BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiÖdenekler kesildi, müteahhitler zorda ----

Ödenekler kesildi, müteahhitler zorda

Ödenekler kesildi, müteahhitler zorda
16 Ekim 2012 - 14:44 www.finansgundem.com

12 milyarlık ödeneklerin 6.6 milyar TL'ye inmesine rağmen ödenmemesi karayolu inşa sektörünü vurdu

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) yol ihalelerini gerçekleştiren müteahhitlere yaptığı ödenek yarı yarıya kısılınca, üstlenici şirketler zor durumda kaldı. Uğur Yılmaz’ın Dünya’daki haberine göre son üç yılda 7.5 milyar liradan 12.1 milyar liraya çıkan ödenek, sene sonu için açıklanan ek ödemeyle birlikte 2012'de 6.6 milyar TL'ye indi. Konuyla ilgili konuşan Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMÜD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayberk Özcan, "Bu yıl harcama emri onaylandığında ödenek tutarı 6.6 milyar lira olacak ancak bu tutar müteahhit alacakları için yeterli olmayacaktır çünkü projelerin büyük bir çoğunluğu bitümlü sıcak karışım yapımı gibi maliyeti yüksek uygulamaları içeriyor. TÜPRAŞ'tan sağlanan bitümün Mart itibarıyla ton fiyatının 1.400 TL'ye yaklaşması, ihaleleri zaten oldukça düşük fiyatlarla alan yüklenicileri zor durumda bıraktı, hak edişlerin zamanında ve tam olarak ödenmeyişi mağduriyeti giderek artırıyor" dedi.
Şantiyeler durdu
Hak edişlerin 2013 yılına sarkıtılmadan ödenmesini beklediklerin söyleyen Özcan, "Bazı meslektaşlarımız bu beklentiyle işlerini kendi imkanlarıyla devam ettirmeye çalışırken büyük sıkıntılar içinde olan birçok meslektaşımız ise şantiye faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldılar. Söz konusu alacaklar sadece karayolları müteahhitlerinin değil, onlarla çalışan taşeronlar, alt taşeronlar, sektöre hizmet, ekipman ve malzeme sağlayanlar ile işçilerin de alacakları olduğunu özellikle belirtmek isterim. Sorunun önceki yıllarda olduğu gibi yeterli ek ödenek teminiyle çözümleneceğine umut ediyoruz" diye konuştu.
"Ödemelerin gecikmesi likiditeyi daraltıyor"
KDV iadeleri ile Karayolları Genel Müdürlüğü ödemelerinin bütçe açıklarını makyajlamak için geciktirildiğinin altını çizen Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Bunlarda piyasada zaten bir likidite sıkıntısı var onu artırıyor. Hükümetin bugünlerde yaptığı bir şey var şimdi çayın taşıyla çayın kuşunu vurmayı öğrendiler. Özelleştirmeyle kamu borçluydu satıldı şimdi kanunun borcu yok. Özel sektörün borcu var. İkinci olarak yap-işlet-devret dediler bütçeden kaynak aktarmak yerine iş adamlarına buradan kazan sonra bana devret dediler" diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)