Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) bugün yayınladığı Ekonomik Görünüm raporunda Türk ekonomisinin 2022 yılında yüzde 5,3 büyüyeceğini ve tahmin dönemi içinde büyümenin yüzde 3 civarına gerileyeceğini öngördü. Enflasyonun düşeceğini ancak yüzde 40'ın üzerinde kalacağını öngören OECD, "Artan belirsizlik yatırımları geride tutarken, hane halkı satın alma gücü azalacak. İhracat, dış talepteki zayıflığın etkisi ile yavaşlayacak" dedi.
İşsizlik oranının 2023 yılında yüzde 10'un üzerinde kalacağını öngören OECD, "Büyük dış finansman ihtiyaçları ve düşük rezerv tamponları ekonomiyi şoklara karşı oldukça kırılgan bırakacak" değerlendirmesini yaptı.
TCMB'nin güveni desteklemek ve enflasyon bekleyişlerini yeniden çıpalamak için politika faizini artırması ve resmi enflasyon hedefine doğru gerçekçi bir yakınlaşma patikası için güvenilir ileri dönük yönlendirme ortaya koyması gerektiğini vurgulayan OECD, "Hane halklarının artan enerji fiyatlarındaki korumak için tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz, ancak mali maaliyetlerin yönetilebilir tutulması için bu tedbirlerin geçici ve hedefli olması gerekli" ifadelerini kullandı.
OECD, işsizlik maliyetlerinin azaltılması ve daha esnek çalışma kontratlarının desteklenmesinin kayıt için sektörde istihdam yaratımını artıracağını da savundu.
OECD Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye için 2022 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 5,4'ten 5,3'e indirilirken, 2023 büyüme tahmini yüzde 3,0 olarak korundu. 2024 için büyüme beklentisi de yüzde 3,4 olarak ortaya kondu.
Enflasyonun 2022 yılı sonunda yüzde 73,2 olmasını bekleyen OECD, 2023 sonunda enflasyonun yüzde 44,6'ya ve 2024 yılında yüzde 42,1'e gerileyeceğini öngördüklerini de vurguladı.
Çekirdek enflasyonun 2022 yılı sonunda yüzde 58,6 olacağını tahmin eden OECD, 2023 ve 2024 çekirdek enflasyon beklentilerini yüzde 45,6 ve yüzde 42,1 olarak ortaya koydu.
2022 için yüzde 10,7 olan işsizlik oranı beklentisi 2023 ve 2024 için yüzde 10,34 ve 10,0 olarak öngörüldü.
Küresel ekonomi artan zorluklarla karşı karşıya
OECD'nin "Global Ekonomik Görünüm" raporuna göre, büyüme ivme kaybederken, enflasyon uzun süre yüksek seviyede kalıyor, güven zayıfladı ve belirsizlik yüksek. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı fiyatları, özellikle enerji için önemli ölçüde yükseltti ve buna bağlı olarak enflasyonist baskıları arttı.
Merkez bankaları tarafından politika faiz oranlarını yükseltmeye yönelik alışılmadık derecede güçlü ve yaygın adımlar, küresel finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştırdı.
OECD, bu görünüm altında küresel GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 3,1 -yani pandemi sonrası 2021 yılında görülen yüzde 5,9'un yaklaşık yarısı- olmasını, gelecek yıl yüzde 2,2'ye doğru daha da yavaşlamasını ve 2024 yılında merkez bankalarının politika faiz oranlarını gevşetmeye yönelik ilk adımlarının etkisiyle yüzde 2,7'ye çıkmasını bekliyor.
OECD, 2022 yılı büyüme beklentisini ABD için yüzde 1,5'ten yüzde 1,8'e yükseltirken, gelecek yıl beklentisini yüzde 0,5 olarak korudu, 2024 yılı beklentisini yüzde 1,0 olarak belirledi. Enflasyon için bu yıl yüzde 6,2 olan öngörüde bir değişiklik olmazken, gelecek yılın beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 3,5'e çıkarıldı. 2024 yılında ise enflasyonun yüzde 2,6'ya doğru geri geleceği öngörüldü.
Euro Bölgesi için büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e, gelecek yıl için yüzde 0,3'ten yüzde 0,5'e çıkarılırken, 2024 beklentisi yüzde 1,4 olarak belirlendi. Bu yıl için yüzde 8,1'den yüzde 8,3'e, gelecek yıl için yüzde 6,2'den yüzde 6,8'e çıkarılan enflasyon için 2024 yılı beklentisi yüzde 3,4 olarak açıklandı.
OECD, büyük gelişmiş ekonomilerde manşet enflasyonun bu yıl yüzde 6,3'ü gördükten sonra, gelecek yıl yüzde 4,25'e düşmesini, 2024'de yüzde 2,5'e gerimesini bekliyor.
2021 yılında pandemi sonrası yüzde 10 gibi yüksek bir oranda büyüyen global ticaretin, bu yıl yüzde 5,4 büyüdükten sonra gelecek sene yüzde 2,9 büyümeye kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. 2024 yılı için ise ticarette yüzde 3,8 artış öngörülüyor.
OECD Bölgesi ekonomisi %0,4 büyüdü
Türkiye'nin, OECD bilgi değişimi standartlarında kategorisi yükseldi
OECD Bölgesi'nde işsizlik sabit kaldı
OECD Bölgesi öncü göstergeler endeksi geriledi
Faizler artmadıgı ekonominin bilimsel gerceklerine dönülmedigi müddetçe en ufak ümit yok
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.