Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Tüketiciler kartları iki temel nedenle kullanıyor: Harcama ve kredi. Şimdi yatırımcılar harcamaların geleceğinden endişeli. Kartların harcama kısmını yürüten Visa ve Mastercard, satıcı faaliyetlerini yürüten Fiserv ve FIS ile dijital ödeme şirketleri PayPal ve Square hisseleri düşüş gösterdi. Aynı zamanda S&P 500’ün finansal sektöründen de geride kaldı. PayPal bu ayın ilk döneminde 2021 için gelir büyüme hedefini düşürmesinin ardından %16 düşüş gösterirken, Square Cash App isimli uygulamasının gelir büyümesinin yavaşladığını açıklayarak %9 geriledi.
Aynı zamanda Capital One Financial ve Synchrony Financial gibi önde gelen kredi kartı sağlayıcıların hisseleri, finans sektörünün üzerinde performans gösterdi. Wall Street Journal’ın haberine göre pandemi döneminde birçok harcama kategorisi yükselirken, krediler teşvik ödemeleriyle nakdi bollaşan hane halkları nedeniyle düşüşe geçti. Yatırımcılar bu döngünün değişmesini ve ödeme hacmi küçülürken kredilerin artışa geçmesini bekliyor. Ancak ödeme hacminin yüksek kalması için bazı nedenler var.
Kredilerde olduğu gibi, ödeme hacimleri için de en büyük endişe kaynağı uluslararası seyahatlerin durmuş olması. Bu önemli harcama kategorisinin yeniden açılması, kesin olarak tahmini zor olan bir süreç ve sınırların ne zaman açılacağına yönelik siyasi kararlara dayanıyor. Ancak şimdilik seyahat talebinin azaldığına dair bir işaret yok. Açılan sınırlardan gelen göstergeler ise olumlu: Visa’dan yapılan açıklamada ABD-Meksika arası seyahatlerde son çeyrekte harcama hacminin 2019 seviyelerinin %60 üzerinde olduğu söylendi.
Visa aynı zamanda yaptığı açıklamada Avrupa içi seyahatler de dahil edildiği takdirde, toplam uluslararası seyahatlerin gelecek mali yıl sonunda 2019 seviyelerine döneceğini söyledi. Bu nedenle Asya Pasifik gibi bölgelerde seyahat bariyerleri kalkarken ve insanlar seyahate daha yüksek talep gösterirken seyahat harcamaları kısa vadede yukarı yönlü bir sürpriz yapabilir. Bununla birlikte gelecekteki harcamaların dijital tarafta olma ve kart ağırlıklı yapılma ihtimali de yüksek.
Dijital ödemeler, temassız ödemeler gibi özelliklerle birlikte yükselişte. Birçok işletme ise e-ticaret alanına yöneliyor. Bernstein Analisti Harshita Rawat 2021 yılın da ABD’de kartların tüketici-işletme arası ödemelerin %75’ini oluşturabileceğini düşünüyor. Bu rakam ise 2020 yılı sonunda %70 seviyesindeydi. Kartla yapılan ödemelerin oranı genellikle her yıl artıyor ancak bu artış geçmişteki yıllık artışların yaklaşık iki kat üzerinde. Benzer bir şekilde kartlar ve kart ağları da yeni alanlarda kullanılmaya başlıyor.
Bunlar arasında şirket ödemeleri ve şirketlerin tüketicilere yaptığı ödemeler de yer alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre son dönemde popülerlik kazanan “şimdi al, sonra öde” isimli taksitli ödeme hizmeti de bu yükselişte katkı sağlıyor. Bu hizmeti sunan Afterpay gibi şirketler, işlemin gerçekleşmesi için bir başka şirketin kart ağını da kullanabiliyor. Ancak tüketiciler harcamalarında banka kartı kullanıyor olsa da, kredi tercihleri kredi kartlarından uzaklaşıyor olabilir.
Enflasyon da ödeme hacminde önemli bir rol oynarken, kredi kartları için engel oluşturdu. Yüksek fiyatlar daha yüksek ödeme hacmi anlamına gelirken, yüksek faizli kredi kartları için düşüş anlamına geliyor. Genel olarak tüketicilerin kart kredilerinde de bir yükseliş bekleniyor. Ancak kısa vadede kredi kartları için görünüm, kart harcamaları kadar olumlu değil.
Citigroup dijital varlıklar için 100 yeni personel alacak
Akbank'tan çevreye duyarlı kartlar
ECB: Enflasyon için riskler yukarı yönlü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.