Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2021 yılında ödeme sektöründe yer alan şirketler 40’ın üzerinde fonlama turunda 100 milyon ve üzeri yatırım çekti. Tüm dünyada ödeme alnında 150’nin üzerinde şirket birleşmesi ve satın alımı gerçekleşti. Şirket alımlarının toplamı 47 milyar dolara ulaştı. Buna ek olarak ödeme şirketleri 2021 yılında rekor halka arzlar gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl halka arzını gerçekleştiren ödeme şirketleri arasında Marqeta, Affirm, DLocal, Paysafe, Toast, Nuvei, Paymentus, Flywire, Billtrust, Wise ve Remity yer aldı. 2022’de de ödeme sektöründe dönüşüm devam edecek. İşte 2022’nin üç büyük ödeme trendi.
1. Ödeme altyapılarına yatırımlar artıyor
Pandemiden edinilen kilit derslerden bir tanesi de ödeme altyapılarında modernleşmeye odaklanılması gerektiği. 2022 yılında işletmeler artan e-ticaret hacmine yetişebilmek için, şirketler de altyapılara odaklanacak. Aynı zamanda temassız ödemeler gibi yeni müşteri talepleri de değişimde etkili olacak. Ödeme altyapılarına yönelik ilgideki artış, 2021’de yapılan anket çalışmalarında da öne çıktı. Forbes’un haberine göre katılımcıların %37’si işletmelerinin gelecek 12 ayda ödeme konusunda yatırım yapmayı planladığını söyledi.
Şirketlerin odak noktası küçük gelişmelerden ziyade daha stratejik ve uzun vadeli ödeme modernizasyonu çabaları olacak. Çok uluslu işletmeler, satışlarının %50’den fazlası internet üzerinden olanlar ve yıllık satışları 500 milyon doların üzerinde olanlar için ödeme partneri seçiminde teknoloji platformunun kalitesi oldukça önemli.
2. Kripto paralar ödeme sektörüne sızıyor
Ödeme sektörü 2021 yılında kripto paralara yakınlaşmaya başladı. Yıl boyunca PayPal Curv’ü, Nuvei ise Simplex’i satın aldı ve bu yeni işbirlikleri, sunulan yeni kripto para özellikleri ve dikkat çeken fonlama turları 2022’de de devam edebilir.
Anlamlı bir trend oluşuyor ve ödeme şirketleri, bu trendin gerisinde kalmak istemiyor. 2022 yılında kripto paralar ödeme sektöründe gözden kaçmayacak bir tema olacak. Girişim birimlerine sahip ödeme şirketleri, kripto para alanına daha yüksek miktarda sermaye aktarırken, alandaki şirketler donanımlı çalışan sayısını artırmaya odaklanacak. Alışverişlerde kripto para kullanımı henüz yaygın olasa da, tüketicilerin artan ilgisi satıcıların da kripto paralara daha ılımlı yaklaşmasını sağlayabilir.
Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Airbnb CEO’su Brian Chesky, yakın zamanda gerçekleştirilen bir ankette tüketicilerin en büyük taleplerinden birinin kripto para ödemeleri olduğunu söyledi. Buna ek olarak kart ağları da kripto hamlelerine başladı. Visa geçtiğimiz çeyrekte 2,5 milyar dolarlık kripto para işlemlerinin gerçekleşmesini sağladı. 2022’de kripto para ödüllü kartlar da gündemde olacak.
3. Hizmet olarak yazılım (SaaS) platformlarında fırsat yükseliyor
Ödeme sektörünün önündeki fırsatlar giderek artıyor. Shopify ve Mindbody gibi büyük SaaS platformları şimdi finansal hizmetler alanında da faaliyet gösteriyor. Şirketler yazılımlarına ödeme işlemlerini de dahil ederek üç kilit hedefi gerçekleştiriyor: Artırılmış kullanıcı deneyimi, ürün tercih edilirliği ve gelir büyümesi. Bazı şirketler satıcılara ek olarak krediler ve ödeme kartları gibi finansal ürünler de sunuyor.
Bu trend de 2022 yılında hız kazanacak. SaaS platformları şimdiden küçük ve orta ölçekli şirketler için anlamlı bir müşteri kazanma kanalı. Bu tür platformlar gelecekte daha da sık kullanılmaya başlayacak. Ödeme şirketlerinin de SaaS platformlarıyla ödemeler ve çeşitli finansal hizmetler konusunda işbirlikleri kurması bekleniyor.
Elon Musk, ırkçılık ve taciz davasıyla karşı karşıya
Yatırımcıların gözü kripto paraları etkileyebilecek üç kritik gelişmede
Metaverse devriminde liderliği hedefleyen fintek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.