kandırıyor, mandalina yetiştirip zengin olacaklarını sanıyor kıraathanelerde yatıyorlar...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.