BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaÖdemin nedenleri ve tedavisi----

Ödemin nedenleri ve tedavisi

Ödemin nedenleri ve tedavisi
12 Aralık 2010 - 21:08 www.finansgundem.com

Ödem nedir ve neden olur? Ödem hangi hastalıkların belirtisi olabilir? Ödem tedavisi nasıl yapılır? Dr. Mustafa Karakaş anlatıyor

Vücutta şişkinlik yani ödem yediğimize, içtiğimize bağlı olarak oluşabileceği gibi bir hastalık habercisi de olabilir.

Her sabah uyandığınızda vücudunuzda ödem sorunuyla baş başa kalıyorsanız bir hekime başvurmanız gerekiyor. Zira ödem tek başına bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi. O hastalık tedavi edilmeden de ödemden kurtulmak mümkün değil.

Pudra.com, ödem tedavisini araştırdı: Ödem sorunu ve tedavisiyle ilgili merak edilen her şeyi Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mustafa Karataş anlatıyor...

Ödem nedir?

Vücudumuzda kan dolaşımımız dışında lenfatik dolaşımımız da vardır. Bu dolaşım, kalp gibi bir pompaya sahip değildir, yani çekici gücü yoktur. Bizim kaslarımızla hareket eden ve yukarı doğru boşaltılan bir sistemdir. Ödem şikayeti, bu sıvının damar dışına çıkmasından kaynaklanır.

Damar dışına çıkan sıvı, cilt altı dokusunda birikir. Bu birikimi kişi, ellerinde, bacaklarında, ayaklarında, yüzünde şişme olarak görür. Bu şişme ağrılı da olabilir ve kişiyi rahatsız eder.

Ödemin oluşma sıklığını çok iyi takip etmek gerekir. Her sabah uyandığınızda bu şikayetleri yaşıyorsanız, tıbbi bir tetkik ve tedaviye ihtiyacınız var demektir.

Ödem neden olur?

Ödem, yediklerimiz ve içtiklerimizle ilgili olabildiği gibi, kullandığımız ilaçlar, hormon replasman tedavisi, hamilelik, konjestif kalp yetmezliği ya da böbrek yetmezliği gibi birçok nedene dayalı olabilir. Ödemde önemli olan, her sabah uyandığımızda vücudumuzdaki şişkinlik şikayetinin artarak devam etmesidir.

Hepimiz biliriz ki, uzun süreli seyahat ettiğimizde ayağımızı hareket ettirmek isteriz. Çünkü ayağımızda uzun süreli hareketsizlikten kaynaklanan sıvı birikimi, yani ödem oluşmuştur.

Ödem yapan yiyeceklerin başında alkol ilk sırayı alır. Çünkü alkol, vücuttan atılırken vücudumuzdaki suyu tutar ve ertesi gün su içme ihtiyacımız doğar. Alkolün vücuttan atılması için vücudumuzdaki su yeterli olmaz. Alkol alındığında önce tansiyon düşmesi, 6-8 saat içinde de tansiyon yükselmesi, yani sıvı birikmesi görülür.

Ödem nasıl tedavi edilir?

Ödem bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Ya da nedeni bilinmeyen bir ödem de oluşabilir. Bu, genellikle yiyecek ve içeceklerle bağdaştırılır.

Kişi, belli yiyecek ve içecekleri hayatından çıkardığında, hareketi hayatına soktuğunda, ödemin azaldığını görür. Ama eğer kronik bir hastalığa bağlıysa ödem, o hastalık tedavi edilerek ödem giderilir.

Vücudumuzda ödem olduğunu nasıl anlarız?

Her zaman taktığımız yüzüğün elimize dar gelmesi ya da kullandığımız çorabın iki saat sonra izinin çıkması, tıbbi muayenede parmakla bastırılarak iz bırakan ya da bırakmayan ödemin hekim tarafından ayırt edilmesiyle ödem anlaşılır.

Ödemin ilk belirteci, sürekli kullanılan kıyafetlerin saatler içinde daralması, sıkması ya da iz bırakmasıdır.

Ödem hangi hastalıklara neden olur?

Ödemin oluştuğu yer de bazı hastalıkların habercisi olabilir. Karında biriken ödem, asit diye tanımlanır. Bu genellikle karaciğer yetmezliğinde ve böbrek rahatsızlığında kendini ilk gösteren şikayetlerden biridir.

El, kol ve bacaklarda oluşan ödem, genellikle günlük değişkenlik gösteren, yediğimiz içtiğimizle ya da hareketsizlikle bağlantılı bir sorundur.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)