<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD, Türkiye'nin büyüme beklentisini yükseltti----

OECD, Türkiye'nin büyüme beklentisini yükseltti

OECD, Türkiye'nin büyüme beklentisini yükseltti
19 Eylül 2023 - 12:01 www.finansingundemi.com

OECD, küresel ekonomide büyümenin 2023 ve 2024'te düşük kalmasını beklerken, Türkiye'nin büyüme beklentisini bu yıl için yükseltti, gelecek yıl için düşürdü.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD), Türkiye ekonomisinde bu yıl için büyüme beklentisini yükseltirken, gelecek yılın beklentisini aşağı yönlü revize etti.

OECD'nin yayınladığı "Ekonomik Görünüm" raporuna göre, 2023 yılı GSYH beklentisi yüzde 2,8'ten yüzde 4,3'e çıkarıldı. OECD, 2024 yılında GSYH beklentisini ise yüzde 3,7'den yüzde 2,6'ya indirdi.

OECD, depremler nedeniyle faaliyetlerin 2023'ün başlarında önemli ölçüde geri çekileceğini, ancak yeniden yapılanma harcamalarının artmasıyla büyümenin tekrar toparlanacağını belirtti.

Kurumun enflasyonun beklentisi 2023 yılı sonu için yüzde 44,8'den yüzde 52,1'e çıkarılırken, 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 40,8'den yüzde 39,2'ye çekildi.

Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonu için 2023 yılı beklentisi yüzde 46,3'ten yüzde 56,7'ye, 2024 yılı için yüzde 40,0'tan yüzde 41,2'ye çıkarıldı.

OECD, küresel ekonomide büyümenin 2023 ve 2024'te düşük kalmasını bekliyor

OECD, önde gelen merkez bankalarının para politikalarının sıkılaştırmalarının etkilerinin daha görünür hale gelmeye başladığını belirterek, 2023 ve 2024'te küresel büyümenin düşük kalmasının beklendiğini bildirdi.

"Düşük enerji fiyatları ve Çin'in yeniden açılmasıyla 2023'e beklenenden daha güçlü bir başlangıç yapılmasının ardından, küresel büyümenin ılımlı seyretmesi bekleniyor. Sıkılaştırılmış para politikasının etkisi giderek daha görünür hale gelmekte, iş dünyası ve tüketici güveni azalmakta ve Çin'deki toparlanma zayıfladı" değerlendirmesini yapan OECD, "Küresel GSYH büyümesinin, enflasyonu dizginlemek için gereken makroekonomik politika sıkılaştırması nedeniyle 2023 ve 2024 yıllarında sırasıyla %3 ve %2,7 ile düşük kalacağı tahmin edilmektedir" dedi.

ABD'de yıllık GSYH büyümesinin, sıkılaşan finansal koşulların talep baskılarını hafifletmesiyle bu yılki %2,2 seviyesinden 2024 yılında %1,3'e düşmesinin beklendiğini belirten OECD, talebin zaten düşük olduğu Euro Bölgesinde GSYH

büyümesinin 2023 yılında %0,6'ya gerileyeceği tahmin etti. OECD, Euro Bölgesinde büyümenin, yüksek enflasyonun reel gelirler üzerindeki olumsuz etkisinin azalmasıyla 2024 yılında %1,1'e yükseleceği tahmininde de bulundu.

OECD, Çin'de büyümenin, iç talepteki durgunluk ve emlak piyasalarındaki yapısal baskılar nedeniyle 2023 yılında %5,1'e, 2024 yılında ise %4,6'ya gerilemesi beklendiğini de vurguladı.

Alman ekonmisinin 2023 yılında yüzde 0,2 daralacağını ve 2024 yılında yüzde 0,9 büyüyeceğini öngören OECD, Japon ekonomisi için büyüme tahminini yüzde 1,3'ten yüzde 1,8'e çıkarırken 2024 tahminini yüzde 1,1'den 1,0'a indirdi.

Küresel olarak manşet enflasyon düşmekte olduğunu, ancak çekirdek enflasyon birçok ekonomide maliyet baskıları ve bazı sektörlerdeki yüksek marjlar nedeniyle kalıcı olmaya devam ettiğini belirten OECD, enflasyonun 2023 ve 2024 yıllarında kademeli olarak azalacağı, ancak çoğu ekonomide merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalacağı öngördü.

G20 ekonomilerinde manşet enflasyonun 2023 yılında %6'ya, 2024 yılında ise %4,8'e gerileyeceğini tahmin eden OECD, G20'nin gelişmiş ekonomilerinde çekirdek enflasyonun ise bu yılki %4,3 seviyesinden 2024 yılında %2,8'e düşmesini bekliyor

OECD, "Riskler aşağı yönlü olmaya devam etmektedir. Para politikası aktarımının gücü ve hızı ile enflasyonun kalıcılığına ilişkin belirsizlikler temel endişelerdir. Daha yüksek faiz oranlarının olumsuz etkileri beklenenden daha güçlü olabilir ve daha yüksek enflasyon kalıcılığı, finansal kırılganlıkları ortaya çıkarabilecek ek politika sıkılaştırması gerektirebilir". değerlendirmesini de yaptı.

Enflasyonun altta yatan nedenlerinin ortadan kalktığına dair açık işaretler görülene kadar para politikasının kısıtlayıcı olmaya devam etmesi gerektiğini savunan OECD, "Politika faiz oranlarının çoğu ülkede zirvede veya zirveye yakın olduğu görülmektedir" ABD ve Euro Bölgesi de dahil olmak üzere ekonomiler, politika kararları ile daha ince yüksek Faiz oranlarının etkileri görünür hale geldikçe dengelenecektir" dedi.

Hükümetlerin artan borç yükleri ve ilave faiz oranları nedeniyle artan mali baskılarla karşı karşıya olduğunu da değinen OECD, mali alanın yeniden inşa edilmesi ve güvenilir orta vadeli mali planlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

"Büyüme beklentilerini güçlendirmek için yapısal politika çabalarının yeniden canlandırılması gerekmektedir" değerlendirmesini yapan,"OECD, Engellerin azaltılması işgücü ve ürün piyasalarında ve beceri gelişiminin artırılması yatırımların artırılmasına yardımcı olacaktır" dedi.

OECD, karbon azaltma çabalarında daha iyi koordinasyon ve daha hızlı ilerleme sağlanması için güçlendirilmiş uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu da vurguladı.

Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 4,3'e yükseltti

 

AB, Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdü

 

Almanya'nın büyüme tahmini revize edildi

 

Moody’s Türkiye büyüme tahminini yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)